26. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22", u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, je svečano promovirano na Botelu Marina u Rijeci.
Projekti Restaurant Croatica i Gastronaut su najstariji brandovi poticanja kvalitete u ugostiteljstvu RH.
100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica je projekt poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Iniciran je 1995. godine, a osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2020. godine ta brojka popela na preko 2400 restorana. Dio glasovanja se proveo preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22". Tijekom 26 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 497 restorana, a titulu je svih 26 godina obranilo 6 restorana.
100 vodećih hrvatskih restorana dobilo je i plakete i naljepnice Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku. Tiskana izdanja se mogu pronaći na ovim prodajnim mjestima, ili naručiti kod izdavača preko ovog linka.
Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, glavna stručna suradnica dipl. oec. hot. Marina Selak, a grafički urednik izdanja Vlatko Ignatoski.
Restorani su u knjizi 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22 prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.
Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našle su se i: Punjene suhe šljive u špeku; Njoki s dimljenom skutom; Terina od guščje jetre sa želeom od borovnica; Pržene ljetne štrudlice; Janjeći carpaccio; Carpaccio i tartar od tune; Trganci s vrhnjem i zapečenim špekom; Quiche s kozjim sirom i sušenim rajčicama; Pšenica s dimljenim plodovima mora; File brancina u škartocu; Šufigane lignje; Janjeće tripice; Brački vitalac; Juneći obrazi u portu; Janjeći kotleti u krustu; Odrezak jelena u umaku od vina; Salenjaci; Čokoladna torta od svježih smokava…
Dodjela plaketa Restaurant Croatica, organizirana je uz podršku Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, TZ grada Rijeke, Udruge hrvatskih restoratera 07. listopada 2020. na brodu Marina u Rijeci, a prisutnima su se obratili:
Karin Mimica, voditeljica projekta i urednica izdanja;
Petar Škarpa, direktor TZ grada Rijeke;
Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera;
Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije;
Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta RH;
Abi Shalabi ispred Udruge hrvatskih restoratera;
Nikola Serdar, savjetnik projekta;
Nikica Karamarko, član Časnog odbora;
Ispred nagrađenih ugostitelja se zahvalo Zlatko Puntijar.
Nakon dodjele plaketa i promocije knjige, uslijedio je domijenak tijekom kojeg su ponuđeni na kušanje i proizvodi partnera projekta:
Aperitivi DARNA: pelinkovac, teranino i liker od kave
Vinari: Blato 1902, Deklić, Erdutski vinogradi, Matić, PZ Gospoja, PZ Svirče, PZ Vrbnik, Sirk, Pavlomir i All4wine.
Proizvođači i distributeri hrane:
BACCALLA DELLA MAMA Milena - 4 vrste namaza od bakalara
DOPO DROPO - ulje iz sjemenki bijelog i crnog grožđa
DUKAT sirevi
KARLIĆ tartufi - tartufi, sirevi i salamini s tartufima
KOTANYI začini
METRO - veleprodaja za ugostitelje
QIMIQ - 7 vrsta vrhnja za kuhanje
PG OREHOVEC - salame od jelena i vepra, pašteta od patke, sušena pačja prsa
ROVINJOLA - ekstra djevičanska maslinova ulja
VENDRIJA - vrganji, šitake, šampinjoni, bukovače, panjevka, lisičarke
Meni koji je restoran Marina pripremio s proizvodima naših sponzora:
Suhomesnati zalogaji (PG Orehovec, Karlić tartufi)
Izbor sireva (Dukat, Karlić tartufi)
Razne vrste namaza i pašteta (Bakalar Milena, PG Orehovec)
Bakalar in bianco (Bakalar Milena)
Mousse od tune (QimiQ)
Bruschette s gljivama (Vendrija)
Kroketi od šunke i sira (Dukat)
Pohani sir (Dukat)
Tart od poriluka i istarskog salamina (Karlić tartufi, Dukat)
Quiche s tartufima i cherry rajčicom (Karlić tartufi, QimiQ)
Tart s mješavinom gljiva (Vendrija, Dukat)
Topla jela
Fuži s tartufima (Karlić tartufi)
Domaći njoki punjeni pršutom u umaku od kadulje (QimiQ)
Rižoto od lisičarki (Vendrija)
Patka na „divlje“ uz prilog palente s parmezanom (PG Orehovec, Dukat)
Svinjski kare punjen vrganjima poslužen uz umak od mješavine gljiva i pireom od buče i krumpira
Deserti
Mousse od tamne čokolade i maslinovog ulja (QumiQ, Rovinjola)
Krema od vanilije s bučinim sjemenkama (QimiQ)
Tiramisu (QimiQ)
Čokoladni tart (QimiQ)
Mokka desert (QimiQ)
Kolač s krem sirom (Dukat)
Zahvaljujemo Botelu Marina, voditelju Andreju Kušeti i chef-ici Jeleni Grubelić Kušeti što su nam bili sjajni domaćini!
Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.
Hvala na fotografijama Rino Gropuzzo i Voljen Grbac!