KUPUS S GLJIVAMA (Predjelo)

Specijalitet Kineske kuhinje

Sastojci:

500 g kineskog kupusa
8 suhih kineskih gljiva
šećer
umak od tamne soje
sol
sezamovo ulje
ulje od raznih sjemenki

Upute za pripremanje:

Pola sata prije no što započnete s pripremom ovog jela, gljive namočite u hladnoj vodi. Kupus očistite, operite, ocijedite i usitnite mu listove.
Gljive ocijedite (vodu nemojte baciti), odstranite im tvrde stručke i usitnite na komadiće.
U wok (ili u običnu posudu za kuhanje) ulijte 3-4 žlice ulja od raznih sjemenki, uključite štednjak, pa dodajte kupus i gljive.
Pirjajte 3-4 minute. Kada kupus i gljive omekšaju, dodajte malo soli, žličicu šećera, žličicu sojinog umaka, i pustite da se kuha još 2-3 minute, dodajući, ako bude potrebno, žličicu vode u kojoj su se namakale gljive.
Isključite štednjak, dodajte žličicu sezamovog ulja, promiješajte i poslužite.
Gusto i tamno sezamovo ulje koje se dobiva od prženih sjemenki sezama ima intenzivan miris i okus, a koristi se uglavnom kao začin, koji se jelu dodaje na kraju pripreme. Vrlo se rijetko upotrebljava kao masnoća za pečenje, a i tada mu se primiješa manja količina običnog ulja od sjemenki.