Ako ste apsorbirali prethodnu temu tjedna Sicilijanska kuhinja I s opisom uobičajenih Sicijanskih predjela i malih jela, nastavljamo sa Sicilijanskim glavnim jelima i desertima. Kao i na ostalim otocima, većina glavnih jela sastojala se od onoga što bi se ulovilo u moru ili je konzervirano soljenjem za vjetrovita vremena. Najčešća su se na stolu nalazile srdele i inćuni koje se osim s paštom i frigane pripravljalo i Gratinirane ili su se od njih radile Polpete. Drugo mjesto zauzima sabljarka, a potom tuna, skuša, bakalar, a rjeđe druga bijela riba. Uz ribu se često kombinirao umak od rajčica na način opisan u receptu Sabljarka u tavi. Meso se jelo nedjeljom i blagdanima, a ugojenošću se dokazivao status otmjenosti i bogatstva. Pored janjetine uzgajalo se perad i svinje, a pripremalo ih se često uz agrume kao začine. Stoga vam predlažemo Pile u naranči, Svinjetinu u limunu ili Tripice s patliđanom. Uz umake od rajčica, jedan od poznatijih sicilijanskih umaka je Umak od kruha i češnjaka.
Među jake strane Sicilijanske kuhinje spadaju i slastice. U njihovim receptima nalaze se kombinirani tragovi osvajača Sicilije, a posebice Saracena i Španjolaca. Od Saracena su ostali tragovi u ušećerenom voću, bogatstvu recepata sa bademima i grožđicama, sladoledima i šerbetima, kombinacijama svježe rikote, tekućeg meda i raznog voća. Španjolci su ostavili recepte za punjenje slastica. Najpoznatija sicilijanska slastica su Cannoli, a jedan od klasičnih recepta je za Ledene bademe.
Sicilijanska kuhinja II
- Četvrtak, 24. travnja 2003.
- Autor: Karin Mimica
- Kategorija: Tema tjedna , Gastro regije