Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Smješten u Istri, na brdu uz more, Labin u sebi akumulira dijelove bogate prošlosti i kreativne sadašnjosti, okružene prirodnim ljepotama.

Stari Rimljani su u njemu ostavili tragove i zavjetni kamen božice Sentone, zaštitnice putnika, Venecijanci svoje palače, rudari tunele i dio svoje arhitekture.

Sve to možete danas razgledati, a potom se uputiti u neku od brojnih umjetničkih lokacija i uživati u okusima istarskih delicija i lokalnih proizvoda.

Kada stignete u stari grad Labin, prvi osvaja pogled sa Fortice, na more i zelenilo.

U povijest ćete se najbrže uputiti u Narodnom muzeju, smještenom u palači iz 17. st. u kome su u prizemlju izložene antičke iskopine, na katovima drugi dijelovi bogate povijesti, a iz prizemlja put vodi u tunel posvećen labinskim rudarima.

Šećući starom jezgrom, prolazite pored venecijanskih palača u kojima su danas smještene galerije i kušaonice domaćih proizvoda - maslinovih ulja i vina.

Mnogi su umjetnici izabrali Labin za svoj dom. Jedan od njih je Vinko Šaina koji je dio umjetnosti prenio i u nekadašnju  crkvicu, a u svom ateljeu uz umjetnost nudi i vino koje sam proizvodi.

U galeriji Merania možete kupiti nešto od keramike, kažu da im najbolje ide prodaja istarskih bukaleta.

U Gradskoj galeriji, izmjenjuju se umjetničke postave, u vrijeme kada smo ih posjetili, zidove su krasila umjetnička djela Olega Morovića.

U jednoj od venecijanskih palača, palači Negri, obitelj Negri s venecijanskim korijenima, u umjetničkom ambijentu, nudi na kušanje svoje nagrađeno maslinovo ulje i vina istarskih sorti.  

Ako ogladnite, savršeni pogled pruža se iz restorana Kvarner u kojem možete uživati u specijalitetima s namirnicama iz mora i labinskim krafima tradicionalnim jelom koje je i gastronomski brend grada. U Kvarneru uz njih serviraju sladoled od vanilije i umak od naranče.

Krafi su jastučići od tijesta punjeni sirom (svježim ili ribanim kravljim ili ovčjim) i grožđicama, često prethodno namočenih u rakiju. S ponosom ih nude svi objekti koji drže do lokalnog gastronomskog identiteta s time da svak radi svoju varijantu punjenja i priloga – koji može biti od umaka od lješnjaka, preko sladoleda od vanilije, listića mente i umaka od naranče do mesnog šuga ili gulaša.

U restoranu Markus, na obližnjem brdu, uz slatku varijantu, rade i slanu koju serviraju uz gulaš, skupa s istarskim fužima. Chef je Roberto Knapić, a surađuje s prof. Danielom Mohorovićem, koji se uz očuvanje lokalnih jela i običaja radi i na promociji labinske cakavice.

U vinariji i kušaoni Juričić, krafe pripremaju s umakom od lješnjaka. U zdanju okruženom vinogradima i lavandom, može uživati u degustaciji nagrađenih pjenušaca i vina.


Na imanje se nadovezuje šuma u kojoj je i igralište za disk – golf Terra Malvasia, sport u kojem diskovima gađate koševe, a suigrači se mogu povezati i preko mobilne aplikacije.

Šetnju sa sadržajem, a i kipare u akciji, možete doživjeti u parku skulptura Dubrova.

Blizu parka Dubrova, smještgena je proizvodnja i kušaona odličnih craft piva Labona.

Ukoliko želite svoj boravak spojiti i s aktivnostima u moru ili wellnessu, za smještaj preporučamo Valamar hotele smještene uz more u Rabcu, udaljenom 5 km od Labina.


Informacije i lijepa iskustva po Labinu i njegovoj okolici, prikupljena su tijekom boravka članova Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, čiji su domaćini bili Grad Labin na čelu s gradonačelnikom Valterom Glavičićem i Turistička zajednica Rabac - Labin na čelu s direktoricom Astrid Glavičić.