Najveća hrvatska baza restorana i recepata

20-ak minuta vožnje od Karlovca, na litici iznad rijeke Kupe smjestio se Stari grad Ozalj. Okružuju ga ostaci povijesti i šuma, u kojoj je nekada

slikala poznata gluho-nijema umjetnica Slava Raškaj. Njezina djela su danas poticaj i za jedinstvenu umjetničku šetnju, tijekom koje se umjetnička djela pokretne izložbe postavljaju na lokacije s kojih ih je Slava Raškaj ovjekovječila. Šetnja obično kreće od Munjare - hidroelektrane na Kupi

koja nalikuje na dvorac. Posljednjih godina Ozalj je postao svjetski poznat i po štrudlama, jer je 2015. najveća štrudla za Guinnessovu knjigu

rekorda napravljena u obližnjem mjestašcu Jaškovu. Za ovu godinu su mještani predvođeni Lidijom Žganjer - Gržetić, najavili obaranje novog svjetskog rekorda tijekom održavanja ŠtrudlaFesta 05. i 06. rujna 2020. U Jaškovo se često skreće i zbog janjetine restorana Žganjer koji je već 23 godine i među 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica i u kome su Gastronauti održali skupove na teme Proizvoda kolinja Ozaljskog kraja, Njezino veličanstvo janjetina te Malu školu pravljenja štrudli.


Ovih dana lijepi Ozaljski kraj svoju turističku ponudu objedinjava s općinama Lasinja, Draganić, Kamanje, Žakanje i Ribnik te zajednički pokreću TZ područja Kupa. Povodom toga, gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić pozvala je Turističke novinare HND da dođu održati svoju godišnju skupštinu u Ozaljski kraj, ali i da se tijekom dva dana upoznaju s turističkim potencijalima koje nude druge općine s hrvatske strane Kupe. Za organizaciju našeg boravka se pobrinula agencija Croatia Open Land Tours DMC / Misterion Riviera koja će se brinuti i o budućim aranžmanima na Kupi i oko Kupe, a vode je Krešo Rogoz i Tea Smiljanić.


Pa krenimo redom:


OPG Čulig nalazi se na brdu iznad Ozlja, sav je u drvu, a njegovi vlasnici su Ankica i Stjepan Čulig . Ponose se svojim vinom, rakijama,

suhomesnatim delicijama i vrsnim kulinarskim umijećem. Mi smo probali domaće juhe i teleće pečenje, ali mogu se naručiti i drugi specijaliteti, svi od namirnica iz vlastite proizvodnje ili sa susjednih domaćinstava. Kod Čuliga se može i prespavati, ima 7 soba koje su gosti Booking.com

ocijenili s visokom ocjenom 9,8, a TripAdvisora čistom peticom 5/5. Ako tamo prespavate, probudit ćete se s pogledom na vinograde, a za doručak ćete dobiti domaća jaja, domaći jogurt, domaće suhomesnate proizvode, uštipke,  palentu s povrćem i domaći sok od jabuke.

 


SRCE prirode obitelji Srakovčić u Ribniku, je integralni hotel koji pripada poznatoj ugostiteljsko/hotelijerskoj obitelji Ivice i Katarine (kćer) Srakovčić, u čijem je vlasništvu i hotel Korana u Karlovcu. U sklopu kompleksa SRCE prirode, nalazi se i etno muzej, kućice za smještaj nazvane

po cvijeću te restoran u kojem se nude proizvodi lokalnih OPG-a.


U blizini SRCE prirode je Arheološki park Kamanje u čijem je podnožju, nekoliko metara iznad rijeke Kupe, Špilja Vrlovka. U njoj obitava čak osam vrsta zakonom zaštićenih šišmiša. Špilja je trenutačno zatvorena za posjetitelje, ali atmosferu u njoj se može doživjeti i virtualno, u sklopu Misterion interpretacijskog centra s multimedijom.

 


Nedaleko od Ozlja, na malom brdu se nalazi Vivodina, čiju ćete crkvu oslikanu živim bojama iz daljine primijetiti. Vodi je župnik Andrija Markač, a njezinu unutrašnjost krase moderni bakreni reljefi koje su donirali iseljenici iz Kanade. Crkva ima podno grijanje. Nalazi se točno preko puta

vinarije i restorana Frlan, posebno poznatog po otočkoj janjetini i domaćim suhomesnatim proizvodima.

 


Jedna od novih turističkih ponuda je treking vinogradima i šumom koja spaja vinarije Frlan i OPG Guštin, a u tu svrhu je među njima uređena i pješačka staza. Ukoliko je lijepo vrijeme, šetnju će na jednom od svojih konja lipicanera prevoditi Lovro Guštin. U OPG Guštin možete uz vina i

cijeli niz domaćih prehrambenih proizvoda razgledati tradicionalne nošnje/vjenčanice, remek djela gđe. Guštin, koja nas je osvojila i sa svojim kruhom s vlascem.


Sljedeći vinski adut destinacije je vinarija Vrbanek koja je u svoj kraj donijela i brojna odličja za vina.


Svaki od spomenutih OPG-ova i vinarija raspolaže i s manjim smještajnim kapacitetima, a ukoliko želite prespavati u pravom luksuzu, tu je Villa Colapis, na četiri etaže s bazenom i saunom.  


Putujući Kupom doći ćete do Brođana, od kojih se 3 km dalje nalazi OPG Marinković, Izleštište Gliboki Brod, poznato po specijalitetima od domaće patke.

 


Prirodnu ljepotu i povijesnu ostavštinu kupskog kraja doživjeti ćete najbolje ploveći rijekom Kupom Žitnom lađom. Nekada je služila za prijevoz

žita, a danas se na njoj tijekom plovidbe saznaje zanimljiva povijest kraja. Plovi se i iznad ostataka broda potopljenog u doba starog Rima, dok s obalne strane promiču kule iz doba osmanilijskog doba, Crkva Majke Božje Snježne i Pavlinski samostan u Kamenskom. Tijekom plovidbe Ivan Padežanin će vas ponuditi nekim od 10-ak vrsta likera iz proizvodnje svog OPG-a, a mi smo imali zadovoljstvo iz njegove proizvodnje kušati kolač od aronije te likere od ribiza, ogroza i crnog grožđa. Po rakije od bazge, drenka i ruža se planiramo vratiti. Dok plovite između Brođana i Karlovca, velika je šansa da ćete vidjeti i dabrove koji  žive u Kupi.

 

Putujući Kupom doći ćete i do mjesta Lasinja, male uspješne općine sa plažama i izletištima uz Kupu. Iznad Lasinje se nalazi brdo u kojem su otkriveni tragovi Lasinjske kulture iz ranog eneolitika (ranog bakrenog doba). Načelnik općine Željko Prigorac dočekao nas je na velikom igralištu s umjetnom travom, oko koga su brojni sportski tereni, čak i teretana na otvorenom. Lasinja se ponosi i aktivnostima svojeg Konjičkog kluba i Ribolovnog kluba.

U dva dana smo puno toga prošli uz Kupu, čija je turistička zajednica u osnivanju.
Na srčanoj prezentaciji kraja kojeg turisti tek otkrivaju i koji tek otkriva turiste, posebno zahvaljujemo gradonačelnici Ozlja Gordani Lipišinić, Toniju Šariću iz Grada Ozlja i zamjeniku gradonačelnice Stjepanu Basaru, Milanu Mediću iz LAG Vallis Colapis, ekipi iz agencije Croatia Open Land/Misterion Riviera te svim dragim domaćinima koji su nas u svom kraju dočekali i s njegovim nas turističkim upoznali: načelnik općine Ribnik - Željko Car, Crkva Sv. Ilije proroka Lipnik - fra Mario Škof, načelnik općine Žakanje - Danijel Jurkaš, Srce prirode Ribnik - Ivan i Katarina (kći) Srakovčić, OPG Frlan - Marica i Ivan (sin) Frlan, župnik Andrija Markač u Vivodini, OPG Guštin – obitelj  Guštin, OPG Vrbanek - Darko Vrbanek i supruga Martina, OPG Čulig - Ankici i Stjepanu Čulig,  Stjepanu i Miroslavu iz Muzeja i Starog grada, Lidiji Žganjer Gržetić iz restorana Žganjer,  vodiču Dubravku Halovaniću specijaliziranom za vojne ture, Fra Mariju Škrtiću Crkve Majke Božje Snježne i Pavlinskog samostana na Kamenskom, Goranu Jakiću iz Mjesnog odbora Kamensko, Ivanu Padežaninu i kapetanu Ivici sa Žitne lađe Zora, obitelji Marinković iz OPG-a Marinković te načelniku Lasinje Željku Prigorcu i njegovom zamjeniku.


Kupa i njezina okolica imaju puno toga za ponuditi – prekrasne vizure, povijest, iskonske okuse i rekreacijske aktivnosti. I sa slovenske strane rijeke Kupe, osmišljeni su brojni turistički programi o kojima smo pisali u 6 iznenađenja Bele krajine udaljenih nekoliko kilometara od Hrvatske .  Ponuda hrvatske i slovenske strane rijeke Kupe objedinjava se u prekograničnom projektu Misterion te u daljnjoj zajedničkoj ponudi na kojoj će raditi nova agencija „Misterion Riviera”.

Tekst: Karin Mimica

Reportaže s TZ područja Kupa u partnerskim medijima:
Posjetili smo Ozalj i Gornje Pokuplje i ostali zadivljeni poviješću, ljudima i krajolicima
Ozaljska turistička lirika
Baročna torta Katarine Zrinske
Skrivene turističke atrakcije uz rijeku Kupu