Gastronautsko - turistička šetnja kraljevskim gradom Biogradom 14.-16. svibnja 2024.
Organizatori: Turistička zajednica grada Biograda i Gastronauti
Suorganizatori: ugostiteljski objekti Crvena luka, Boqueron, Casa Vecchia, Kampanel, Arkada, Riva, Daniela, Europa, Barba, Beštek, Marina Kornati i Dalmaland
Teme: gastronomski brendovi grada Biograda - Školjke kunjke; Jela s prošekom; Kraljevska jela u kraljevskom gradu.
PROGRAM
Utorak, 14.05.2024.
Do 13:00h dolazak u Crvenu luku, piće dobrodošlice; degustacija u restoranu Mamma Rosa: Biogradska teča (brudet svježe ribe, škampa i školjki s dodatkom prošeka); Tjestenina Crvena Luka (morska carbonara); Burger od škampi i kozica.
Oko 14:15h dolazak i smještaj u hotel IN.
15:00 h okupljanje na recepciji i šetnja prema staroj jezgri grada.
15:20 h Boqueron: Domaći pljukanci sa zadarskim tartufom; Rižot od škampi i domaćih šparoga; Biftek u umaku od prošeka s brusketom; Odrezak sabljarke s palentom i ljutikom, kremom od inćuna i kapara; Suhe smokve u prošeku uz ponudu lokalnih craft piva.
Posjet Centaru za održivi aktivni turizam Biosfera.
16:50 h Casa Vecchia: Morski pijat (slani inćuni, marinirani inćuni, dimljena sabljarka, dimljeni gamberi, pašteta od tune, pašteta od bakalara); Pizza s dimljenom sabljarkom i Biograd smash jam burger s marmeladom od kapule i prošeka. Partneri: craft pivovara Brlog i ekološka vinarija Jokić.
17:50 h Kampanel: upoznavanje sa školjkom kunjokom, demostracija čišćenja, Carapaccio od tune s pinjolima; Rižot od kunjki; Tjestenina s butargom od cipla; Tjestenina s morskim ježom.
Slobodno vrijeme.
19:30h ukrcaj na brod Sv. Šime. Lokacija broda. Plovidba Pašmaniskim kanalom, druženje uz degustacije proizvoda loklane craft pivovare Brlog (craft pive Plavuša, Neposlušna i Špurija); vina vinarije Bora (Pošip, Maraština, Sauvignon, Svrdlovina); te pršuta, šokola i kobasice Zadarska divenica mesnice Lukin, Zadar.
Srijeda, 15.5.2024.
10:00 h polazak iz hotela
10:15 h Arkada: Kraljevska morska plata; Kraljevske sipe s mladim bobom u prošeku; Jadranske kozice s biogradskim makaronima (paštom preko prsta) u umaku od biogradskog prošeka uz vina PZ Svirče.
11:15 h Riva: Kunjke lešo; Rižoto od kunjaka; Janjeća koljenica u kraljevskom gradu.
12:15 h Daniela: Kraci hobotnice marinirani u prošeku; Kraljevska Biograjska buzara; Biograjski brudet s prošekom.
13:15 h Zavičajni muzej Biograd
14:15 h Europa: Kunjke lešo i sa grila; Pašticada; Kraljevski rižoto u kraljevskom gradu.
15:15 h Beštek: Bruschette s dimljenom sabljarkom i tunom, motrom i emulzijom od prošeka i aceta balsamica; Kraljevska salata u kraljevskom gradu; Pizza Crna Kraljica biogradskog mora (mozzarella, sipa kuhana u prošeku i crnilu, slanutak, cherry rajčica); Pizza dima (umak od rajčice, mozzarella, dimljeni pršut od tune, dimljena sabljarka, dimljene dagnje, marinirane kozice, motar, ekstra djevičansko maslinovo ulje); Cheesecake sa šumskim voćem i prošekom; Birramissu (tiramisu s crnim pivom pivovare Brlog). - partneri PZ Svirče, pivovara Brlog.
16:15 h Barba: Riba iz vlastitog ulova - Inćuni Barba (na brudet); Plata plave ribe; Kunjke; Hobotnica pod pekom.
Slobodno vrijeme od 17:30 -19:30 h.
19:30 h Marina - Marina Kornati: Tartar od tune i Biftek tartar; Ravioli punjeni oboritom ribom i paškom skutom u ribljem demiglaceu; Sabljarka, tuna, orada i lignje sa žara, Slatki kupus na Dalmatiniski; Pijane smokve. Partner: vinarija MasVin (Maslina i Vino Polača) s vinima Maraština, Rose i Crljenak (zinfandel).
Četvrtak, 16.5.2024.
oko 10 h odlazak iz hotela
10:30 h - 12:45 h Dalmaland - Koktel „Dalmacija u mom soku“ (loza, svježe cijeđeni sok od limuna, sok od naranče, sirup od kadulje, maslinovo ulje, med, krastavac); šetnja Dalmalandom i upoznavanje s atrakcijama; gastro prezentacija: Zabatak Royal transformation – kraljevski zabatak koji prinčeve i princeze pretvara u kraljeve i kraljice; „Opijeni morem“ Dalmatinska pašticada sporo kuhana s morskim kamenom u umaku s prošekom i domaćim njokima.
Organizatori zadržavaju pravo manjih izmjena programa.
Biograd je okružen je atraktivnim gastronomskim resursima - ribama i školjkama iz Pašmanskog kanala te Ravnim kotarima punim voća, povrća i mediteranskih kultura. Bogatstvo okoliša, reflektira se i u ponudi biogradskih restorana i konoba. U njihovoj kuhinji, trag je ostavila i bogata povijest kraljevskog grada za koji su se borili Venecijanci, Turci i Mađari.
Biograd je i poznato nautičko središte za što je prošle godine dobio i međunarodno priznanje Turisticka prizma u konkurenciji 10 zemalja. U njegovoj blizini su Nacionalni parkovi Kornati i Krka te parkovi prirode Telašćica, Vransko jezero i Paklenica.
Turistička zajednica grada Biograda u suradnji s Gastronautima i 15-ak ugostitelja radi na jačanju brenda grada i s adutima koji se reflektiraju u ugostiteljskoj ponudi. Tijekom boravka u Biogradu, probati ćemo brojne delicije, od kojih posebno naglašavamo rijetke školjke kunjke i lokalne specijalitete primljene s desertnim vinom prošekom kao začinom.
Kunjke
Delikatesne i rijetke školjke kunjke (Arca noae), jedan su od razloga zbog kojeg gurmani dolaze u Biograd. Simbol su Pašmanskog kanala, a uz njihov specifičan okus i veliku prehrambenu vrijednost, kroz povijest su njuhove ljušture koristili i u građevini. U prošlom su stoljeću nestajale u više navrata, no vratile su se. Nalazi ih se na pozicijama zaštićenim od jačeg udaranja mora, na dubini 1-10 m, pričvršćene za šljunkovito-ljušturasto dno, a bere ih se rukama ili posebnom kukom nazvanom kunjkar.
Često ih prekriva narančasta spužva s kojom žive u simbiozi. Nju treba otkloniti, jer može imati intenzivan miris po jodu. Za razdvajanje dvije polovice ljušture, treba izvući „čep“ koji ih spaja.
Vrijedna su namirnica puna proteina, selena, magnezija, vitamini B12 i B6, niacina i zdravih omega-3 masnih kiselina.
Kunjke u gastronomiji imaju status vrhunske delikatese u čijem se okusu može doživjeti more. Struktura omogućava i dužu termičku obradu.
U Biogradu kunjke tradicionalno pripremaju na buzaru, lešo, na žaru i kao rižoto.
U kunjkama možete uživati u restoranima: Kampanel, Europa, Riva, Beštek, Daniela i Barba.
Prošek je desertno vino koje je ponos Dalmacije. U Biogradu je sastavni dio mnogih lokalnih specijaliteta. Dodaju ga u buzare, brudete, pašticade i različite vrste umaka, uključujući i onaj koji stavljaju na burgere. Jela s prošekom su u ponudi: Crvena luka, Boqueron, Casa Vecchia, Kampanel, Arkada, Riva, Daniela, Europa, Barba, Beštek, Marina Kornati, Park Soline, Bazilika i Dalmaland.
Kraljevska jela u kraljevskom gradu
Biograd na Moru je hrvatski kraljevski grad koji se prvi put spominje sredinom X. stoljeća, dok je u XI. stoljeću bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Najveći procvat Biograd je doživio kao prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara, a godine 1102. u njemu je okrunjen i hrvatsko-ugarski kralj Koloman. Brojni materijalni dokazi burne i bogate povijesti biogradskog prostora pohranjeni su u nadasve zanimljivom Zavičajnom muzeju.
Kroz povijest su se za njega borili Venecijanci, Turci i Mađari. Danas se u Biogradu za što bolja mjesta u marini bore nautičari iz cijelog svijeta, a potom prepuštaju užicima u biogradskim konobama i restoranima. Biogradski su ugostitelji jela od posebno vrijednih namirnica okitili i titulama Kraljevskih jela u kraljevskom gradu, a u njima možete uživati u: Daniela, Europa, Riva, Arkada, Beštek i Dalmaland.
Restorani sudjeluju sa sljedećim jelima na teme školjki Kunjki, Prošeka u biogradskoj gastronomiji, Kraljevskih jela u kraljevskom gradu te sa drugim specijalitetima grada Biograda:
Crvena luka, Mama Rossa: Biogradska teča (brudet svježe ribe, škampa i školjki s dodatkom prošeka); Tjestenina Crvena Luka (morska carbonara); Burger od škampi i kozica.
Boqueron: Domaći pljukanci sa zadarskim tartufom; Rižot od škampi i domaćih šparoga; Biftek u umaku od prošeka s brusketom; Odrezak sabljarke s palentom i ljutikom, kremom od inćuna i kapara; Suhe smokve u prošeku.
Casa Vecchia: Morski pijat (slani inćuni, marinirani inćuni, dimljena sabljarka, dimljeni gamberi, pašteta od tune, pašteta od bakalara); Pizza s dimljenom sabljarkom i Biograd smash jam burger s marmeladom od kapule i prošeka. Partneri: craft pivovara Brlog i ekološka vinarija Jokić.
Kampanel: Carapaccio od tune s pinjolima; Tjestenina s butargom od cipla; Tjestenina s morskim ježom; Rižot od kunjki; Carpacci i riblji tartari.
Europa: Kunjke lešo i sa grila; Pašticada; Kraljevski rižoto u kraljevskom gradu.
Riva: Kunjke lešo; Rižoto od kunjaka; Janjeća koljenica u kraljevskom gradu.
Daniela: Kraci hobotnice marinirani u prošeku; Kraljevska Biograjska buzara; Biograjski brudet s prošekom.
Arkada: Kraljevska morska plata; Kraljevske sipe s mladim bobom u prošeku; Jadranske kozice s biogradskim makaronima (paštom preko prsta) u umaku od biogradskog prošeka uz vina PZ Svirče.
Beštek: Bruschette s dimljenom sabljarkom i tunom, motrom i emulzijom od prošeka i aceta balsamica; Kraljevska salata u kraljevskom gradu; Pizza Crna Kraljica biogradskog mora (mozzarella, sipa kuhana u prošeku i crnilu, slanutak, cherry rajčica); Pizza dima (umak od rajčice, mozzarella, dimljeni pršut od tune, dimljena sabljarka, dimljene dagnje, marinirane kozice, motar, ekstra djevičansko maslinovo ulje); Cheesecake sa šumskim voćem i prošekom; Birramissu (tiramisu s crnim pivom pivovare Brlog). - partneri PZ Svirče, pivovara Brlog.
Barba: Riba iz vlastitog ulova - Inćuni Barba (na brudet); Plata plave ribe; Kunjke; Hobotnica pod pekom.
Marina Kornati: Ružice od dalmatinskog pršuta, Odabir sireva s orašastim plodovima, Biftek tatar, Ribarski pijat (pašteta od tune u ovitku od pršuta, inćini marinirani i slani, tartar od tune); Ravioli punjeni oboritom ribom i paškom skutom u ribljem demiglaceu; Sabljarka, tuna, orada i lignje sa žara, Slatki kupus na Dalmatiniski; Pijane smokve uz vina vinarije Maslina i Vino Polača.
Dalmaland - Koktel „Dalmacija u mom soku“ (loza, svježe cijeđeni sok od limuna, sok od naranče, sirup od kadulje, maslinovo ulje, med, krastavac); šetnja Dalmalandom i upoznavanje s atrakcijama; gastro prezentacija: Zabatak Royal transformation – kraljevski zabatak koji prinčeve i princeze pretvara u kraljeve i kraljice; „Opijeni morem“ Dalmatinska pašticada sporo kuhana s morskim kamenom u umaku s prošekom i domaćim njokima.
U projektu gastronomskog brendiranja grada Biograda, sudjeluju i konoba Bazilika (Rižoto od kunjaka s prošekom) i Park Soline (Smokve u prošeku) koji nisu uvršteni u program obilaska.