Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Projekt izbora i edicije „100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica“ provodi se u kontinuitetu od 1995. godine i najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu.

Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.


Ove godine, knjiga je sadržajno obogaćena je tekstovima o sirevima, autorice Gastronautice Marine Selak, certificirane kušačice sireva. Marina nas upoznaje s povijesti i evolucijom sireva, vodi kroz najpoznatije hrvatske, francuske, talijanske, engleske, švicarske i grčke sireve te daje savijete kako ih čuvati, rezati, posluživati i s čime ih kombinirati.


U uvodnim tekstovima, ispred poglavlja: Istra i Kvarner; Dalmacija; Lika, Karlovac i okolica, Moslavina i Banovina; Zagreb i okolica; Zagorje, Međimurje i Podravina te Slavonija i Baranja, date su informacije o lokalnim specijalitetima, glavnim sortama vina te pojedinim gastronomskim i enološkim manifestacijama i događanjima.  


Pojedini restorani su odlučili podijeliti s čitateljima svoje kulinarsko znanje, pa među receptima možete saznati kako se radi: Emulzija od poriluka; Pire od pastrnjaka; Krema od muškatne tikve i kiseljena tikva;  Juha od koprive; Omiška juha s ovčjim sirom; Salata od kozjeg sira; Rižoto od cikle i ličke skute; Ravioli punjeni skutom u umaku od škampa; Carpaccio i Orzzoto od hobotnice; Grdobina umotana u pršutu; Puževi zapečeni u koprivama; Štrukli s patkom i vrganjima; Jelen u črnoj juhi;  Pirjana janjeća koljenica; Rižoto i Gulaš od divljači; Gulaš od svinjskih ušica i nogica; Teleći file zapečen s gorgonzolom; Sporo kuhani juneći obrazi; Štrukle od sira; Semifreddo od lješnjaka…


Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a možete ga naručiti i on-line kod izdavača, poduzeća Abisal.


Restorani predstavljeni u knjizi su i nositelji titule Restaurant Croatica 2023, a uz plakete koje im se dodjeljuju 03. listopada 2024. dobivaju i naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.


Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom.  Stručna suradnica i autorica tekstova o sirevima je Marina Selak, a tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski.


Informacije o projektu Restaurant Croatica
Link na narudžbu knjige 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024/25 – podtema sirevi