Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Makovnjače, orehnjače, upravo pečene bučnice i druga starinska jela nudila su se u Vrbovcu u kojem je od 23.8.-25.8. 2019. održana 39. turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari.“ Ove godine tema su bila jela s kukuruznim brašnom, ali ipak u prvom planu bila je pera. Pera je starinsko jelo  nešto kao pogača sa nadjevom od sira. Za pripremu te preteče pizze potrebno je glatko brašno, mlijeko, kvasac, šećer, svinjska mast i sol a za nadjev svježi sir, kiselo vrhnje, sol, kukuruzna krupica, jaja i šećer. Pekla se u krušnoj peči na 220 °C,  a ove godine je peru u Vrbovcu pripremala mlada ekipa kuharica i kuhara učenika Ugostiteljske škole, ali pere je bilo i na drugim izložbenim prostorima na kojima se 15 udruga žena  iz okolnih vrbovečkih sela natjecalo  sa  150  jela u pripremi glavnog  jela i slastica.

gđa. Zrinka Ivančin, djevojčice Paula Korša i Anamarija Nemčić

Zadnji dan manifestacije ocjenjivalo se  jela.  Glavna namirnica za natjecateljsko jelo svake godine je drugačija, tako je ove godine to bio kukuruz. Udruge žena za glavno jelo pripremale su “Juneći paprikaš sa žgancima“, a za slasticu “Starinski kolač“ po izboru. Jela su ocjenjivali: Tomislav Špiček, Marko Lučić i Davor Dretar Drele.

Za glavno jelo dodijeljene su tri nagrade koje su dobili Gradska udruga umirovljenika, Udruga žena Cerje i Udruga žena Lonjica

Za slasticu dodijeljena je  jedna nagrada koju je dobila  Udruga žena Gaj

Pored  starinskih jela posjetitelji su uživali i u vinima koja su članovi Vrbovečke udruge vinara i vinogradara nudili  u svojem Vinskom podrumu. Održan je i kulturno – umjetnički program, izložbe i radionice a u večernjim satima nastupali su poznati estradni umjetnici.

Tekst: Tomislav Radić

Snimio : Marko Čolić