Autohtone sorte, integrirani uzgoj, pravovremena berba, ručna berba, brza prerada, te pažljiva pohrana, ključ su prvoklasne kvalitete Oio Vivo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Oio Vivo, živo ulje, nosi starorimski naziv u čast istro-romanskom dijalektu koje je i danas u upotrebi na području Vodnjana. Naziv ukazuje na tisućljetnu tradiciju proizvodnje maslinovog ulja, povezuje izvrsni geografski položaj za uzgoj maslina s inovativnim pristupom proizvodnje maslinovog ulja, što je uvijek rezultiralo stvaranjem ulja vrhunske kvalitete.
Na ovogodišnjem Monte Carlo Masters of Olive oil International contest 2021, sortno ulje Žižolera osvojila je 2 velika priznanja:
- zlatna medalja za sortno maslinovo ulje
- brončana medalja za srednje voćno maslinovo ulje
Oio Vivo maslinovo ulje prirodni je sok istisnut iz ploda autohtonih sorti mladih, svježih maslina iz čistih sortnih maslinika, u kojemu su maksimalno sačuvani svi vrijedni biološki i nutritivni sastojci.
Visoka zastupljenost polifenola, stabilnost okusa i svježine, glavne su značajke ulja Oio Vivo koje imaju najpovoljniji učinak na naše zdravlje i dugovječnost.
Paleta ekstra djevičanskih maslinovih ulja Oio Vivo sastoji se od Vodnjanske Buže, Rozinjole, Istarske Bjelice, te rijetke sorte Žižolere, specifične za podneblje Vodnjana, a od mješavina tu su blaži Bon, te intenzivni Gajardo.
Rijetko, sortno ulje Žižolere, autohtone vrste specifične za područje Vodnjana, odlikuje srednji do intenzivni voćni miris svježeg origana, artičoka, ploda i lista zelene rajčice, te zelenog papra. Srednje je do intenzivne gorčine i pikantnosti. Žižolera je savršeni par za tjesteninu s kremom od sira, artičoke u pećnici sa mrvicama kruha i korom limuna, skutu sa džemom od smokava, povrće u pećnici sa acetom balsamicom i feta sirom. |
Vodnjanska Buža Odlično se slaže sa svim jelima od sezonskih salata do piletine, a posebno će se istaknuti u kombinaciji omleta s aromatičnim biljem, svježom skutom i rajčicom. |
Rozinjola Savršeno se slaže sa salatom od divljeg maslačka, cikorije i ovčje skute, tjesteninom sa šparogama i crvenim radičem, riječnom ribom, svinjetinom u umaku od terana. |
Istarska bjelica Istarska bjelica izvrsno će odgovarati jelima poput divljači, salate od rikole i radiča sa suhim voćem i kozjim sirom, tuni, lososu, creme bruleu od mascarponea, torti od vanilije, limuna i lavande. |
Gajardo Gajardo ulje savršeno je u kombinaciji sa steakom, mariniranim crvenim mesom, njokima s gulašom, pljukancima u kremi od terana i crvenog radiča. |
Bòn Odlično se slaže sa svježim salatama, svježim povrćem, ribom, mladim sirom i raznoraznim tapasima. |
Maslinici i kušaona smjestili su se uz lokalnu prometnicu broj 21 koja povezuje Vodnjan i Pulu. Još u Rimsko doba, pod nazivom Via Flavia – bila je to glavna istarska prometnica kojom su rimske kolonije bile povezane s Akvilejom i Rimom.
Naša vrata otvorena su za sve ljubitelje ekstra djevičanskog maslinovog ulja i prirode! Kušajte, doživite, uživajte! - poručuju iz uljare Oio Vivo.