Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Turistička zajednica Privlake je u suradnji s Gastronautima i privlačkim ugostiteljima prošle godine pokrenula projekt jačanja gastronomskih brendova i pozicije Privlake na gastronomskim kartama.

Restorani su sa ponosom počeli isticati jela sa sipom i čičvardom, tradicionalna sabunjarska jela te delicije s ulovima privlačkih ribara.

Jedna od legendi o Privlaci koju je napisao Petar Zoranić je priča o Buri koja nastaje iz uzdaha protjerane vladarove kćeri Bure. Po njoj su dobile ime i Plate privlačke bure u restoranima, koje sadrže na buri  sušene delicije  - šokol, pršut i pancetu.  TZ je pripremila slikovnice – bojanke inspirirane privlačkim legendama, koje će dočekati najmlađe i omogućiti im dodatnu zabavu tijekom boravka u ugostiteljskim objektima. 

Privlaka je sa tri strane okružena pješčanim plažama. Nekada su na njima sabunjari ukrcavali pijesak na brodove i prevozili ga duž obale. Danas im je posvećen spomenik i manifestacija Noć privlačkih ribara i sabunjara, a  tradicionalna sabunjarska jela su sastavni dio gastronomske ponude.

Ove godine je gastronomska ponuda nadopunjena i kreativnim interpretacijama lokalnih namirnica i začinskog bilja te znanjem stečenim na  edukativnim radionicama koje su za ugostitelje bile organizirane tijekom travnja.


Pogledajte što nude privlački restorani i beach barovi:


Bistro Moreta je smješten iznad plaže i lučice, s pogledom na kip Sabunjara. Užitak koji pruža pogled iz Morete, nadopunjuju kokteli s Privlačkom mentom,

plata "Privlačka bura" (šokol sušen na privlačkoj buri uz pršut, sir masline i inćuni); "Bokun mista" (salata od čičvarde i sipa);

crni rižoto od Privlačkih sipa (lovi ih privlački ribar Toni) te

Chia puding s mentom.


Restoran Amico je poznat po svom Sauru od sipe; Sipi s bobom ili čičvardom (slanutkom) na privlački; Crnom rižotu; Hobotnici s gradela;

različitim vrstama brudeta, Janjetini na privlački... Ručno rade i tjesteninu i njoke, a za desert nude

Slatke raviole u umaku od naranče i suhih smokava, Panakotu od jabuke te Privlačko sunce (riža na mlijeku, šećer, cimet, vanilija, šećer, grožđica, vrhnje za kuhanje, suha smokva).

Nova zvijezda u ponudi je Kompot od tune s paškom skutom i morskim šparogama (tuna, paška skuta morske šparoge, sol, papar, masl. ulje, limun, naranča, soya sos, acetto, mak, pečeni bademi). Za potrebe restorana proizvode svoje maslinovo ulje, višnjevaču i limunčelo.


Castello: Restoran je poznat po specijalitetima pripremljenim na kominu te pekama, od kojih posebno ističemo

Domaće lignje ispod čripnje s krumpirima.

Tu su i Hobotnica na žaru sa čičvardom na privlački, domaći pršut i sir,

inćuni koje vlasnici sami usoljavaju, proizvode i svoje voće i povrće te surađuju s lokalnim ribarima i OPG-ovima. Ponosni su i na svoju šalšu, koju nude uz domaću tjesteninu.  


Sabun: odlikuju pozicija uz more, ukusne, kreativne kombinacije loklanih namirnica i dobra ponuda kvalitetnih i vrhunskih vina. Iz ponude posebno preporučamo:

Platu suhih lokalnih delicija Bura (kobasica, pršut, šokol, namaz od pršuta, ukiseljena domaća kapula, aromatizirane mozarella kuglice)

Ljetna salata od sipe i hobotnice s jabukom i emulzijom naranača; Rižoto od dimljenih dagnji;

Crni ravioli punjeni kozicama na crveno s vongolama; Sous vide pohani krakovi hobotnice i aromatizirana palenta; Domaći makaruni s povrćem. U ponudi je i Piletina punjena šokolom; Marinirane srdele te različiti vrste buzara od školjaka i škampi.   


Koćeta: različite vrste jela pod pekom; Gulaš od liganja te

po starom receptu pripremljen smokvenjak.

Beach bar Batela; kokteli s privlačkom mentom;


Beach bar Partenza;

PARTENZA KISS – s infuziranom ružom, domaćom espumom od maline  te perlama od privlačke mente i  malina;

TYMLEY MULE – s infuziranom majčinom dušicom (timijanom).

 

Uz kretivne koktele i delicije privlačkih restorna, u Privlaci možete uživati i u fantastičnim zalascima sunca. Na njezinom se području nalazi i  Rt Artić, najzapadnija kopnena točka Dalmacije.

Ukoliko želite više dana uživati u veličanstvenom zalasku sunca, pješčanim plažama i gastronomiji Privlake, predlažemo vam da smještaj po svojoj mjeri potražite na stranicama turističke zajednice.

Fotografije: Voljen Grbac i Gastronaut.hr

FaceBook galerija fotografija privlačkih delicija

Povezani tekst: Privučeni u Privlaku

Više o Privlaci na stranicama Visit Privlaka.