GASTRO REGIJE

  • Vina Erdut u supermaketima

    U gotovo svim supermaketima možete ovih dana pronaći vina iz Erdutskih vinograda. S ove najveće plantaže u Hrvatskoj, najavili su i posebne akcije uoči Uskrsa: - Plodine, Uskršnja akcija u trajanju …

  • Dvorac na klisuri, dabrovi u Kupi, domaće patke i drugi razlozi za skretanje s autoceste Zagreb - Karlovac

    20-ak minuta vožnje od Karlovca, na litici iznad rijeke Kupe smjestio se Stari grad Ozalj. Okružuju ga ostaci povijesti i šuma, u kojoj je nekada slikala poznata gluho-nijema umjetnica Slava …

  • Krškopoljac na tanjuru – ponos slovenskog Posavja

    Krškopoljska crno-bijela svinja i specijaliteti od nje su sve češći razlog dolaska gostiju u slovensko Posavlje. Gastronomi Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja, putuju prema tom posebnom okusu kojem na atraktivnosti …

  • Fes, Meknes i marokanska kuhinja

    Kraljevina Maroko, afrička zemlja između Zapadne Sahare i Alžira koju samo 14 km zračne linije dijeli od Gibraltara  i Španjolske, s morske strane izlazi i na Mediteran i na Atlantski …

  • Južna Bohemia

    Uz najpoznatije turističke destinacije Češke - Prag i Karlove vare, ove godine je turističkog Oskara Zlatnu jabuku, koji dodjeljuje FIJET dobio Český Krumlov, grad - kruna Južne Bohemije. Bogata povijesna ostavština Češkog …

  • Slavonija i Baranja

    Osnovne karakteristike kuhinje Slavonije i Baranje su obilne porcije ukusnih i poprilično začinjenih jela. Trendovi “zdrave prehrane” još nisu zaživjeli u većini slavonskih restorana. Za hladno predjelo se obično servira …

  • Zagorje, Međimurje, Podravina

    Uspomena na plemićke gozbe u tim krajevima reflektirala se i na današnje specijalitete, najčešće mesna jela komplicirane pripreme. Od hladnih predjela svakako treba probati meso z lodrice (meso čuvano u …

  • Zagreb i okolica

    U Zagrebu su, kao u pravoj metropoli, prisutne sve hrvatske i brojne strane kuhinje. Stari zagorski specijaliteti su uz specijalni ugođaj naglašeni u restoranu Stari puntijar. U sklopu objekta nalazi …

  • Gorski kotar, Lika, Karlovac i okolica, Moslavina i Banovina

    Obrok je najbolje započeti sirom škripavcem i dimljenom slaninom ili pršutom od jelena, vepra ili medvjeda uz uštipke ili domaću pogaču. Slijede rezanci s gljivama, janjeća juha sa suhim mesom …

  • Dalmacija

    Osnovne karakteristike dalmatinske kuhinje su svježe namirnice, jednostavna priprema s malo začina i začinskog bilja (izuzev peršina, češnjaka, luka i lovora), bez previše sklonosti eksperimentiranju s namirnicama i gastro novitetima …