Nakon prvog dijela edukacija za ugostitelje u organizaciji TZ otoka Krka, svih lokanih TZ-a i Gastronauta koje su u veljači 2019. održane na teme vezane uz pripremu sezone, pravne konzultacije te gastronomski marketing destinacije, u hotelu Malin u Malinskoj održan je 03.-04. travnja 2019. za voditelje restorana, kuhare i konobare 30-ak ugostiteljskih objekata otoka Krka, 2. dio edukacija, prema sljedećem programu:
03.04.2019.
- 13.30 h Za konobare i barmene: Kokteli s okusom Krka
- 14.30 h Za svih: Načini nošenja sa stresom, vježbe ubrzane relaksacije - Siniša Križanec
- 15.00 h Za voditelje: Upravljanje i marketing - Siniša Križanec
- 15.00 h Za konobare: Posluživanje, prof. Nikolina Marčelja - stvaranje odnosa s gostom, kako odobrovoljiti gosta, kako mu ponuditi, hod i stav konobara, rad s konobarima... – nakon predavanja, praktični rad i konzultacije s konobarima
- 16.15 h Za voditelje i konobare: Vinske regije, kreiranje vinske karte, slaganje jela i vina – predavanje, degustacija i opisivanje najpoznatijih hrvatskih sorti, vježbe dekantiranja - Damir Zrno
- 17.00 h Degustacije
- 18.00 h Sorte Kvarnera – žlahtina, sansigot (sušćan), trojšćina - Ivica Dobrinčić
- od 18.30 h Individualna savjetovanja s predavačima
04.04.2019.
- 09.00 h za voditelje i kuhare: Gospodarenje kuhinjskim otpadom - Ponikve Krk
- 09.30 h za voditelje i kuhare: Predstavljanje novih tehnologija - Electrolux professional inovacijski centar, Aura steril, Alpeks
- 10.15 h za voditelje, kuhare i konobare: Zdrava gastronomija u turizmu - predavanje i savjetovanje s nutricionistom u smjeru prilagodbe ponude osobama s različitim potrebama – biciklisti i drugi sportaši, modne redukcijske dijete, prilagodba ponude za druge zdravstvene dijete (dijabetičare, srčane bolesnike, osteroporoza, laktoza free, gluten free jela), ponuda za vegane, vegetarijance, makrobiotičare – mag. nutr. Diana Gluhak Spajić
- 11.30-16.30 h za kuhare - Suos Vide tehnika - kuhanje u vakumu; Sporo pečenje na niskim temperaturama; Kuhanje na pari; Kuhanje na temu Okusi proljeća na otoku Krku; savjetovanje vezano uz pripremu jela s naglaskom na autohtone namirnice, dekoracija, prezentacija jela. Praktični dio - priprema jela: Dimljena hobotnica s divljim šparogama, pancetom, tikvicama na mediteranski; Tartar od tune sa mladim lukom, češnjakom, peršinom, kaparima; Svinjski lungić sous vide sa umakom od divljih šparoga i pancete; Sporo pečeni rostbeef na posteljici od rukole sa finim preljevima od gorke naranče i kadulje; Jagnjeći kotlet sous_vide na kremi od bodulskog zelja; Lešo janjetina u tisno sa povrćem i mediteranskim travama; Nabujak od suhih smokava i badema sa kremom od mascarponea – edukaciju vodi Dragan Visković.
- deserti sa čokoladom Saša Bešlić.
- 11.30 h za voditelje restorana: Sastanak sudionika manifestacije Krk food fest: Okusi proljeća i Okusi jeseni - Karin Mimica
- od 12.00 h Slaganje jela i vina - teorija i praksa; degustacije
Na pomoći u realizaciji edukacija i radionica, organizatori zahvaljuju: hotelu Malin; Alpeks – invetar; Agrolaguna – vina; Belcolade - čokolada; Cute Color; Dobro – suhomesnati proizvodi; OPG Mirjenko Mrakovčić – sirevi, maslinovo ulje, smokve i janjetina; Riba Dražin; NimCro – votka i gin za koktele; Osječko-baranjska županija – vina; PZ Svirče - vina; PZ Gospoja – vina; Vinarija Pavlomir; Vinarija Šipun; Electrolux professional; Aura steril – čišćenje ozonom i UVC tehnologijom; Ponikve – gospodarenje kuhinjskim otpadom.
Gastronaut edukacije i radionice za ugostitelje otoka Krka, ujedno su i pripreme za manifestaciju Krk Food Fest: Okusi proljeća, tijekom koje će 20-ak restorana otoka Krka od 19.04.-31.05.2019. nuditi jela sa šparogama, janjetinom, krčkim sirom, skutom i drugim proljetnim otočnim specijalitetima.