Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Turistička zajednica otoka Krka izdala vrijednu knjigu  - kuharicu, pod nazivom „Krk 50 delicija  zlatnog otoka“.

Knjiga je izašla iz tiska krajem 2019. godine, a promocija i predstavljanje kuharice  je bilo predviđeno za travanj 2020. godine, no zbog pandemije  COVID- a 19, cijeli program je odgođen. Stoga  smo odlučili da   ovu vrijednu knjigu predstavimo javnosti  putem medija,  dok se zajedničko druženje s gastro ponudom prema zanimljivim receptima iz knjige, odgađa za neka bolja vremena.

Otok Krk ili zlatni otok kako ga još od vremena antike nazivaju zbog svoje ugodne klime s velikim brojem sunčanih dana, postao je omiljena turistička destinacija. Prirodne ljepote, povijesne znamenitosti,  ali i  bogata gastronomska ponuda, važani su čimbenici turističke ponude. Uz internacionalna jela koja se nalaze redovno na jelovnicima ugostitelja, važnu i posebnu ulogu imaju domaća tradicionalna jela pripremljena od sezonskih visokokvalitetnih namirnica uzgojenih na otoku Krku.

Osmišljavanje nove kuharice  s  receptima  otoka Krka bio je  pravi izazov  kako za Turističku zajednicu otoka Krka, tako i  za autorski tim te ugostitelje koji su se uključili u ovaj  zanimljiv projekt. Autor fotografija i oblikovanja knjige je Valter Stojšić, urednice su Majda Šale i Viviana Brkarić, recepte su stručno obradili Dražen Lesica i  Milan Nenadić.

Izdavanjem ove kuharice autori su naglasili važnost gastronomskog doživljaja Krka. Inspirirani tradicionalnom krčkom kuhinjom i bogatstvom okusa domaćih sezonskih namirnica, šefovi krčkih ugostiteljskih objekata podijelili su  50 recepata koje su pripremili i prezentirali na suvremen i kreativan način. Prezentirana jela se mogu naći u bogatoj ugostiteljskoj ponudi otoka.

Otok Krk je sve više prepoznatljiv po domaćem maslinovom ulju, vrhunskoj žlahtini, izvrsnom pršutu, ovčjem siru, janjetini te izvrsnim ribljim i mesnim jelima kao i slasticama.

Gastronomska ponuda je jedan od aduta krčkog gostoprimstva i turizma, a kulinarski specijaliteti  protkani  su u sve narodne običaje, proslave i okupljanja, pa je kuharica izvrsna promocija tradicionalne gastronomije otoka na suvremeni način. 

Kuharica ima 112 stranica , 50 recepata i isto toliko fotografija  svih pripremljenih jela.

Knjiga je prevedena na engleski, njemački i talijanski jezik te predstavlja originalan poklon ili suvenir gostima iz domovine i inozemstva.

Vrijedno je napomenuti da je projekt  podržalo 19 ugostitelja s otoka Krka.

Priprema jela i osmišljavanje recepta:

Cicibela                                chef Nenad Posavec

Restoran Nada                  chef Ivan Kraljić

Gospoja                              chef Dino Knežević

Beleca                                  chef Milan Nenadić

Rivica                                    chef Dražen Lesica

Marina Punat d.o.o.       chef Tihomir Mihelčić

Pud Brest                            chef Josip Rušin i Karlo Depikolozvane

Hotel Malin                        chef Nazif Krajišnik,

recepti:                                Hoteli Krk, Hotel Njivice

Konoba Luce                      chef Alma Mejremić i Tomislav Japundžić

Konoba Ribice                   chef Mirjana Zec

OPG Magriž  Mirjenko Mrakovčić

Drobnica, Udruga maslinara otoka Krka

Vinarija Gospoja

 

Za tiskanje knjige zaslužni su i mnogi sponzori :

Hotel Malin (Malinska)

Hoteli Njivice (Njivice)

Marina Punat (Punat)

Heritage Hotel Forza (Baška)

Hoteli Punat (Punat)

Hotel Tamaris (Baška)

Hotel Vinotel Gospoja  (Vrbnik)

Restoran Cicibela (Baška)

Restoran Nada (Vrbnik)

Restoran Rivica (Njivice)

Restoran Kamp Slamni (Klimno)

Restoran Trattoria  Galvotok (Glavotok)

Konoba Luce (Vrbnik)

Konoba Nino (Malinska)

Konoba Placa (Vrbnik)

Konoba Pud Brest (Milohnići)

Konoba Ribice (Punat)

Konoba Kuća krčkog pršuta Žužić (Vrh)

Hotel Maritim (Krk)

Turistička zajednica Kvarnera

Erste S. Bank d.d.

Valamar Rivijera

"Koristim priliku da se zahvalim svima koji su se odazvali, doprinijeli i pomogli da ova kuharica ugleda svijetlo dana i uvjereni smo da će pobuditi veliki  interes.", poručuje  Mr.sc. Majda Šale, direktorica ureda TZ otoka Krka.

Informacije o knjizi možete dobiti u:

TZ otoka Krka, telefon  051 221 359

e mail: tz-otoka-krka@ri.t-com.hr