Turistička zajednica otoka Krka izdala vrijednu knjigu - kuharicu, pod nazivom „Krk 50 delicija zlatnog otoka“.
Knjiga je izašla iz tiska krajem 2019. godine, a promocija i predstavljanje kuharice je bilo predviđeno za travanj 2020. godine, no zbog pandemije COVID- a 19, cijeli program je odgođen. Stoga smo odlučili da ovu vrijednu knjigu predstavimo javnosti putem medija, dok se zajedničko druženje s gastro ponudom prema zanimljivim receptima iz knjige, odgađa za neka bolja vremena.
Otok Krk ili zlatni otok kako ga još od vremena antike nazivaju zbog svoje ugodne klime s velikim brojem sunčanih dana, postao je omiljena turistička destinacija. Prirodne ljepote, povijesne znamenitosti, ali i bogata gastronomska ponuda, važani su čimbenici turističke ponude. Uz internacionalna jela koja se nalaze redovno na jelovnicima ugostitelja, važnu i posebnu ulogu imaju domaća tradicionalna jela pripremljena od sezonskih visokokvalitetnih namirnica uzgojenih na otoku Krku.
Osmišljavanje nove kuharice s receptima otoka Krka bio je pravi izazov kako za Turističku zajednicu otoka Krka, tako i za autorski tim te ugostitelje koji su se uključili u ovaj zanimljiv projekt. Autor fotografija i oblikovanja knjige je Valter Stojšić, urednice su Majda Šale i Viviana Brkarić, recepte su stručno obradili Dražen Lesica i Milan Nenadić.
Izdavanjem ove kuharice autori su naglasili važnost gastronomskog doživljaja Krka. Inspirirani tradicionalnom krčkom kuhinjom i bogatstvom okusa domaćih sezonskih namirnica, šefovi krčkih ugostiteljskih objekata podijelili su 50 recepata koje su pripremili i prezentirali na suvremen i kreativan način. Prezentirana jela se mogu naći u bogatoj ugostiteljskoj ponudi otoka.
Otok Krk je sve više prepoznatljiv po domaćem maslinovom ulju, vrhunskoj žlahtini, izvrsnom pršutu, ovčjem siru, janjetini te izvrsnim ribljim i mesnim jelima kao i slasticama.
Gastronomska ponuda je jedan od aduta krčkog gostoprimstva i turizma, a kulinarski specijaliteti protkani su u sve narodne običaje, proslave i okupljanja, pa je kuharica izvrsna promocija tradicionalne gastronomije otoka na suvremeni način.
Kuharica ima 112 stranica , 50 recepata i isto toliko fotografija svih pripremljenih jela.
Knjiga je prevedena na engleski, njemački i talijanski jezik te predstavlja originalan poklon ili suvenir gostima iz domovine i inozemstva.
Vrijedno je napomenuti da je projekt podržalo 19 ugostitelja s otoka Krka.
Priprema jela i osmišljavanje recepta:
Cicibela chef Nenad Posavec
Restoran Nada chef Ivan Kraljić
Gospoja chef Dino Knežević
Beleca chef Milan Nenadić
Rivica chef Dražen Lesica
Marina Punat d.o.o. chef Tihomir Mihelčić
Pud Brest chef Josip Rušin i Karlo Depikolozvane
Hotel Malin chef Nazif Krajišnik,
recepti: Hoteli Krk, Hotel Njivice
Konoba Luce chef Alma Mejremić i Tomislav Japundžić
Konoba Ribice chef Mirjana Zec
OPG Magriž Mirjenko Mrakovčić
Drobnica, Udruga maslinara otoka Krka
Vinarija Gospoja
Za tiskanje knjige zaslužni su i mnogi sponzori :
Hotel Malin (Malinska)
Hoteli Njivice (Njivice)
Marina Punat (Punat)
Heritage Hotel Forza (Baška)
Hoteli Punat (Punat)
Hotel Tamaris (Baška)
Hotel Vinotel Gospoja (Vrbnik)
Restoran Cicibela (Baška)
Restoran Nada (Vrbnik)
Restoran Rivica (Njivice)
Restoran Kamp Slamni (Klimno)
Restoran Trattoria Galvotok (Glavotok)
Konoba Luce (Vrbnik)
Konoba Nino (Malinska)
Konoba Placa (Vrbnik)
Konoba Pud Brest (Milohnići)
Konoba Ribice (Punat)
Konoba Kuća krčkog pršuta Žužić (Vrh)
Hotel Maritim (Krk)
Turistička zajednica Kvarnera
Erste S. Bank d.d.
Valamar Rivijera
"Koristim priliku da se zahvalim svima koji su se odazvali, doprinijeli i pomogli da ova kuharica ugleda svijetlo dana i uvjereni smo da će pobuditi veliki interes.", poručuje Mr.sc. Majda Šale, direktorica ureda TZ otoka Krka.
Informacije o knjizi možete dobiti u:
TZ otoka Krka, telefon 051 221 359
e mail: tz-otoka-krka@ri.t-com.hr