PROGRAM DRUŽENJA ČLANOVA KLUBA GASTRONAUT U OZLJU I NJEGOVOJ OKOLICI 30. i 31. OŽUJKA 2016.
Poštovani Gastronauti,
sljedeće studijsko druženje Gastronauta održat će se 30.-31. ožujka 2016. godine u Ozlju i njegovoj okolici. Naši domaćini su Grad Ozalj i obitelj Žganjer koja je među Gastronautima i 100 vodećih hrvatskih restorana već 19. godina. Kako je kuća Žganjer u cijeloj Hrvatskoj poznata po svojoj vrhunskoj janjetini i načinu poslovanja na koji je od ove otočne namirnice napravila i svojevrsni brand ozaljskog kraja, glavna tema je Involvacija janjetine u povijest gastronomije Ozlja što će biti dokumentirano i kroz sljedova od janjetine. Naše dodatne Gastronautske teme su Ozaljski tradicijski doručak - Gospodarov fruštik i Štrudla za Guinnessa. Snagu marketinga u prezentaciji svoga kraja prezentirat će nam i treća generacija restorana Žganjer – Lidija Žganjer Gržetić koja je prošle godine inicirala, koordinirala i uz podršku turističkih zajednica destinacije Zeleno srce Hrvatske i volontera organizirala u Ozlju pripremu Štrudle za Guinnessa dugu 1479,38 metara kojom su uspjeli ući u Guinnessovu knjigu rekorda.
Zajedno ćemo proći i ozaljske vinske ceste, doživjeti stari grad Ozalj i Matin mlin te se upoznati s delicijama nekoliko lokalnih OPG-ova.
Veselimo se skorom druženju s Vama,
članica uprave Kluba Gastronaut:
za domaćine:
Karin Mimica
Gordana Lipšinić, gradonačelnica Ozlja
Ivan Žganjer, vlasnik restorana Žganjer
Predviđen je sljedeći program skupa:
1.DAN, 30.03.2016., srijeda
12:00 h Dobrodošli u restoran Žganjer!
- piće dobrodošlice u restoranu Žganjer Jaškovo
- radionica izrade štrudle
Tema: "Moć marketinga u ugostiteljstvu - Iz Jaškova za svijet... štrudla za Guinnessa"
13:45 – 14:15 Matin mlin na Dobri, degustacija domaćeg kruha od raznih vrsta brašna
14:45 - 15:45 OPG Guštin
15:45 - 17:15 Seljačko gospodarstvo Čulig
- Smještaj u sobe za one koji noće.
19:00 h restoran Žganjer, večera na temu
"Njezino veličanstvo janjetina - Involvacija janjetine u povijest gastronomije Ozlja"
uz vina Zigante, Zdjelarević wine selection i Kutjevo. Večera “Njezino veličanstvo janjetina” kroz 8 sljedova pokazuje kako se u svim sljedovima večere (izuzev deserta) može koristiti janjetina kao namirnica, tj. da je njena primjena znatno šira od one najpoznatije u Hrvatskoj - janjetine s ražnja. Kroz jela, dijelovi janjeta kombiniraju se i poslužuju s domaćim namirnicama uzgojenima u ozaljskom kraju. Iako kontinentalna Hrvatska obiluje autohtonim sortama, na večeri se poslužuje mlada otočka janjetina, koja se u Jaškovu, u restoranu Žganjer priprema 25 godina, i usuđujemo se reći da je, u ozaljskom kraju otočka janjetina, zapravo, postala svojevrsna autohtona namirnica, koliko god to kontradiktorno zvučalo.
Uštipci punjeni janjetinom uz ZWS Žlahtina 2015
Delikatesna janjeća pašteta s notom domaće marmelade od divlje kupine na tradicionalnoj beskvasnoj pogači uz Malvaziju 2014 Zigante
Kuhana janjetina i slatko zelje uz Rose 2014 Zigante
Janjeća kobasica s hrenom uz ZWS Sauvignon 2014
Janjeća jetrica na jaškovski (s kolutovima ozaljskog eko luka i bakinim sirom s vrhnjem) uz Kupažu cabernet sauvignona i merlota 2014 Zigante
Zapečeni fileki sa sirom uz ZWS Plavac rezerva 2013
Janjetina na način ozaljskih plemića (u crnom vinu i cimetu s njokima od mladog špinata, đumbira i ribizla), salata od cikle uz de Gotho Pinot crni 2012, Kutjevo
Mlada krčka janjetina s ražnja s aromom autohtone bukovine, zlatne krumpirove polovice s povrćem zapečene na domaćoj masti svježe ubrana zelena mješanca s grahom začinjena bučinim uljem i jabučnim octom uz Vrhunsku graševinu 2015, Kutjevo
Torta Katarine Zrinske - kolaž ozaljskih okusa uz Maximo bianco 2013, Kutjevo
Muzika
2.DAN, 31.03.2016., četvrtak
08:45 restoran Žganjer
zajednički tradicijski doručak "Gospodarov fruštik" - doručak kao dio osnovne ponude restorana doručak od namirnica u krugu 1 km - “Ruža jela”
10:15 polazak autobusa u razgled
11:00 – 11:45 vinarija Vrbanek, Vivodina
12:00 – 12:45 vinarija Lešćanec, Vivodina
13:00 - 13:45 vinarija Darko Vrbanek, Vivodina
14:00 – 15:30 Stari grad Ozalj - Upoznavanje Starog grada Ozlja, domjenak s autentičnim proizvodima kraja uz vina Šostar i OPG Kovač
15:45 dolazak autobusa u Jaškovu, odlazak...
Domaćini će nas ugostiti s dijelom programa, a financijski participiramo u večeri 30.03. s 140,00 kn Gastronauti, 200,00 kn pratnja te obrocima drugog dana druženja (zajednički doručak u restoranu Žganjer, domjenak na Starom gradu) s ukupno 100,00 kn Gastronauti, a 150,00 kn pratnja. Vina sljubljena uz večeru sponzoriraju naši partneri vinari.
Za smještaj preporučamo domaćinstva s privatnim smještajem na području Ozlja i okolice. Informacije i rezervacije: turistička agencija Azelija, 047/ 731 196 ili turizam@azelija-art.hr
Organizator zadržavaju pravo manjih promjena programa.
Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite što prije, a najkasnije do 24.03.2016. Rezervirati mjesto na skupu možete na tel. 051 718 919 i tel/fax 718 920, e-mail: gastronaut@gastronaut.hr s posebnom napomenom ako ne sudjelujete u svim dijelovima programa.
O događaju su objavljivali: