Najveća hrvatska baza restorana i recepata

I ove godine, ocjenjivala se  kakvoća plodova jagoda koje se uzgajaju na području Zagrebačke županije i grada Zagreba. Najukusnijom su proglasili sortu Asia. Uz nju, na ocjenjivanju je bilo još sedam sorata – Clary, Sibilla, Joly, Albinon, San Andreas, Kviki i Alba. Ocjenjivao se vanjski izgled (boja, oblik, veličina) i unutarnja kakvoća ploda (tekstura, čvrstoća, odnos šećera i kiselina) Povjerenstvo u kojem su među ostalima  bili i gastro novinarka Božica Brkan, urednik Emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskoga radija Martin Vuković, urednik emisije "Plodovi zemlje" HRT-a Vlatko Gregurić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, vinarica dr. Ivana Puhelek i Romina Zadravec sirarica i jagodarica ocjenjivalo je u ime potrošača.

Proizvođači stalno mijenjaju sorte, stvorene kroz oplemenjivačke programe, tražeći one koje su najbolje prilagođene za uvjete uzgoja u Hrvatskoj. Nove su sorte, u pravilu, bolje kvalitete i puno ukusnije“, rekao je Boris Duralija, redoviti profesor na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, voditelj ocjenjivanja. Na prostoru Županije i grada Zagreba, dodao je, prevladavaju tri sorte – Clary, Joly i Asia.
„Jednorodne su, a njihova sezona berbe, ovisno o tehnologiji uzgoja, traje od kraja travnja do početka lipnja“, pojasnio je Duralija, rekavši da je ovogodišnja sezona berbe, u odnosu na prethodne, počela nešto ranije. „Sve ovisi o temperaturi zraka i vlazi“, rekao je.

Potrošačko ocjenjivanje plodova jagode, već 18 godina, zajedno organiziraju Županija i Grad Zagreb i to u sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“. Ovogodišnje je održano u Izletištu Ferin u Donjoj Zelini.


„Radimo to s ciljem promoviranja, prije svega jagode, a onda i sorte. Ovakva su ocjenjivanja pomogla da neke sorte, zbog preferencije potrošača, postanu i udomaćene“, rekao je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije. Rekao je da na području Županije ima šezdesetak registriranih uzgajatelja jagode i većini njih je to je dodatna djelatnost. Svi oni, naglasio je, mogu računati na bespovratne potpore Županije, poput potpore za gradnju plastenika, opremanje i izradu prodajnoga mjesta, marketinga i edukacije.
„Ovisno o statusu proizvođača, je li profesionalni poljoprivrednik, plaća li mirovinsko i zdravstveno, je li mladi poljoprivrednik maksimalni iznos bespovratne potpore je 150.000 kuna“, rekao je Kraljičković.


Na području Zagreba najviše je uzgajatelja jagoda  na Trešnjevci u Horvatima.. Prije 20 godina osnovana je i Udruga uzgajatelja jagoda Grada Zagreba u koju je učlanjeno 45 OPG-ova koji se bave proizvodnjom jagoda.
Projekt Jagodica Purgerica – robna marka Grada Zagreba poznat je  kupcima od 2014. godine. Pod kontrolom je Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a posebnost projekta  jest da se bere zrela jagoda  i istog  dana plasira na tržište.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić