PROGRAM DRUŽENJA ČLANOVA KLUBA GASTRONAUT
KOPRIVNICA I ĐURĐEVAC, 13.-15. LISTOPADA 2014.
Poštovani Gastronauti,
sljedeće studijsko druženje Gastronauta održati će se 13.-15. listopada 2014. u Koprivnici, Đurđevcima i njihovoj okolici. Naši domaćini su ugostiteljski objekti Podravska klet, Kraluš, hotel Picok i restoran Klas, naša najveća prehrambena industrija Podravka, Grad Đurđevac i Grad Koprivnica sa svojim turističkim zajednicama.
Glavni suradnici u realizaciji programa su direktor ugostiteljstva Podravke i Gastronaut Branko Takač i voditelj Kulinarstva Podravke Dražen Đurišević.
Predviđene stručne teme su Renesansna kuhinja, Kopriva i Gastronomska priča o Đurđevcu i picoku.
Za adekvatna vina uz specijalitete će se pobrinuti i naši partneri iz vinarija Belje i PP Orahovica.
Veselimo se skorom druženju s vama,
članica uprave Kluba Gastronaut:
prof. Karin Mimica
Predviđen je sljedeći program:
13.10.2014.ponedjeljak
14.00 h okupljanje u restoranu Klas, tema Kopriva, degustacija jela s koprivom i upoznavanje s proizvodnjom tjestenine s koprivom – „Zeleni obrok zdravlja“. Nakon domaćih biljnih likera, među kojima je i liker od koprive imati ćemo priliku probati biskvitnu roladu sa svježim sirom i prženim sezamom, koprivine košarice s bučinim sjemenkama, koprivničke pogačice, zelene lazanje od koprive sa šampinjonima i vrganjima, široke zelene rezance na podravski način, pileći file pržen u lješnjacima – tortice od palente i koprive, koprivnjake (čajno pecivo od koprive i lješnjaka, medenjake s koprivom), orahnjaču i makovnjaču s koprivom te koprivinu pitu s jogurtom i brusnicom.
15.30 h odlazak osobnim vozilima u Đurđevačku saharu (Đurđevačke peske)
16.30 h dolazak u Đurđevac, degustacija meda lokalne Udruge pčelara
17.00 h šetnja gradom odlazak u utvrdu stari grad gdje nas čeka „Baka“ koja prepričava legendu o Picokima, kratki koncert udruge cimbalista, degustacija kašnjaka i zeljanica, razgledavanje galerije Stari grad, odlazak u podrum udruge vinara te druženje s lokalnim vinarima i degustiranje vina podravskog vinogorja.
- smještaj u hotel
19.30 h piće dobrodošlice u hotelu Picok, Đurđevac - domaće rakije uz prge i pogačice s čvarcima
20.00 h hotel Picok, restoran Sv. Martin večera s programom na temu Priča o Đurđevcu i picokima. Meni:
Salata „Picok“
Piletina s preljevom od domaćeg vrhnja i hrena na podlozi od matovilca s bučinim uljem začinjeno domaćom prgom
♥♥♥♥
Podravska juha
Domaća juha s krumpirom,vrganjima i suhim mesom
♥♥♥♥
Som sekuline
File dravskog soma u umaku od vina na kelju i prosenoj kaši
♥♥♥♥
Srneća pisanica JATAGAN
(prvo nagrađeno Hrvatsko jelo u Milanu 1984)
(svaki gost dobiva kopiju originalnog recepta s natjecanja)
Srneći file punjen smjesom od šampinjona, luka i svinjskog mozga poslužen sa stola koji simbolizira utvrdu starog grada pisanica nabodena na jataganu
( posluživanje uz elitnu postrojbu Đuroka na čelu s kapetanom grada)
za prilog rezanci od koprive, pohane bukovače,okruglice sa šljivama
Salata s bučinim uljem
♥♥♥♥
Kukuruzna zlevanka
Zlevanka od starinske kukuruze mljevene na kamenu posljednje vodenice malog podravskog mjesta Sv. Ane
Za vrijeme večere nastup udruge cimbalista a poslije večere nastup tamburaškog sastava Zgubidani.
14.10.2014.utorak
9.30 h zajednički polazak autobusom u smjeru Koprivnice. U autobusu nagradna igra koliko poznajem Podravku i njene brendove.
- posjet Podravki, pozdrav domaćina u Kino sali, obilazak proizvodnji Vegete, Panonske pivovare i Tvornice koktela
- posjet Muzeju prehrane
14.20 h ručak i prezentacije u restoranu Štagelj, Koprivnica, show cooking 22 jela s Podravkinim proizvodima
16,30 h obilazak Vinograda Pere Cika –degustacija vina
- povratak u hotel Picok na kratko osvježenje
19.30 h odlazak iz hotela autobusom na večeru u Podravsku klet, tema Renesansna večera, Kraljevska gozba:
Doček gostiju ispred Podravske kleti s bakljama uz postrojene Koprivničke haramije i konobare u renesansnoj odori.
Uz večeru ugođaj na razglasu - renesansna glazba.
Kroz priču o renesansnim jelima vodi Kraljevski kuhar.
Jelovnik
Veprov hrbat na kosanoj masti
Pečeni hrbat mladog vepra u kosanoj masti s paštetom od divljači
♥♥♥♥
Renesansni gulaš
Gulaš od mesa divljači s mediteranskim biljem, klekovim bobicama i trgancima od pšeničnog brašna servirano u kruhu
♥♥♥♥
Kraljevski pladanj
Rolada od kopuna s đumbirom i nadjevom od kopriva u umaku od kestena
Svinjski file na maču s tikvicama začinjeno s anisom i gorušicom
Čarobni zalogajčići (jetrica omotana s mesnatom slaninom na hajdinskoj kaši s porilukom)
Špikani but jelena lopatara na kremi od koprive i palačinkom od badema
♥♥♥♥
Slatke pogače s šumskim voćem
Pogače od prosene kaše s pekmezom i plodovima od brusnice i borovnice
Sponzori kluba Gastronaut:
Sponzori kluba Gastronaut:
15.10.2014. srijeda
10.00h polazak osobnim vozilima u smjeru Hlebina
10.30h obilazak Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama te kuće Ivana Generalića
12.00h šetnja Koprivnicom uz degustaciju pive i prga u Kralušu
13.30h obilazak vinarije Pomona Koprivnica