U Zagrebu su, kao u pravoj metropoli, prisutne sve hrvatske i brojne strane kuhinje. Stari zagorski specijaliteti su uz specijalni ugođaj naglašeni u restoranu Stari puntijar. U sklopu objekta nalazi se i Muzej starih kuharica. Zinfandel’s prati svjetske gastronomske trendove u ekskluzivnoj atmosferi hotela Esplanade, a neobičnim, kreativnim spajanjima namirnica se ponosi Bistro Apetit. Mediteranska kuhinja je inspiracija kuharima Dubravkinog puta i Mon ami-a. Ponuda Bobana je inspirirana talijanskom kuhinjom. U Vinodolu, Okrugljaku i Zelendvoru nude zagorske i goranske specijalitete. U domaćoj atmosferi možete uživati u zagorskim specijalitetima u Dva goluba i Starom fijakeru 900, a u specijalitetima s namirnicama iz malih gospodarstava u Potkovi u Zagrebu i Karlu na Plešivici.
U Zagrebu su zastupljena vina svih naših vinogorja, a autohtone sorte su kraljevina i portugizac. Obližnja Zelinska vinska cesta objedinjuje niz vinara koje vrijedi posjetiti i čija vina valja probati. Iz obližnjih vinograda uz vina od autohtonih sorti preporučamo obrok započeti pjenušcem od kraljevine (pjenušac Kraljica - Puhalek-Purek ili pjenušcem Nikolina vinarije Kos&Jurišić) Predlažemo pinot bijeli uz plemenite slatkovodne i morske ribe, graševinu uz hladne nareske, začinjenija i masnija jela od bijelog mesa i slatkovodne ribe te uz jela s roštilja, chardonnay uz jela od bijelog mesa i specijalitete od rakova i žaba, sauvignon uz jela od bijelog mesa s izražajnijim umacima te s kuhanom ribom. Uz jela od tamnog mesa možete probati pinot crni, kerner ili osjetiti duh Zagreba u portugizcu.