U izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, danas je na brodu Marina u Rijeci promovirano novo, 23. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica „100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti –2018/19".
Ovogodišnje izdanje u kome su restorani prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta rezultat je istraživanja kojim je u 2017. godini obuhvaćeno 2500 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj. Projekt "100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica" iniciran je 1995. godine i od tada nastoji biti poticaj kvalitetne usluge i ponude. Starija izdanja možete prelistati ovdje.
100 vodećih hrvatskih restorana dobilo je i plakete i naljepnice Restaurant Croatica koje u sebi imaju i QR kod koji vodi direktno na on-line izdanje knjige.
Izborima je u tri kruga bilo obuhvaćeno preko 2500 restorana u Hrvatskoj – glasovali su posjetitelji portala www.gastronaut.hr i ugostitelji, a članovi Časnog odbora utvrdili konačnu listu nakon pregleda glasačkih lista i detaljne dokumentacije o usluzi i ponudi restorana. U 23 godine projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 465 restorana, a titulu je svih 23 godine obranilo 7 restorana.
Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica.
Knjiga na bogato ilustriranih 240 stranica donosi informacije o usluzi i ponudi 100 vodećih restorana te njihovom okružju, uz recepte specijaliteta restorana koje su odlučili podijeliti s čitateljima. Među receptima su i Vodnjanski Pampagnac, Brački Vitalac, Fuži s morskim ježevima, , Tjestenina s pestom od maslačka i lješnjaka, 10 sati pareni junjeći mišić s pjenicom od krumpira, Čvarkuše, Bregovska pita… Dizajn koji potpisuje Vlatko Ignatoski je ove godine oplemenjen i zanimljivim hrbtom na kome se ovisno o strani listanja izmjenjuju web adresa i naziv projekta. Cijena knjige je 90 kn i uskoro će biti distribuirana u knjižare, među kojima su i sve knjižare Hoću knjigu i Men Art te veća prodajna mjesta Tiska, a može je se naručiti i preko web portala www.gastronaut.hr.
Dodjela plaketa je održana je 14. lipnja 2018. na Botelu Marina u Rijeci pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner i Udruge hrvatskih restoratera, a u uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili:
- u ime Ministarstva turizma ministar Gari Cappelli preko pisma koje je pročitao savjetnik projekta Nikola Serdar
- Primorsko-goranska županija, zamjenica župana Marina Medarić
- TZ Primorsko-goranske županija – Anđelka Kusturin
- TZ Rijeka, Ines Boban Štiglić
- Udruga hrvatskih restoratera, Pave Jerković
- Član Časnog odbora Nikica Karamarko
- Voditeljica projekta i urednica izdanja, Karin Mimica
Program je vodio član Časnog odbora Siniša Križanec, a u ime ugostitelja se zahvalio Duško Černjul.
Nakon dodjele plaketa, uslijedio je domjenak na brodu - hotelu - botelu Marina, uz klapu Volosko te uz specijlitete koje je restoran Marina pripremio s proizvodima naših sponzora:
Hladna predjela
Plate više vrsta kvalitetnih sireva sa suhim voćem – DUKAT i LATUS
Plate suhomesnatih delikatesa – DOBRO; KARLIĆ
Bakalar in bianco – MILENA
Kanapei s namazima od tartufa - KARLIĆ
Caprese salata - DUKAT
Grčka salata – DUKAT
Topla jela
Tart od poriluka i pancete - DOBRO
Quiche od sira i tartufa – DUKAT; ZIGANTE
Parmigianna od patlidžana – DUKAT
Pohani sir uz umak od tartufa – DUKAT; KARLIĆ
Kroketi od sira – DUKAT
Panirane palačinke sa sirom i pršutom – DUKAT; DOBRO
Fuži u umaku od tartufa – ZIGANTE
Šurlice s domaćim kobasicama – KARLIĆ
Domaći njoki u umaku od četiri vrste sira – DUKAT
Pljukanci s pršutom i kaduljom – DOBRO
Ravioli u umaku od kozica i tartufa – ZIGANTE; DUKAT
Rižoto u umaku „Veli jože“ sa šafranom– LATUS; KOTANYI
Desert
Tiramisu alla Marina – DUKAT
Slatka krema „Rijeka“ – DUKAT
Čokoladne kocke
Keksi Kuki- LUKS
Plata svježeg sezonskog voća
Na kušanje su se nudila sjajna vina: Zigante, Degrassi, Deklić, Legovina, Marijan Arman, OPG Damjanić Ivan, Pavlomir, Perak, Sirotić, Sladić, Šafran, Valenta i Visintin; kokteli s Kotanyi začinima i ginom NIMCO, ekološke rakije D-faktor i 30 godina stari vinjak Brioni NIMCO.
Hvala svima na doprinosu u organizaciji i atmosferi promocije te sjajnom poslovnom i ljudski toplom druženju.