Nakon nedavnog predstavljanja eno-gastro projekta 'Vino uz žlicu' u zagrebačkom Aperitivo baru, novo druženje s medijima upriličeno je u restoranu Sofra, koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra Green Gold.
Prije uživanja u jelima i vinima, uzvanici su nepca osvježili Mladininim pjenušcima Poy uz bosanski finger food - buredžike (mali bureci, naravno, s mesom).
Voditelj restorana Selmir Bešić, predstavio je bosansku kuhinju kroz sedam sljedova kuhanih jela koja su sljubljena s vrhunskim vinima.
Večera je započela s popularnom Begovom čorbom, toplom kremastom juhom s bamijom, pilećim mesom i povrćem, uz koju se kao dobar izbor pokazao moslavački Škrlet Trdenić private collection 2017.
I Bosna ima raviole, uvjerili su se i poneki skeptični kušači, ali ih za razliku od Italije tamo zovu - Klepe. To je kuhana tjestenina punjena mljevenom junetinom u umaku od vrhnja i češnjaka, koju je izvrsno 'pokrio' Jakovac Chardonnay 2017.
Potom je slijedio Japrak, koji je više popularan u Hercegovini, a najbolje bismo ga opisali kao male sarme u listu raštike. U sezoni, sarmice se obično omataju u listove vinove loze, ali raštika se u ovom slučaju pokazala kao dobar izbor. Sirovica Rizling rajnski 2017, novi vinski adut s Plešivice, sasvim dobro se držao sa slasnošću i blagom gorčinom tog specijaliteta.
Bosanski lonac je tradicionalno jelo, koje se kuha dugo na laganoj vatri, pa mekoća mesa i raznog povrća daje posebno bogatstvo mirisa i okusa. Recept je vrlo jednostavan - sve u jednom. To je jelo od svega i svačega, ukratko, za prste polizati! S takvom moćnom delicijom mogao se nositi samo vrhunski 'teškaš' kao što je Jakovac Cuvée crni 2013, kupaža merlota i cabernet sauvignona s puno sunca iz Erdutskog vinogorja. U neslužbenom ocjenjivanju, upravo je ova kombinacija imala najviše poklonika među novinarima, vinarima i ostalim uzvanicima.
Najizdržljiviji su dočekali jelo koje je za ovu priliku nazvano - Carica Bamija. Toj biljci iz porodice sljeza, pripisuju afrodizijačka svojstva, a kažu da toga ne manjka ni Florijanovićevoj Frankovki 2017, vrhunskom vinu iz Moslavine, koja se pila uz nju. Bamija je, inače, nezaobilazan sastojak većine bosanskih specijaliteta, a u Sofrinoj kombinaciji s mekanom junetinom, mrkvom i rižom bila je zaista pun pogodak.
Šlag na kraju došao je na jabuci, kuhanoj i punjenoj mljevenim orasima, koju znamo pod imenom Tufahija. Uz tu kaloričnu bombu junački se ponio Traminac Radosh 2016 iločkog vinara Mladena Papka.
Kao dižestiv posluženi su istarski likeri i rakije Aura (Teranino, Biska i Moscato).
Na kraju večeri ispunjene predivnom hranom i vinom, oni kojima to ne smeta snu, uživali su u ka(h)vi nježnog okusa Franck Jubilarna Sensual, posluženoj na tradicionalan način u džezvama i fildžanima.