Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U Slavoniji – u pet slavonskih županija – Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj, održani su od 03.-05.10.2019. po prvi puta na kontinentu, Dani hrvatskog turizma. Dani turizma su najveći skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj, koji okuplja između 1500 i 2000 sudionika, a organiziraju ih Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora.  

Kada je Goran Richter, zaljubljenik u Slavoniju, novinar i urednik Hr Turizma prije tri godine pokrenuo Inicijativu za održavanje Dana hrvatskog turizma u Slavoniji i pozvao svoje kolege i turističke djelatnike na lobiranje, malo tko je tada vjerovao će organizacija tako zahtjevne manifestacije biti moguća u Slavoniji koja ni u kom gradu nema ni približno potrebnih kapaciteta. Ali zajedno su imali.

Oko 1500 sudionika koji su bili smješteni u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, u okolnim mjestima, selima i imanjima vratilo se iz Slavonije s naučenim lekcijama:

  • da želja popraćena radom i ljubavi prema svome kraju, nađe i načina za realizaciju;
  • da Slavonijom još uvijek caruje ljubaznost i gostoljubivost koja je nekada krasila sve hrvatske domaćine turista;
  • da Slavonija obiluje bogatom povijesnom ostavštinom, prekrasnim krajolicima i ljudima koji su u stanju osmisliti i realizirati manifestacije vrijedne pamćenja; 
  • da se na slavonskim poljima uzgajaju okusi bolji od većine iz supermarketa;
  • da su ti okusi još ukusniji konzumirani u nekom od slavonskih restorana i domaćinstava, uz sjajna slavonska vina i često, pratnju tamburaša.

Evo nekoliko mjesta koja su posjetili sudionici Dana hrvatskog turizma, turistički djelatnici većinom s Jadrana, od kojih su mnogi bili prvi puta u Slavoniji:

Na Salašu Savus kod Slavonskog Broda gosti su se mogli provozati u kolima sa zapregama, kuhao se je čobanac i fiš, pekla se rakija i šaran na rašljama, a gostima su se predstavili i različiti mali proizvođači kraja: bračni par Zubić s vinima od kupine i aronije, Mirjana Bošnjak s

Bošnjak Beer&Gin, Pleternica se predstavila s vinima Markota, a Cernički kraj cerničkim slanim

kolačem čupteti (zapečeno tijesto punjeno mljevenim mesom s začinima) uz vina Kralj i Živković.

Organizirani su izleti u Požegu i Kutjevo na temu Vinska priča – graševina; u Park prirode Papuk uz predavanje Papuk, tajanstveni dragulj Slavonije;  posjeta Dvorcu Pejačević u Virovitici;  a Belje je

svoje goste upoznalo s vinarijom, novom linijom proizvoda od crne slavonske svinje te specijalitetima restorana Kormoran kojeg krase i brojne plakete Restaurant Croatica.

Dani turizma su otvoreni u Dvorcu Eltz u Vukovaru, prvi dio dodjele nagrada i Šokačka večera održani su na imanju Kunjevci pored Vinkovca - najstarijeg u kontinuitetu naseljenog grada u Europi,  a drugi dio, skupa s Turističkim forumom i Susretom s predstavnicima Vlade – u Osijeku.

Cjelokupnu listu nagrađenih prvi i drugi dan možete pogledati na stranicama Ministarstva turizma, a mi posebno čestitamo našim parterima:

Rovinju - turističkoj destinaciji godine; Opatijskoj rivijeri - najuspješnijoj destinaciji kulture i gastronomije; Malom Lošinju - najuspješnijoj destinaciji turizma zdravlja; Renesansnom festivalu - turističkom događaju godine; Spinnaker iz Poreča - restoranu godine, koji nosi i titulu Restaurant Croatica

te najboljem domaćinu turističkog seljačkog domaćinstva Thomasu Heinzu Pandžiću, na čijem je imanju i Zlatni lug, također od jedan od 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica (na slici s Ministrom turizma Garijem Cappellijem).

U Osijeku su za vrijeme trajanja Dana turizma, Udruga obiteljskih hotela i Slobodna Dalmacija

dodijelili i nagradu Adrijan za najbolji obiteljski hotel Korani Srakovčić. Nagrada je dodijeljena u Regionalnoj vinoteci u kojoj Damir Zrno u suradnji s TZ Osječko-baranjske županije okuplja vina 23 proizvođača iz 4 vinogorja –

baranjskog,  erdutskog, feričanačkog i đakovačkog.  Mjesto koje svakako vrijedi posjetiti ukoliko se nađete u Osijeku i u njemu naučiti više o slavonskim vinima te ih usporedno probati.

Kreativnost, okusi, boje, a nadasve ljubav prema Slavoniji, vladali su tih dana osječkom Tvrđom, objedinjeni projektom HeadOnEast - jednim od aduta kojim su Slavonci osvojili sudionike Dana

hrvatskog turizma. Našlo se na njemu Dvorište „Dernek", Dvorište „Pekmez", Lounge zona, In Da Sofa, Red district, Večer vina i umjetnosti, Gastro dvoboji, StreetFood, Food Bazzar, Beer Fest, Sajam antikviteta i Festival svjetla.

Slavonci su pokazali da kada objedine snage mogu biti ne samo sjajni domaćini istovremeno oko 1500 turističkih djelatnika već srčanošću, gostoljubivosti, okusima i popratnim događanjima stati uz bok, pa i nadmašiti mnoge poznate turističke destinacije koje su do sada bile domaćini Dana turizma.

 

Tekst: Karin Mimica

Fotografije: Karin Mimica, Marina Selak, Željka Bertić-Kukić, Press - Mint.hr

Više o Slavoniji na Gastronaut portalu:

73 recepta slavonske kuhinje na Gastronautu

U prijestolnici graševine i njezinoj okolici

Zlatna dolina

Okusi Zlatne Slavonije - ukusni razlozi za putovanje

Cesta ruža i vina, Kukuruzni labirint i drugi razlozi za posjetiti Pleternicu

Spremni za drugačiji odmor?

5-ti elementi

Slavonski restorani na Gastronaut portalu:

Županija Požeško-slavonska

Županija Brodsko-posavska

Županija Virovitičko-podravska

Županija Vukovarsko-srijemska

Županija Osječko-baranjska