Tunis, mala sjevernoafrička zemlja na Mediteranu, ima dvije veće gastronomske regije – primorsku i kontinentalnu. U njihovoj kuhinji osjećaju se utjecaji antičkog doba, koje je na tlu Tunisa za sobom ostavilo jednu od najpoznatijih starih naseobina – Kartagu, utjecaj orijenta, te utjecaj prekomorske španjolske kuhinje i osvajača – Francuske. U Tunisu je prisutan kult kruha, svako veće mjesto ima svoje krušne specijalitete, a topao kruh se može dobiti u svako doba dana. Primorsku kuhinju karakteriziraju riblja jela s puno povrća i jakih začina, a najčešće će vas ponuditi nekim od specijaliteta s tunom i sardelama, obično začinjenih šafranom, curryem, rajčicom. Od mesnih jela u ponudi su piletina, janjetina i govedina, ali kao dodatak čuvenom kuskusu ili riži, a ne kao samostalna mesna jela. Kontinentalni dio Tunisa je većim djelom u pustinji Sahari, a u jelima prevladavaju ljuti začini, često do mjere koju osnovnu namirnicu čine neprepoznatljivom.
Za predjelo se obično poslužuju masline u ljutom Harisa umaku. Slijedi Tuniska salata. Autohtoni doručak ili toplo predjelo je Brik – palačinke punjene raznim slanim nadjevima, s dodatkom jaja, te ponovo zapečene u vrelom ulju. Kuskus je u Tunisu najraširenija žitarica i pripravlja ju se s mesom i povrćem. Često se kuskusu dodaju grožđice i koštunjavo voće, a bademi, kikiriki, grožđice, slanutak i šafran su ujedno i uobičajene dodaci riži. Sredinom travnja u Hammetu u Tunisu, u hotelu Marina palace održao se sastanak čelnika OMJET-a (Organizacije turističkih pisaca i novinara Mediterana. Kako sam imala čast biti u pratnji hrvatske delegacije, te posjetiti Nabeul, Tunis, Kartagu (i galeriju Essadi), Douggu, Hammamet i Bou Said za ovu temu tjedna preporučam specijalitete: Tunisku rižu, Kuskus s povrćem, Kuskus s janjetinom, Tunisku salatu, Riblje filete s harisom i crnim maslinama, Brik s tunom, Harisa umak, Mechouiyu, Tagine t'faia, Janjetinu i grah i Slanutak s mesom.
Tuniska kuhinja
- Srijeda, 17. travnja 2002.
- Autor: Karin Mimica
- Kategorija: Tema tjedna