Već godinama na skupovima Kluba Gastronaut diljem Hrvatske aktivno sudjeluje i jedan od naših najboljih ugostitelja i turističkih radnika – Pave Jerković iz Metkovića, vlasnik Ville Neretve i Neretvanske kuće, autor Foto safarija po delti Neretve i manifestacije Berba mandarina. Već godinama, divimo se Pavi na volji da sjedne u auto i vozi od 200 do 800 km do mjesta naših okupljanja i da na skupovima Gastronauta bude jedan od inicijatora raznih aktivnosti - i stručnih i zabavnih. Od 01.do 03.10. 2003. gospodin Pave je u svojim objektima bio domaćin Gastronautima, a udaljenost Ville Nertve nije smetala brojne kolege ugostitelje, novinare i druge Gastronaute da se odazovu skupu. Službene teme skupa bile su Neretvanska kuhinja i Mandarine.
O Neretvanskoj kuhinji smo od Pave Jerkovića, između ostalog sazanali: “Neretvanska jela su od dolaska Neretvana pa do dana današnjeg bazirana na izvornosti i autohtonosti što su je Neretva rijeka i Neretva zemlja davale. Od vremena dok je malarija vladala, u Neretvi se jede vrlo ljuto, pa možda i zato su Neretvani opstali i zadržali tu pikanteriju do dana današnjih .
A za Neretvanski brudet se kaže koliko u teći ima ribljih glava toliko mora biti ljutih Neretvanskih paprika.»
O temi Mandarine smo uz obilazak plantaže i «oprobavanje» u berbi, saznali više od pročelnika za gospodarstvo Opuzena, gospodina Nike Kapovića i gradonačelnika Opuzena, gospodina Olivera Provića.
M A N D A R I N A
Nakon opsežnih radova na melioraciji donjeneretvanskih močvara tijekom pedesetih godina XX. stoljeća tisuće hektara plodnog tla sačuvano je od utjecaja mora i razornog djelovanja visokih voda te su stvoreni preduvjeti za razvitak intenzivne poljoprivredne proizvodnje. Plodno tlo i blaga mediteranska klima pokazali su se izuzetno pogodnima za uzgoj svih vrsta agruma. Nove kulture i tehnologije dale su snažan zamah razvoju gospodarstva te je Neretva uskoro bila prepoznata kao Hrvatska Kalifornija.
Prvi plantažni nasadi agruma zasađeni su početkom šezdesetih godina XX. stoljeća. To je na neki način bila prekretnica u životu stanovnika doline Neretve jer je život do tada bio dosta težak i ljudi su uglavnom živjeli od lova i ribolova te nešto vinove loze i smokava.
U uzgoju mandarina ljudi su vidjeli svoj bolji život te su stalno sadili nove plantaže tako da se danas više od polovice poljoprivrednih površina nalazi pod nasadima mandarina.
Uglavnom se uzgaja nekoliko sorti ranog dozrijevanja (Kawano Wasse, Chahara, Okitsu) i kasnog dozrijevanja (Kuno, Unshiu, Owari, Saigon i Klementina). Proizvodnja je u stalnom usponu a danas se proizvodi oko 35.000 tona ovog vrlo kvalitetnog voća, bogatog vitaminom C, jednog od najzdravijih koje se uopće može naći na tržištu. Zato su plodovi mandarina danas vrlo traženi ekološki proizvod i neizostavni dio svakog hrvatskog stola.
Oliver Prović, dipl.oec.
Gospodin Provič je bio s Gastronautima cijelo vrijeme druženja, s ljubavlju im je pokazao svoj kraj, te zadnju večer pokazao i njigov glas u klapi dobrano doprinosi imageu Opuzena kao jednog od najraspjevanijih malih mjesta.
Program skupa bio je sljedeći:
Srijeda 01.10.2003.
18.30 h piće dobrodošlice, Loza Patria, Badel 1862.
večera uz živu muziku
Kozji sir -o- Graševina '02., Mladina
Pohane žabe -o- Rajnski rizling '01., Mladina
Pečene žabe u omotu od pršuta -o- Chardonnay '02., Mladina
Rižot od žaba -o- Chardonnay '02., Mladina
Liska na lovački način s palentom -o- Sivi pinot '02., Mladina
Pečena jegulja na ražnju i miješana salata -o- Sivi pinot '02., Mladina
Dalmatinska rožata -o- Muškat otonel '02., Mladina
Suhi kolači -o- Muškat otonel '02., Mladina
Četvrtak, 02.10.2003.
10.00 h okupljanje u Villi Neretvi
Odlazak na plantažu mandarina uz glazbu u živo DUO NERETVA.
Poslije berbe povratak i ukrcaj na neretvanske lađe, stare i preko 100 godina, gdje počinje
turistički program FOTO SAFARI vožnjom kroz kanale i rukavce delte Neretve.
Dolazak lađama do "NERETVANSKE KUĆE" i ručak.
Miješani neretvanski brodet i palenta
Voće - mandarine
Povratak u Opuzen i odlazak na Forticu - vidikovac Neretve, grad Opuzen i ušće delte Neretve.
20.00 h večera uz živu muziku,
Silvanac zeleni Nespeš '02., Badel 1862
Hladni pjat "Neretvanin" -o- Chardonnay '02. VinarijaNespeš, Badel 1862
Juha od Neretvanskog povrća
Liska lešo s kuhanom domaćom raštikom -o- Sauvignon '02. VinarijaNespeš, Badel 1862
Domaća raštika s kuhanom jeguljom -o- Postup '01. Vinarija Dingač, Badel 1862
Pašticada sa njokima i složena salata -o- Dingač '01.Vinarija Dingač, Badel 1862
Kombinacija sireva -o- Ivan Dolac '01., Badel 1862 (uz platu sireva
Torta od sira i toplo šumsko voće
Na kraju Booter za podizanje (dizalica)
Petak, 03.10.2003.
Odlazak na Pelješac i posjet položajima dingača i vinariji PZ Dingač, Badela 1862.
Sponzori Kluba Gastronaut su poduzeća Badela 1862, Mladina, SMS, Kotanyi i Ecolab.