Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Biograd na moru je okružen je atraktivnim gastronomskim resursima - ribama i školjkama iz Pašmanskog kanala te Ravnim kotarima punim voća, povrća i mediteranskih kultura.  Bogatstvo okoliša, reflektira se i u ponudi biogradskih restorana i konoba. U njihovoj kuhinji, trag je ostavila i bogata povijest kraljevskog grada za koji su se borili Venecijanci, Turci i Mađari.

Kunjke
Delikatesne i rijetke školjke kunjke (Arca noae), jedan su od razloga zbog kojeg gurmani dolaze u Biograd. Simbol su Pašmanskog kanala, a uz njihov specifičan okus i veliku prehrambenu vrijednost, kroz povijest su njuhove ljušture koristili i u građevini. U prošlom su stoljeću nestajale u više navrata, no vratile su se. Nalazi ih se na pozicijama zaštićenim od jačeg udaranja mora, na dubini 1-10 m, pričvršćene za  šljunkovito-ljušturasto dno, a  bere ih se rukama ili posebnom kukom nazvanom kunjkar.
Često ih prekriva narančasta spužva s kojom žive u simbiozi. Nju treba otkloniti, jer može imati intenzivan miris po jodu. Za razdvajanje dvije polovice ljušture, treba izvući „čep“ koji ih spaja.
Vrijedna su namirnica puna proteina, selena, magnezija, vitamini B 12 i B6, niacina i zdravih omega-3 masnih kiselina.


Kunjke u gastronomiji  imaju status vrhunske delikatese u čijem se okusu može doživjeti more. Struktura omogućava i dužu termičku obradu.
U Biogradu kunjke tradicionalno pripremaju na buzaru, lešo, na žaru i kao rižoto.  
U kunjkama možete uživati u restoranima:  Kampanel, Europa, RivaBazilika, DanielaBarba

Prošek je desertno vino koje je ponos Dalmacije. U Biogradu je sastavni dio mnogih lokalnih specijaliteta. Dodaju ga u buzare, brudete, pašticade i različite vrste umaka, uključujući i onaj koji stavljaju na burgere. Jela s prošekom su u ponudi:  Crvena luka, Boqueron, Casa Vecchia, Kampanel, Arkada, Riva, Daniela, Europa, Barba, Beštek, Marina Kornati, Park Soline, Bazilika i Dalmaland

Kraljevska jela u kraljevskom gradu
Biograd na Moru je hrvatski kraljevski grad koji se prvi put spominje sredinom X. stoljeća, dok je u XI. stoljeću bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Najveći procvat Biograd je doživio kao prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara, a godine 1102. u njemu je okrunjen i hrvatsko-ugarski kralj Koloman. Brojni materijalni dokazi burne i bogate povijesti biogradskog prostora pohranjeni su u nadasve zanimljivom Zavičajnom muzeju.
Kroz povijest su se za njega borili Venecijanci, Turci i Mađari. Danas se u Biogradu za što bolja mjesta u marini bore nautičari iz cijelog svijeta, a potom prepuštaju užicima u biogradskim konobama i restoranima. Biogradski su ugostitelji jela od posebno vrijednih namirnica okitili i titulama Kraljevskih jela u kraljevskom gradu, a u njima možete uživati u: Daniela, Europa, Riva, Arkada, Beštek i Dalmaland

Iz bogate ponude delicija koje se nude u Biogradskim restoranima, posebno preporučamo:

Arkada: Kraljevska morska plata; Jadranske kozice s biogradskim makaronima (paštom preko prsta) u umaku od biogradskog prošeka;

Kraljevske sipe s mladim bobom u prošeku;

Barba: Riba iz vlastitog ulova - Inćuni Barba (na brudet); Plata plave ribe; Kunjke;

Hobotnica pod pekom.

 

Bazilika: Rižoto od kunjki s prošekom:

Kunjke Bazilika.

Beštek:  Bruschette s dimljenom sabljarkom i tunom, motrom i emulzijom od prošeka i aceta balsamica;

Kraljevska salata u kraljevskom gradu; Pizza Crna Kraljica biogradskog mora (mozzarella, sipa kuhana u prošeku i crnilu, slanutak, cherry rajčica); Pizza dima (umak od rajčice, mozzarella, dimljeni pršut od tune, dimljena sabljarka, dimljene dagnje, marinirane kozice, motar, ekstra djevičansko maslinovo ulje); Cheesecake sa šumskim voćem i prošekom; Birramissu (tiramisu s crnim pivom pivovare Brlog).

Boqueron: Rižot od škampi i domaćih šparoga; Biftek u umaku od prošeka s brusketom; Odrezak sabljarke s palentom i ljutikom, kremom od inćuna i kapara;

Domaći pljukanci sa zadarskim tartufom; Suhe smokve u prošeku.

Casa Vecchia: Pizza s dimljenom sabljarkom i Biograd smash jam burger s marmeladom od kapule i prošeka.

Morski pijat (slani inćuni, marinirani inćuni, dimljena sabljarka, dimljeni gamberi, pašteta od tune, pašteta od bakalara);

Crvena luka, Mama Rossa: Tjestenina Crvena Luka (morska carbonara); Burger od škampi i kozica;

Biogradska teča (brudet svježe ribe, škampa i školjki s dodatkom prošeka).

Dalmaland - Koktel „Dalmacija u mom soku“ (loza, svježe cijeđeni sok od limuna, sok od naranče, sirup od kadulje, maslinovo ulje, med, krastavac); Zabatak Royal transformation – kraljevski zabatak koji prinčeve i princeze pretvara u kraljeve i kraljice;

„Opijeni morem“  Dalmatinska pašticada sporo kuhana s morskim kamenom u umaku s prošekom i domaćim njokima.

Daniela: Kraljevska Biograjska buzara; Biograjski brudet s prošekom;Kraci hobotnice marinirani u prošeku.

Europa: Kunjke lešo i sa grila; Pašticada;

Kraljevski rižoto u kraljevskom gradu.

Kampanel: Carapaccio od tune s pinjolima; Tjestenina s butargom od cipla; Tjestenina s morskim ježom; Carpacci i riblji tartari.

Rižot od kunjki.

Marina Kornati: Biftek tatar, Ribarski pijat (pašteta od tune u ovitku od pršuta, inćini marinirani i slani, tartar od tune); Ravioli punjeni oboritom ribom i paškom skutom u ribljem demiglaceu; Sabljarka, tuna, orada i lignje sa žara, Slatki kupus na Dalmatiniski; Pijane smokve;Tatar od tune.

Park Soline: Smokve u prošeku.


Riva: Kunjke lešo; Rižoto od kunjaka;

Janjeća koljenica u kraljevskom gradu.

Turistička zajednica grada Biograda u suradnji s Gastronautima i bigradskim restoranima i konobama: Crvena luka, Boqueron, Casa Vecchia, Kampanel, Arkada, Riva, Daniela, Europa, Barba, Beštek, Marina Kornati, Park Soline, Bazilika i Dalmaland, radi na projektu jačanja gastronomskih brendova grada Biograda na teme: Školjke kunjke, Jela s prošekom i Kraljevska jela u kraljevskom gradu.

U šetnju biogradskim restoranima, pozvali su gastronomske i turističke novinare iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Mađarske i Austrije. Dio njovih on-line dostupnih utisaka, možete pronaći na društvenim mrežama pod  #usidreniubiogradu i pogledati u produžetku.

Travel Continet: Biograd na Moru Kroatien, Seafood Lover Küche

Budapest & Beyond: Splendid Croatian Cuisine Awaits in Biograd

Moj kovčeg: Školjke kunjke v kraljevskem mestu Biogradu

FENA: 'Srce Jadrana' se gastronomski brendira zahvaljujući kunjkama i prošeku

Regional Express: Biogradska gastro harmonija

Travel Advisor: Gastro-turistička šetnja Biogradom

Biograd, Seafood lovers' paradise

SKMER: BIOGRAD NA MORU: Kunjkama i delicijama s prošekom pišu se novi kraljevski jelovnici…otkrijte ih u našoj priči

Splendid Croatian Cuisine Awaits in Biograd

Skitopsi: Školjka kunjka u biogradskom gastronautskom putopisu

Vikendoholičari

Biogradski gastronautski putopisi - gastronautsko - turistička šetnja kraljevskim gradom Biogradom

Hedonism Tourism: Restorani kraljevskog grada Biograda spremno dočekuju turističku sezonu sa fenomenalnim delicijama

Biograd, best food destination in middle dalmatia

24. sata: Zbog ‘Noine arke’ svi dolaze fino jesti u Biograd na Moru

Turistička prizma: BIOGRAD NA MORU PREDSTAVLJA JEDINSTVENA AUTOHTONA JELA i radio emisija

HRT: Brendiranje kunjke

Discover Biograd: Gastronomsko Brendiranje Biograda: Kunjke, Prošek i Kraljevska Jela

Antena Zadar: PROJEKT GASTRONOMSKOG BRENDIRANJA GRADA BIOGRADA: Školjke kunjke, Jela s prošekom i Kraljevska jela u kraljevskom gradu

Slobodna Dalmacija: Projekt gastronomskog brendiranja grada Biograda na teme: Školjke kunjke, Jela s prošekom i Kraljevska jela u kraljevskom gradu

Fotografije: Rino Gropuzzo i TZ grada Biograda