Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Nema granica za one koji ih ne priznaju. Na otočiću Žut u Kornatskom arhipelagu, udaljenom nekoliko sati plovidbe od kopna, do kojeg ne vode nikakve službene brodske linije, a nema ni klasičnog snabdijevanja vodom i strujom, obitelj Mudronja je u svom restoranu Fešta pripremila vrhunski međunarodni gastronomski event.

Okupila je na tom malom otoku 6 top hrvatskih chefova: Hrvoja Zirojevića, Davida Skoku, Josipa Vrsaljka, Damnjana Draganića, Antu Božikova i Tonija Zengića;  i 5 chefova iz različitih dijelova Europe okićenih Michelinovim zvjezdicama: Stefano Deidda, Vinod Sookar, Danilo Bei, Herbert Hintner i Domenico Schingaro; koji su s kuharom Fešte, poznatim Zoranom Jacem, tri dana pripremali specijalitete na teme „Plava riba i riba dubokog mora u vrhunskoj gastronomiji“ i „Zdravi doručak“ .

Ljubitelji Fešte, nautičari iz cijelog svijeta, mogli su tako uživati u dvije slow food večere u kojima je svaki chef pripremao po jedno jelo te u kretivnim doručcima. Tijekom subote, 15. lipnja 2019., do

Žuta su doplovili i brodovi  s oko 200 uzvanika, na reviju jela s plodovima mora i otoka, kušanje

vrsnih vina te koktela sa začinskim biljem i voćkama otoka Žuta, koje je pripremao koktel majstor Marino Karinja.

Program je bio obogaćen i prezentacijama lokalnih običaja, noćnog ribolova, Latinskog jedra,

koncertima s kopna i mora te temama Zero waste, Plastic free i drugim sadržajima koji s gastronomijom uzdižu Kornate, more i ekologiju te zajedno čine top gastronomsku i prirodnu oazu. 

Prošle godine je restoran Fešta proslavio svoj 25. rođendan i prvi puta organizirao Fešta Days, a u međuvremenu je iznad restorana u masliniku nikao i glamping s kojim je otok Žut dobio na

smještajnim kapacitetima i na kopnu. Gosti Fešte ciljano dolaze odasvud brodovima i jedrilicama na vrhunski obrok,  a koliko se cijelo vrijeme ulaže u kvalitetu pokazuje i sanitarni čvor koji podsjeća na

lijepo uređeni wellness centar.

Feštu vodi uz pomoć cijele obitelji Krešimir Mudronja, a ogledalo njihovog ugleda je i to što su se brojni kolege, vinari, novinari i drugi poslovni partneri, s veseljem i aktivno uključili u poeziju okusa Fešta Days-a. Krešimirov otac Mirko Mudronja, koji je prije 26 godina stvorio restoran i predispozicije za tu poeziju okusa, pjesnik je i u pravom literarnom smislu, pa tekst završavamo s jednom njegovom pjesmom:

PREMA KORNATIMA

Brodim vjetrom

Ugasloj daljini.

Ja navlastito moram

Izvjetrenoj obali

Kornatskih sika

Rastočenoj neobuzdanim plimama

Kamene ruke su me skrivale

U sutone premudre,

U zore svečane

U kojima sam mnogonačinski

postojao.

Između ovog kamena

I glasa vjetra

Ćutim se kao raspet za uskrsnuće

Brodim Kornatima i danas.

Opet.

 

Tekst: Karin Mimica

Fotografije: Restoran Fešta, Paul Bradbury - Total Croatia News, Romana Sudonov Armstrong - Nirs trgovina, Gastronaut.hr