Restoran LIČKA KUĆA, Rastovača

  • Vlasnik: Nacionalni park Plitvička jezera
  • Voditelj: Milan Bićanić
  • Glavni kuhar: Mile Špehar
  • Radno vrijeme: 11-23
Nacionalni restoran Lička kuća sagrađen je 1972. godine kao jedinstveni prostor u kojem se gostima, u ambijentu tradicionalne kuće ličkoga kraja, pripremaju i prezentiraju autohtona jela. Restoran je 2003. godine u cijelosti restauriran i uklopljen u izvorni lički rustikalni stil. Lička kuća je izgrađena u dvije etaže i ima ukupni kapacitet od 130 mjesta u sali i 32 na terasi, a smještena je preko puta sjevernoga ulaza (Ulaz 1) u Nacionalni park.
Na sredini restorana, u prizemlju, nalazi se otvoreno ognjište s vatrom, gdje se priprema i peče janjetina na ražnju i lički specijaliteti ispod peke. Gornji dio restorana podijeljen je na lička sela, a posjetitelji mogu vidjeti i niz uporabnih predmeta karakterističnih za nekadašnji život ličkih obitelji. U raznolikoj ponudi restorana objedinjeni su specijaliteti ličkoga kraja, spravljeni prema tradicionalnim receptima s domaćim proizvodima. Pršut, basa, janjetina s ražnja, lička juha, razne vrste mesa s krumpirom ispod peke, krumpirove police, pastrva, kiselo mlijeko, lički uštipci, ličke štrudle od sira ili jabuka samo su neki od specijaliteta koje vrijedi probati.

U vodećih 100 restorana ušao je 8 puta i to 1996, 1997, 1999, 2000, 2003, 2004, 2009 i 2010 godine.