Upute za pripremanje:
Jagodičaste plodove posipajte šećerom u prahu, ostavite da stoje 15-20 minuta, zatim prelijte vrelom vodom i stavite u pećnicu na 40-50 minuta (u zatvorenoj posudi).Da bi se dobio ukusan i aromatičan uzvar, vrlo je važna prethodna priprema voća i jagodičastih plodova. Suho voće mora biti najpažljivije prebrano i oprano u hladnoj i toploj vodi; svježe samo u hladnoj. Isto je tako važno paziti na pravilan odnos vode, voća i šećera. Na 1,25 litre vode uzmite najmanje 500 g svježog voća ili 300-400 g suhog, od 3/4 do 1 čaše šećera i 1 veliku žlicu meda.
Od začina se za uzvar upotrebljavaju klinčić, cimet i limunova kora. Na spomenutu količinu vode uzmite 3-4 pupoljčića klinčića, 1/2 čajne žlice cimeta, 1 čajnu žličicu limunove kore te 1/2 čajne žličice limunove kiseline ili polovicu svježog limuna (sok i kora). Limun stavite pod kraj kuhanja, prije nego što uzvar skinete s vatre, pri čemu sok iscijedite, a koru skinete i usitnite.