Krškopoljska crno-bijela svinja i specijaliteti od nje su sve češći razlog dolaska gostiju u slovensko Posavje. Gastronomi Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja, putuju prema tom posebnom okusu kojem na atraktivnosti daje i podatak da masnoće iz krškopoljske svinje, nisu štetne.
To je autohtona sorta slovenskog Posavja i brojni OPG-ovi od nje s ponosom proizvode sušene kobasice, slanine, čvarke, namaze dodatno
obogaćene začinskim biljem… Odlična je naravno i kada je se priprema i na za svinjetinu uobičajene načine, a poticaj je i kreativnim kuharima.
Tako sam je primjerice u restoranu Kunst probala u varijanti tanko narezanog, hruskavo zapečenog špeka koji je za desert bio posut skupa s
prepečenom heljdom po čokoladi i sladoledu od buče. Taj desert je uslijedio nakon odreska od krškopoljca s pireom od celera, a njemu je pak
prethodila revija suhomesnatih delicija poslužena u specijalnom aranžmanu koji podsjeća na šumu. U Kunstu niz specijaliteta od krškopoljca
uključujući i pašete, možete probati i za doručak ukoliko tamo prespavate. Nude i delicije od kopuna (uškopljenog pijetla).
U restoranu Tri lučke su nam krškopoljca ponudili kao kanape u kome je sadržaj krvavice bio zapečen u tijestu te sporo pečeno meso sa sarmicom od broskve. Restoran i luksuzni kompleks Tri lučke je sagrađen oko najveće preše za vino u Europi. Iz njega se pruža pogled na grad Krško i vinograde.
Narezane kobasice i slanine od krškopoljca dočekati će vas i u okolnim vinarijama. U vinariji Albiana su mesnati špek omotali oko grizina i poslužili prvo uz pjenušac, a potom uz sauvignon, zeleni silvanec i modru frankinju. Njihovu modru frankinju prati i zgodna priča - sazrijeva u
bačvi od hrasta koji je nekada rastao na mjestu gdje je sada vinograd modre frankinje. Enolog Miha Ritonja i vlasnik Jernej Žaren će vam ispričati i brojne druge priče o svojim vinima od koja su neka osvojila prestižna priznanja. Vinarija Albiana je dobila ime po precima sadašnjeg
vlasnika – ALBIn i ANA koji su je 1936. osnovali.
Veliki entuzijazam prema vinima i eksperimentiranjima s lokalnim sortama se njeguje u Hiši frankinje vinarije Kerin, vlasnika Lovre Kerina.
Među brojnim vinskim kreacijama, uspio je proizvesti Bijelu frankinju, vino koje me je asociralo ne samo na voćne note, već i na sadržaj zdjele voća u čaši sa svom njegovom punoćom. U spoju Keros, kupažirao je pak frankovku i vinjak. Saznali smo od njega još jedan izraz za opisivanje
vina, kaže da su njegova vina „sočna“. I njima dobru bazu za degustaciju čine „sočni“ specijaliteti od krškopoljca.
Zadovoljni što zbog krškopoljca dolazi sve više gurmana dolazi u Posavje, u općini Krško su mu posvetili poseban sajamski dan, na kome su se
u paviljonu tržnice Vidim okupili poklonici i proizvođači krškopoljca. Uz njihove proizvode se moglo naći i drugih delicija lokalnih OPG-ova kao što su dimljena pastrva, ulje od buče s češnjakom, namaz od medvjeđeg luka, ovčji sirevi s ljutim papričicama...
Više o Krškom i njegovim delicijama te drugim adutima Posavja možete pročitati na Gastronautu u tekstovima Okusi krškog kraja i Slovensko Posavje. O okupljanju proizvođača i ugostitelja u zajedničke proizvode za gastronomske i enološke turiste već godinama brine Ksenja Kragl iz Centra za poduzetništvo i turizam Krško, koja je i na temu krškopoljske svinje pozvala gastroznalce i specijalizirane novinare da se i sami uvjere u njezine okuse.
Tekst: Karin Mimica
Gastronomske reportaže iz Slovenije na www.gastronaut.hr:
6 iznenađenja Bele krajine udaljenih nekoliko kilometara od Hrvatske
Food bluz i odgovor na pitanje zašto gastroljupci trebaju posjetiti Ljubljanu
Vinske fontane, veprovi koji se hrane tartufima, novinarska berba i gastronomija Kopra i okolice