U izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, danas je na brodu Marina u Rijeci promovirano novo, 24. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2019/20".
Ovogodišnje izdanje u kome su restorani prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta rezultat je istraživanja kojim je u 2018. godini obuhvaćeno 2500 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj. Projekt "100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica" iniciran je 1995. godine i od tada nastoji biti poticaj kvalitetne usluge i ponude. Starija izdanja možete prelistati ovdje.
100 vodećih hrvatskih restorana dobilo je i plakete i naljepnice Restaurant Croatica koje u sebi imaju i QR kod koji vodi direktno na on-line izdanje knjige.
Izborima je u tri kruga bilo obuhvaćeno preko 2500 restorana u Hrvatskoj – glasovali su posjetitelji portala www.gastronaut.hr i ugostitelji, a članovi Časnog odbora utvrdili konačnu listu nakon pregleda glasačkih lista i detaljne dokumentacije o usluzi i ponudi restorana. U 24 godine projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 476 restorana, a titulu je svih 23 godine obranilo 6 restorana.
Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica.
Knjiga na bogato ilustriranih 240 stranica donosi informacije o usluzi i ponudi 100 vodećih restorana te njihovom okružju, uz recepte specijaliteta restorana koje su odlučili podijeliti s čitateljima. Među receptima su i Tartar od tune, Maneštrun od hobotnice, Quiche s kozjim sirom i sušenim rajčicama, 10 sati pareni juneći mišić s pjenicom od krumpir, Okruglice od srndaća, a Torta od terana i čokolade, Antička savijača od jabuka, badema i meda, Janjeće tripice, Pačja prsa u umaku od naranče, Savijača s rabarbarom i suhim voćem Fuži s morskim ježevima, Tjestenina s pestom od maslačka i lješnjaka, 10 sati pareni juneći mišić s pjenicom od krumpira…
Dizajn knjige koji potpisuje Vlatko Ignatoski je oplemenjen i zanimljivim hrbtom na kome se ovisno o strani listanja izmjenjuju web adresa i naziv projekta. Cijena knjige je 90 kn i uskoro će biti distribuirana u knjižare, među kojima su i sve knjižare Hoću knjigu i Men Art te veća prodajna mjesta Tiska, Hrvatske pošte, a može je se naručiti i preko web portala www.gastronaut.hr.
Dodjela plaketa je održana je 18. lipnja 2019. na Botelu Marina u Rijeci pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, TZ Rijeka i Udruge hrvatskih restoratera, a u uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili:
- u ime Ministarstva turizma - glavni tajnik Ivo Bašić
- Primorsko-goranska županija, zamjenik župana Petar Mamula
- TZ Primorsko-goranske županija – Anđelka Kusturin
- TZ Rijeka - Ines Boban Štiglić
- Udruga hrvatskih restoratera - Abi Shalabi
- Predsjednica hrvatskog i potpredsjednica međunarodnog FIJET-a Tina Čubrilo
- Savjetnik projekta - Nikola Serdar
- Član Časnog odbora - Nikica Karamarko
- Voditeljica projekta i urednica izdanja - Karin Mimica
Program je vodio član Časnog odbora Siniša Križanec, a u ime ugostitelja su se zahvalili Zlatko Puntijar i Dražen Lesica.
Nakon dodjele plaketa, uslijedio je domjenak na brodu - hotelu - botelu Marina, uz klapu Volosko te uz specijalitete koje je restoran Marina pripremio s proizvodima naših sponzora:
Hladna predjela
Plate suhomesnatih delikatesa – DOBRO
Plate sireva - DUKAT
Plate delikatesa sa tartufima – KARLIĆ, ZIGANTE
Bakalar na bianco – BAKALAR MILENA
Canape sa namazima i paštetama od bakalara- BAKALAR MILENA
Hladna salata s tartufima – KARLIĆ
Punjena jaja sa slanim inćunima
Topla jela
Tart od poriluka i pancete - DOBRO
Tart s inćunima i maslinama
Quiche od masline, rajčicama, mozzarelom i tartufatom – ZIGANTE
Kroketi od šunke i sira – DOBRO
Panirane palačinke sa sirom i pršutom –; DOBRO
Palenta sa tartufom i zlatnim šampinjonima – KARLIĆ
Fuži u umaku od tartufa – ZIGANTE
Šurlice sa domaćom kobasicom – KARLIĆ
Domaći ravioli u umaku od rajčica
Puretina u umaku s crnim tartufom – ZIGANTE
Desert
Palačinke sa raznim slatkim namazima od tartufa– ZIGANTE
Mousse od čokolade i trufFeLle noir – KARLIĆ
Semifreddo sa tartufom – ZIGANTE
Tiramisu ala Marina
Slatka krema sa šumskim voćem
Na kušanje su se nudila sjajna vina i pjenušci: Deklić, D'oro, Krauthaker, Matić, Pavlomir, Perak, Sladić, PZ Gospoja, PZ Svirče, Valenta, Zigante, vina članova Udruga Graševina Croatica, vina s područja Sveti Ivan Zelina i Osječko-baranjske županije te nagrađeni amaro i pelinkovac Darne te 30 godina stari vinjak Brioni NIMCO.
Zahvaljujemo Alpeksu na podršci s Ecoserverima i drugim doprinosima koji su dodatno uljepšali druženje.
Hvala svima na doprinosu u organizaciji i atmosferi promocije te sjajnom poslovnom i ljudski toplom druženju.
Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.