Idrijski žlikrofi (vrsta tjestenine punjene krumpirom), prvi su slovenski zaštićeni specijalitet registriran od strane Europske unije.
Nekad tradicionalno jelo idrijskih rudara postalo je izazov kuharima novog doba te dobilo svoj festival - Praznik Idrijskih Žlikrofov, koji se ove godine održava u Parku Mejca u Idriji 21. kolovoza od 10-22 h.
Uz prezentacije brojnih slovenskih vinara i proizvođača delicija, na festivalu će se moći probati žlikrofi na više od 30 načina, a među njima i žlikrofi s gulašom od srnetine; s gulašom od divljači u pivi; s piletinom u curry sosu; vegetarijanski žlikrofi s umakom od sira; žlikrofi sa sirom i sladoledom; sa suhim marelicama Gabron slastičarnice; s vegetarijanskim umakom Alpine Garden; s pečenim zecom u Rabbit pivskom sosu; s umakom od povrća Pehta; s preljevom od dinje i medom; s gljivama i bakalarom…
Detaljan program možete pogledati ovdje te se pripremiti za susrete s izlagačima – kuharima i proizvođačima.
Više o slovenskim gastronomskim i enološkim adutima na www.gastronaut.hr:
Žlikrofi na rudnicima tekućeg srebra, čipka na kolačima i drugi razlozi za posjetiti Idriju
6 iznenađenja Bele krajine udaljenih nekoliko kilometara od Hrvatske
Food bluz i odgovor na pitanje zašto gastroljupci trebaju posjetiti Ljubljanu
Krškopoljac na tanjuru – ponos slovenskog Posavja
Vinske fontane, veprovi koji se hrane tartufima, novinarska berba i gastronomija Kopra i okolice