PROGRAM DRUŽENJA ČLANOVA KLUBA GASTRONAUT NA CRESU
15.-17. TRAVNJA, 2013.
Teme skupa: Autohtona creska jela s janjetinom, Cresko podmorje kroz Savarinovovu psihologiju hrane, Creska divljač, Creska eko janjetina u visokoj gastronomiji i Creska peka.
Organizatori: TZ Cres, Abisal s Klubom Gastronaut, restoran Santa Lucija
15. 4. 2013. ponedjeljak
15.00 h konoba Bukaleta – priča i prezentacija jela
Autohtona creska jela i janjetina:
Skuta / Fuži s maslinovim uljem i kaduljom / Pohana janjetina / Janjeća jetrica / Olita
uz vina Piquentum malvaziju 2011 i refošk 2011
16.30 h odlazak u Cres, obilazak samostana, smještaj
19.30 h restoran Santa Lucija – tema
Cresko podmorje kroz Savarinovovu filozofiju hrane,
uz creskog ribara Ferdu Matulja
Salata od rakovice sa sirovim dondolama – Malvazija 2011 Piquentum
Rumbec sa mladim lukom i kaperima – Graševina 2011 Misna vina
Carpaccio sušene orade sa motarom – Teran 2011 Piquentum
Tris iznenađenja – Prvostolnik cuvee 2011 Misna vina
Pljukanci „Old style“ - Teran 2010 Piquentum
Riba u pećnici sa raznim travama i povrćem – Pošip PZ Svirče
Panacota od mente – Traminac 2007 predikat Izborna berba slatko, Misna vina
16. 04. 2013. utorak
10.00 h odlazak u Beli uz stajanje na vidikovcima
12.00 h restoran Tramontana, Beli, priča i degustacija
Creska divljač:
Pršut od divljači na krekerima od sjemenki
Pršut od jelena u vinu s palentom i mladim lukom
Proljetna salata "Kotlić Tramuntana"
But jelena a la Bela IV na buketu od mladica broskve, šparoga i mladog krumpira
Jabuka u košuljici prelivena sirupom od nara
Sladoled od ovčje skute
uz vina Plavac PZ Svirče i Traminac 2011 predikat Ledena berba Misna vina
te rakije Igora Zlatkova iz Filozića
13.30 h odlazak u Lubenice
šetnja Lubenicama
15.30 h konoba Hibernicia
Creska peka (hobotnica, krumpir, domaći kruh…)
uz vina vinarije Zdjelarević.
17.30 h povratak u Cres, obilazak Uljare i degustacija ulja
20.00 h večera Santa Lucija
Creska eko janjetina u visokoj gastronomiji uz PZ Cres
Paški sir i ovčji udić- Rose cuvee 2011, Zdjelarević
Bistra janjeća juha: „Od glave do repa“- Opolo 2011, PZ Svirče
Fritaja sa udićem i šparogama – Plavac 2010, Pz Svirče
Tripice sa krumpirom – Cabernet Sauvignon 2011, Zdjelarević
Janjeći žvacet sa aromatičnim travama i pljukancima – Sauvignon 2012, Zdjelarević
Janjeća coradella sa palentom i slatkom pratnjom – Mediteraneo 2010, PZ Svirče
Janjeće pečenje „Mille erbe“- Ivan Dolac 2008, PZ Svirče
Kolač od smokava – Muškat 2011, Zdjelarević
17. 04. 2013. srijeda
09.30 h doručak u samostanu - namaz od kadulje, sponzor Obrt Isabel
10.30 h posjet Galeriji Solis
12.00 h pozdravni party na kuli uz Margareta kolačiće i piće – sponzor poduzeće Crepsa
- odlazak
Vinari partneri: PZ Svirče, Piquentum, Misna vina, Zdjelarević,
Sponzori kluba Gastronaut:
A naši članovi su o događaju pisali ovako:
- Maja Kobol, HTV, o autohtonoj kuhinji
- Antonio Bonelli, BONELLI ITP EVENTS
- Gastronauta approda all isola di Cres
- Drago Bulc, Slovenske novice, Cres stavi predvsem na jagnjetino in divjačino
- Cveta Potočnik, FIJET Slovenija
- Ira Cupać Marković, Novi list
- Vjekoslav Madunić, MENU.HR
- Darko Stipaničev, Morsko prase
- Creski gastronomski putopisi
- Ruski Tour press club : http://tourpressclub.ru/ str. 16-19 http://pressa.ru/en/magazines/tourpressclub/03#/