KALAKUKKO (Glavno jelo)

Specijalitet Finske kuhinje

Sastojci:

600 g filea bakalara
200 g špeka ili slanine
20 g brašna
mast
zelena salata (za garniranje)
pečeni mesnati crveni radić (kao prilog)

za tijesto:
200 g bijelog brašna
200 g raženog brašna
50 g maslaca

Upute za pripremanje:

Pomiješajte obje vrste brašna, prstohvat soli, rastopljeni maslac i onoliko vode koliko je potrebno da dobijete elastično i homogeno tijesto, koje ćete razvaljati na debljinu od 1.5 cm. Tijesto neka bude ovalnog oblika.
Na lagano pobrašnjeno tijesto naizmjenično složite riblji file, pa špek narezan na kriške, i posolite. Tijesto preklopite u štrucu i dobro pričvrstite rubove. Vatrostalnu posudu namastite mašću, položite u nju ovo finsko Kalakukko jelo i pecite na umjerenoj temperaturi (120-140°C) otprilike 4 sata, povremeno ga podlijevajući rastopljenom mašću.
Kalakukko poslužite garniran zelenom salatom, a kao prilog na roštilju ispecite mesnati crveni radić.