Gastronomsko - zdravstvena tura 6-i elementi
DATUM: 24. – 26. listopada 2023. godine
PROGRAM
UTORAK 24.10.2023.
13,45h – dolazak u Lječilišni hotel Termal*** Daruvarskih toplica - partner projekta (Julijev park 13, Daruvar)
- pozdravne riječi domaćina i piće dobrodošlice u holu hotela (direktorica TZ Ivana Plažanin Vuković, gradonačelnik Damir Lneniček, ravnatelj Daruvatrskih toplica Ratko Vuković, voditeljiva projekta 6-i elementi Karin Mimica, Gastronaut) kratko predstavljanje Destilerije Wise Grus (partner projekta - dirketor Goran Kovačić)
14,30h – ručak u Taverni Hotela Termal***, predstavljanje ponude u sklopu projekta 6-i elementi; jela predstavlja nutricionista i direkor HIP-a Dragan Gazibara:
Kardiovaskularni meni:
Krem juha od leće i mrkve
Punjeni rolani pileći file (s kremom od posnog sira i emulzijom od češnjaka); mrkva i grašak na kremi od kukuruza; salata od kruške, feta sira i oraha s preljevom od maslinovog ulja, meda i aceta balsamica
Kolač od tamne čokolade, lješnjaka i badema
Za sportaše posebno preporučamo:
Krem juha od brokule s tostiranim kruhom od cjelovitih žitarica
Punjeni ramstek sa žara (sa špinatom i gljivama); rižoto sa špinatom; zelena salata s maslinovim uljem i orašastim plodovima
Zobeni kolač s borovnicama i tamnom čokoladom
Uz ovo jelo predlažemo 5th ELEMENT STOUT
Daruvarski parovi:
Zapečeni krumpir s dimljenim sirom
Pečena svinjska rebaraca u umaku od meda i senfa; grilano zrnje kukuruza s aromatiziranim začinima i limunom; zelena salata s tostiranim kruhom i preljevom od majoneze i parmezana
Karamelizirani kolač od jabuke sa sladoledom od vanilije i karamel umakom.
Uz ovo jelo predlažemo 5th ELEMENT ABA, American blond pivo.
16,00-18,00 h - vrijem predviđeno za uživanje u bazenima s termalnim vodama i wellnessu (saune i jacuzzi);
18,30h – posjet Pivovari Daruvar, prezentacija linije 5th element Pivovare Daruvar (partner projekta); preznetaciju vodi Kreš Marić
19,30h – večera u Kavani Queen, predstavljanje ponude u sklopu projekta 6-i elementi, jela predstavlja domaćin Dražen Leš:
Za sve koji se bave sportom, preporučamo jela puna proteina i vlakna:
Juneći ramstek u umaku od pečenja, microgreens (klice domaćeg proizvođača od graška, rotkvice i suncokreta), pire od cikle i celera, krema od špinata s vrhnjem, grana padanom i češnjakom
Salata s dimljenom tunom
Salata od piletine i gljiva (šampinjoni i vrganji, feta sir)
Salata od piletine sa sjemenkama i klicama
Jela koja jačaju imunitet:
Pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem
Sporo pečeni lungić u kremi od đumbira i oyster umaka, prilog: riža uz njega preporučamo Daruvarski sauvignon
Daruvarski parovi:
Gulaš od divljači iz daruvarskih šuma s domaćim njokima uz kojeg predlažemo 5th ELEMENT IIPA, jako ale pivo.
SRIJEDA 25.10.2023.
09,00h – doručak s nutricionistom Daruvarskih toplica Draganom Gazibarom u Taverni hotela;
09:45h – obilazak Daruvarskih toplica; vodi nas Melita Bartoš, voditeljica odjela prodaje i marketinga;
10,30h – posjet Suvenirnici Pčelarstva Daruvar d.o.o. (partner projekta); prezentira Milena Kelemin;
11,00h – posjet Fast food-u Black and White, predstavljanje ponude u sklopu projekta 6-i elementi; jela predstavlja Dean Jambrović:
Za jačanje imuniteta:
Fitness salata s piletinom i agrumima – matovilac, rukola, zelena salata, baby špinat, sezonsko voće i agrumi, domaći dressing, balsamico umak i tostirani lješnjaci - preporučamo je i za sportaše
Okrepljujući wok – wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i svježim gljivama uz dodatak tanke tjestenine, limete, soja sosa i tostiranih lješnjaka
Za sportaše:
Sportilja - tortilja, piletina sa žara, cherry rajčica, kukuruz, paprika, rikola, tostirani lješnjaci s domaćim dressingom
Daruvarski parovi:
Rustikalne palačinke s džemom od šumskog voća, domaćim medom i tostiranim lješnjacima, uz koje predlažemo craft pivo ABA iz skupine 5th Element Pivovare Daruvar.
12,00h – Balada o vinu u podrumu Dvorca Janković, Badel 1862 d.d. Vinarija Daruvar (partner projekta).
- Zajednička fotografija ispod Adama i Eve, koji su među najstarijim stablima ginka na svijetu.
14,00h – Restoran Srce, predstavljanje ponude u sklopu projekta 6-i elementi, jela predstavlja Aleksandar Šteković, a Ribnjačarstvo Končanica (partner projekta) Mladen Prević:
Jelo koje jača imunitet:
Ljuti fiš paprikaš s tjesteninom
Daruvarski parovi:
Pijani šaran s ribnjaka Končanica uz kojeg predlažemo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano.
Svježi šaran pohani u pivskom tijestu sa sportskom salata sa sjemenkama ili krumpir salatom ili grah salatom uz koje predlažemo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano.
Za sportaše uz jela s grilla i pohana, preporučamo:
Sportska salata sa mozzarelom i sjemenkama
15,30h – čaj od ginka s termalnom vodom na Antunovom vrelu u Julijevom parku;
16,30 – 19,00h – wellness, bazeni s termalnim vodama u Daruvarskim toplicama, prema želji, hotel je ponudio individualne razgovore s fizioterapetima u Dvorani grofa Jankovića i tretmane iz svoje najnovije ponude.
19,30h – Restoran Terasa, predstavljanje ponude u sklopu projekta 6-i elementi; jela predstavljaju voditelj restorana Adriano Popoušek i chef Dalibor Hodak:
Jela koja jačaju imunitet:
Krem juha od špinata
Bezglutenska tjestenina s fileom pilećih prsa, rajčicom i svježom crvenom paprikom
Hladna salata od brokule s limunom i češnjakom
Daruvarski parovi:
Gulaš od divljači, dizane knedle na pari, salata od cikle
Desert: Tačkrle s pekmezom od šljiva
Uz ova jela preporučamo tamno pivo „Stout” Pivovare Daruvar i Višnjevac Pčelarstva Daruvar.
Za sportaše posebno preporučamo:
Krem juha od avokada
Pureći medaljoni u umaku od mini bukovača, glazirane zelene mahune, špecli, salata od matovilca
Kesten pire u umaku od šumskog voća
Tradicionalna jela češke kuhinje:
Svičkova na smetane (marinirani ramstek u umaku od povrća), kuhane šufnudle, salata od svježeg kupusa
Uz ovo jelo preporučamo pivo Aba Pivovare Daruvar.
22,00h – noćno kupanje u bazenima s termalnom ljekovitom vodom (vanjskim i unutrašnjim).
ČETVRTAK 26.10.2023.
09,00h – doručak, check out;
10,30h – Zdravljak Orijent, predstavljanje ponude u sklopu projekta 6-i elementi; jela predstavlja Faruk Demiri:
Jelo koje jača imunitet:
Domaći jogurt s medom od lipe
Daruvarski parovi:
Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom.
Baklava od daruvarskih oraha i domaća limunada
Sportašima predlažemo:
Cheese cake s domaćim sirom
11,30h – Little Italy Pub, predstavljanje ponude u sklopu projekta 6-i elementi; jela predstavlja Marko Pilat, chef Marko Kolak:
Za jačanje imuniteta:
Sporo pečeni lungić u kadulji alla Masterchef
Daruvarski parovi:
Kockice bifteka u daruvarskom cabernetu i demiglace-u s njokima uz kojeg predlažemo Cabernet sauvignon Horvat
Sportašima posebno preporučamo:
Juneći carpaccio
Toplo hladna salata od bifteka
Biftek za sportaše u umaku od 4 vrste gljiva, riža, salata od rukole, cherry rajčica, grana padana i sjemenki
oko 13,30h – odlazak.
Organizatori zadržavaju pravo manjih promjena programa.
Projekt 6-i elementi provodi Turistička zajednica Daruvar – Papuk u suradnji s Gastronautima i uz podršku HTZ-a, TZ Bjelovarsko – bilogorske županije, Grada Daruvara i Daruvarskih toplica.
Partneri na projektu su ugostiteljski objekti: Queen; Little Italy Pub; Terasa i Taverna, Daruvarske toplice; Srce; Orijent i Black & White te proizvođači Pivovara Daruvar, Vinarija Daruvar, OPG Tomislav Horvat, Destilierija Wise Grus, Pčelarstvo Daruvar, Sirana Biogal i Ribnjačarstvo Končanica.
Daruvar je grad kojim vlada element vode, poznat je po svojim termalnim izvorima koji su implementirani u zdravstveni turizam, grad je vrhunskih vina i craft piva, a njih znalački uz svoje specijalitete nude daruvarski ugostitelji – 6-i elementi.
Projekt 6-i elementi provodi Turistička zajednica Daruvar – Papuk u suradnji s Gastronautima. Oko njega su se okupili svi daruvarski ugostitelji te osmislili svoje gastronomske interpretacije tema: Jela koja jačaju imunitet, Jela za sportaše i Daruvarske parove.
Na zajedničkom jelovniku 6-i elementi – Jela koja jačaju imunitet, svaki od daruvarskih ugostitelja nudi barem jedno jelo koje „tjera“ viruse, bazirano na nekom od sastojaka koji jača prirodni imunitet – kadulji, češnjaku, đumbiru, ljutoj paprici, kurkumi, hrenu, medu…
Kako u Daruvar dolazi na opravak i treninge veliki broj sportaša, daruvarski restorani nude posebnu ponudu jela s visokim udjelom proteina, čije su nutritivne vrijednosti u skladu s potrebama osoba koje treniraju.
Pod jelovnikom Daruvarski parovi, 6-i elementi sljubljuju jela s namirnicama iz okolice Daruvara s točno određenim craft pivama Peti element te Staročeško ili pak s daruvarskim vinima te prirodnom limunadom i domaćim jogurtom.
Daruvar je i grad sinergije hrvatske i češke kulture, što se reflektira i u ponudi pojedinih restorana.
Pogledajte što nude daruvarski ugostitelji - 6-i elementi:
Fast Food BLACK & WHITE
Za jačanje imuniteta:
Fitness salata s piletinom i agrumima – matovilac, rukola, zelena salata, baby špinat, sezonsko voće i agrumi, domaći dressing, balsamico umak i tostirani lješnjaci - preporučamo je i za sportaše
Okrepljujući wok – wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i svježim gljivama uz dodatak tanke tjestenine, limete, soja sosa i tostiranih lješnjaka
Za sportaše:
Sportilja - tortilja, piletina sa žara, cherry rajčica, kukuruz, paprika, rikola, tostirani lješnjaci s domaćim dressingom
Daruvarski parovi:
Rustikalne palačinke s džemom od šumskog voća, domaćim medom i tostiranim lješnjacima, uz koje predlažemo craft pivo ABA iz skupine 5th Element Pivovare Daruvar.
Black & White nudi niz kreativnih street food jela. Lješnjaci koji doprinose njihovim nutritivnim vrijednostima i okusima su s vlastitih stabala.
Restoran QUEEN
Za sve koji se bave sportom, preporučamo jela puna proteina i vlakna:
Juneći ramstek u umaku od pečenja, microgreens (klice domaćeg proizvođača od graška, rotkvice i suncokreta), pire od cikle i celera, krema od špinata s vrhnjem, grana padanom i češnjakom
Salata s dimljenom tunom
Salata od piletine i gljiva (šampinjoni i vrganji, feta sir)
Salata od piletine sa sjemenkama i klicama
Jela koja jačaju imunitet:
Pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem
Sporo pečeni lungić u kremi od đumbira i oyster umaka, prilog: riža uz njega preporučamo Daruvarski sauvignon
Daruvarski parovi:
Gulaš od divljači iz daruvarskih šuma s domaćim njokima uz kojeg predlažemo 5th ELEMENT IIPA, jako ale pivo.
Restoran je poznat i po roštilju te mesnim platama.
Restoran LITTLE ITALY PUB
Za jačanje imuniteta:
Sporo pečeni lungić u kadulji alla Masterchef
Daruvarski parovi:
Kockice bifteka u daruvarskom cabernetu i demiglace-u s njokima uz kojeg predlažemo Cabernet sauvignon Horvat
Sportašima posebno preporučamo:
Juneći carpaccio
Toplo hladna salata od bifteka
Biftek za sportaše u umaku od 4 vrste gljiva, riža, salata od rukole, cherry rajčica, grana padana i sjemenki
Restoran je inače poznat po steak-ovima, biftecima, pizzama i sjajnoj atmosferi u kojoj dolaze uživati i gosti iz drugih destinacija.
Restoran TERASA
Jela koja jačaju imunitet:
Krem juha od špinata
Bezglutenska tjestenina s fileom pilećih prsa, rajčicom i svježom crvenom paprikom
Hladna salata od brokule s limunom i češnjakom
Daruvarski parovi:
Gulaš od divljači, dizane knedle na pari, salata od cikle
Desert: Tačkrle s pekmezom od šljiva
Uz ova jela preporučamo tamno pivo „Stout” Pivovare Daruvar i Višnjevac Pčelarstva Daruvar.
Za sportaše posebno preporučamo:
Krem juha od avokada
Pureći medaljoni u umaku od mini bukovača, glazirane zelene mahune, špecli, salata od matovilca
Kesten pire u umaku od šumskog voća
Tradicionalna jela češke kuhinje:
Svičkova na smetane (marinirani ramstek u umaku od povrća), kuhane šufnudle, salata od svježeg kupusa
Uz ovo jelo preporučamo pivo Aba Pivovare Daruvar.
Gostionica SRCE
Jelo koje jača imunitet:
Ljuti fiš paprikaš s tjesteninom
Daruvarski parovi:
Pijani šaran s ribnjaka Končanica uz kojeg predlažemo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano.
Svježi šaran pohani u pivskom tijestu sa sportskom salata sa sjemenkama ili krumpir salatom ili grah salatom uz koje predlažemo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano.
Za sportaše uz jela s grilla i pohana, preporučamo:
Sportska salata sa sjemenkama
Restoran je poznat po svježoj slatkovodnoj ribi s Ribnjaka Končanica i gablecima.
Restoran TAVERNA
Kardiovaskularni meni:
Krem juha od leće i mrkve
Punjeni rolani pileći file (s kremom od posnog sira i emulzijom od češnjaka); mrkva i grašak na kremi od kukuruza; salata od kruške, feta sira i oraha s preljevom od maslinovog ulja, meda i aceta balsamica
Kolač od tamne čokolade, lješnjaka i badema
Za sportaše posebno preporučamo:
Krem juha od brokule s tostiranim kruhom od cjelovitih žitarica
Punjeni ramstek sa žara (sa špinatom i gljivama); rižoto sa špinatom; zelena salata s maslinovim uljem i orašastim plodovima
Zobeni kolač s borovnicama i tamnom čokoladom
Uz ovo jelo predlažemo 5th ELEMENT STOUT
Daruvarski parovi:
Zapečeni krumpir s dimljenim sirom
Pečena svinjska rebaraca u umaku od meda i senfa; grilano zrnje kukuruza s aromatiziranim začinima i limunom; zelena salata s tostiranim kruhom i preljevom od majoneze i parmezana
Karamelizirani kolač od jabuke sa sladoledom od vanilije i karamel umakom.
Uz ovo jelo predlažemo 5th ELEMENT ABA, American blond pivo.
Zdravljak ORIJENT
Jelo koje jača imunitet:
Domaći jogurt s medom od lipe
Daruvarski parovi:
Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom.
Baklava od daruvarskih oraha i domaća limunada
Sportašima predlažemo:
Cheese cake s domaćim sirom
Zdravljak je poznat po burecima i jogurtu iz vlastite proizvodnje.
Projekt 6-i elementi, prate i proizvođači: Pivovara Daruvar, Vinarija Daruvar, OPG Tomislav Horvat, Destilierija Wise Grus, Pčelarstvo Daruvar, Sirana Biogal i Ribnjačarstvo Končanica.