Delikatesne i rijetke školjke kunjke (Arca noae), jedan su od razloga zbog kojeg gurmani dolaze u Biograd. Simbol su Pašmanskog kanala, a uz njihov specifičan okus i veliku prehrambenu vrijednost, kroz povijest su njuhove ljušture koristili i u građevini. U prošlom su stoljeću nestajale u više navrata, no vratile su se. Nalazi ih se na pozicijama zaštićenim od jačeg udaranja mora, na dubini 1-10 m, pričvršćene za šljunkovito-ljušturasto dno, a bere ih se rukama ili posebnom kukom nazvanom kunjkar.
Često ih prekriva narančasta spužva s kojom žive u simbiozi. Nju treba otkloniti, jer može imati intenzivan miris po jodu. Za razdvajanje dvije polovice ljušture, treba izvući „čep“ koji ih spaja.
Vrijedna su namirnica puna proteina, selena, magnezija, vitamini B12 i B6, niacina i zdravih omega-3 masnih kiselina.
Kunjke u gastronomiji imaju status vrhunske delikatese u čijem se okusu može doživjeti more. Struktura omogućava i dužu termičku obradu.
U Biogradu kunjke pripremaju najčešće tradicionalno: na buzaru, lešo, na žaru i kao rižoto.
U kunjkama možete uživati u restoranima: Kampanel, Europa, Riva, Daniela, Bazilika i Barba.
Kampanel, Rižot od kunjki
Europa, Kunjke lešo i s grila
Daniela, kunjke u Kraljevskoj buzari s prošekom
Bazilika, Rižot od kunjki i Kunjke "Bazilika"
Barba, Kunjke lešo
Riva, Rižot od kunjki i Kunjke lešo
O dodatnim gastronomskim razlozima za dolazak u Biograd, možete se informirati u tekstu: Školjke kunjke, jela s prošekom i drugi gastronomski razlozi za skrenuti u Biograd
Fotografije: Rino Gropuzzo i Gastronaut