Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Pravi je doživljaj uz čašu vrhunske graševine obilaziti poznate vinske podrume, uživati u lokalnim specijalitetima i otkriti vrijednu baštinu Požeško-slavonske županije

Ima nešto magično i opuštajuće u tom prekrasnom slavonskom krajobrazu, u njegovim plodnim dolinama i zelenim vinogradima na padinama Papuka, Krndije, Požeške gore, Psunja i Dilj gore. Gotovo 800 godina duga tradicija vinogradarstva i vinarstva na ovom području ostavila je traga na načinu života, običajima i gastronomskim navikama, a danas je Požeško-slavonska županija atraktivna destinacija vinskog turizma i sinonim za odlične graševine.

Doživi vinsku inspiraciju

Od laganih pjenušaca i svježih graševina do onih odležanih i mednih predikata, nigdje kao u ovom dijelu Hrvatske nećete uživati u toliko različitih stilova ove sorte. S čak tri vinogorja - Pakrac, Požega-Pleternica i Kutjevo te brojnim obiteljskim vinarijama, Zlatna Slavonija idealna je destinacija za vinske znalce i ljubitelje vina.

Uz brojne prestižne obiteljske vinarije, nekih od najznačajnijih vinskih imena hrvatske vinske scene, ne smije se nikako zaobići najstariji vinski podrum (1232.) u ovom dijelu Europe, jednu od najvećih turističkih atrakcija Zlatne Slavonije.

Paralela 45,3

Brojne međunarodne nagrade potvrđuju kvalitetu vina ovog kraja. Uz vina su vezane zanimljive legende i priče, a nije slučajno da upravo Vinogorjem Kutjevo prolazi paralela 45,3 - ista ona koja povezuje glasovite vinske destinacije Piemont, Val du Rhone, Oregon i Bordeaux.

Poznati hrvatski sommelieri najpoznatije položaje Vinogorja Kutjevo - Vinkomir, Hrnjevac, Vetovo, Mitrovac, Koriju, Mačovo brdo, smatraju slavonskim grand cru položajima s kojih dolaze iznimna vina i najbolje hrvatske graševine, a upravo je graševina 1976. postala prvo vino kontinentalne Hrvatske sa zaštićenim geografskim podrijetlom.

Doživi okuse

Za potpuni doživljaj Zlatne Slavonije sljubite odlične graševine s jelima lokalne kuhinje poznate po kvalitetnim sezonskim namirnicama. Većina njih proizvodi se na lokalnim obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima u krugu nekoliko kilometara od restorana u kojima se nude pa ovdje izraz „kratak put od polja do stola“ shvatite doslovno.

Od pikantnog kulena, kulenove seke, čvaraka, kobasica, raznih vrsta sireva do tradicionalnog čobanca, ali i ribljih specijaliteta poput pašteta, čipsa od šarana, pastrve sa žara do prefinih slastica – otkrijte bogatstvo okusa i uživajte u legendarnoj gostoljubivosti.