Poštovani Gastronauti,
Ogulin je uz veliki angažman svoje Turističke zajednice već godinama poznat kao zavičaj bajki i pozivamo Vas da zajedno isprobamo turistički proizvod na temu Bajki u gastronomiji. Domaćini našeg skupa su TZ grada Ogulina, hotel-restoran Frankopan u Ogulinu i restoran Gradina u Josipdolu koji će nam kroz jela ispričati svoju lovačku priču. Vjerujem da ćemo nakon ovog skupa svi biti obaćeni i ugodnim doživljajem i iskustvom kako u praksi turistički proizvod i vrhunska gastronomija mogu zajedničkim snagama dobiti novu dimenziju, još atraktivniju za gosta. Tekuća pitanja sponzorirati će svojim kvalitetnim i vrhunskim vinima Agrokor vina, Vinski vrh i Zdjelarević.
Predviđen je sljedeći program skupa:
Utorak, 23. 03. 2010.
-16.00 h – dolazak u vinski podrum hotela hotel Frankopan, Ogulin
Degustacija nove linije vina vinarije Zdjelarević – Klinka i francuskih President sireva
-17:00 h – Ivana Brlić Mažuranić vodi Vas rutom bajke – šetnja gradom i obilazak muzeja
-18:30 h – preuzimanje hotelskih soba - „I JA ŽIVIM BAJKU“- kostimiranje-bajkoviti likovi
Goste u sobama očekuju kostimi s naznakom koji lik predstavljaju tijekom večeri
-19:00 h -- „Vještičji coctail“ u Legengradu - vinski podrum hotela Frankopan
(goste dočekuje Regoč i ogulinske vještice)
-19:30 h – „Bajkovita večera u zavičaju bajke“ uz živu glazbu „Jagorovih tamburaša“
Tijekom večere Gastronauti stvaraju svoju bajku na način da u posebnu knjigu bajki upisuju po jednu rečenicu i nastavljaju bajku na zadanu temu. Bajka se čita na kraju večeri.
Gostima se tokom večeri uručuju vještičje vozačke dozvole za uspješno položeni program.
Bajkoviti meni:
Čarobni zalogaj
Marinirana pastrva u kiselom mlijeku sa okruglicama od palente, sira i kikirikija
Maštarija Neve Nevićice
Pureća rolada s tikvicama, sirom, šampinjonima i preljevom od maslinovog ulja, kapara i začinskog bilja
Vještičji kovitlac
krumpir, luk, slanina, feferoni, vrhnje, ljuta paprika, papar, vlasac, češnjak
Gozba kneza Relje
Teletina nadjevena špinatom i slaninom s kuhanim krumpirom u vrhnju uz salatu Šarena bajka
i
Svinjski kotlet u kukuruznom brašnu i umaku od šljiva i grožđa sa zelenim rezancima uz zelenu salatu
Kosjenkin kuzol
sir Mascarpone, jagode, borovnice, ribizl, kupina, jabuka, konjak, piškot, čokolada
Kruh, lepinje sa lukom i slani klipići
Srijeda, 24. 03. 2010.
11:00 h – odlazak osobnim automobilima u pravcu Zagorja ogulinskog do Etno kuće
11:20 h – dobrodošlica KUD-a Sv.Juraj Zagorje uz domaću rakiju, ogulinske mošnje sa konopljom, ogulinsku masnicu
11:30 h – razgled Etno kuće uz stručno vodstvo
12:30 h – polazak u pravcu restorana Gradina, Josipdol
13:00 h – ručak u restoranu Gradina, Josipdol, Lovačka priča Gradine:
Uz rakiju od kruške tepke poslužuju se Nabodene bardirane suhe šljive s policama
Pašteta od divljači (jelen i vepar) s tostom
Krem juha od vrganja i Ragu juha od fazana
Lovačka pita
Odresci jelena lopatara u laganom umaku s lisičarkama/ Veprov but a'la „GRADINA“
u tamnom umaku s brusnicama uz domaću palentu, rolada od kruha i ogulinsko kiselo zelje
Domaći štrukli s orasima i medom
Josipdolski škripavac
Domaći kruh od raznih vrsta žitarica
Mogućnost obilaska sirane