Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Treće izdanje Osijek Gourmeta održat će se 18. rujna 2024. u prepoznatljivom ambijentu Hotela Osijek, a ovogodišnja tema obećava pravu gastro avanturu - divljač i samoniklo jestivo bilje iliti „divlje namirnice“. Ovaj jedinstveni četverogodišnji projekt TZ grada Osijeka okuplja vodeće stručnjake iz područja enogastronomije, turizma i kulinarstva s ciljem edukacije i jačanja veza među ključnim dionicima na osječkoj i široj regionalnoj sceni, a ovogodišnjoj temi prethodila su izdanja posvećena crnoj slavonskoj svinji (Osijek Gourmet 2022) i riječnoj ribi (Osijek Gourmet 2023).

Kroz temu „Divljina na tanjuru“, stručnjaci i sudionici raspravljat će o potencijalima i izazovima korištenja mesa divljači i divljih namirnica u široj turističkoj i ugostiteljskoj ponudi. Održivost, kupovni interesi turista, te posebnosti dobavljivosti, pripreme i posluživanja divljači na slavonsko-baranjskom tanjuru, samo su neka od pitanja i problema koji će biti obrađeni. Uz to, važan dio rasprave bit će posvećen  sljubljivanju vina s ovim specifičnim jelima, kao i potencijalnim benefitima za turiste-gurmane.


Jedan od centralnih dijelova događaja bit će panel pod nazivom „Kako divljač i šumski plodovi stvaraju jedinstven doživljaj destinacije“. Na panelu će sudjelovati renomirani stručnjaci: dr. sc. Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek, Karin Mimica, vodeća ličnost gastronomskih brendiranja destinacija, pastry chef i edukatorica Ivana Bralić, chef restorana Vinarije Josić i chef Hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić, sommelier Tomislav Jakopović i Ivo Bašić, ravnatelj Parka prirode Kopački rit. Moderaciju panela vodit će Željka Balja, osnivačica Family Welcome portala. Događaj će obogatiti i prezentacija Varje Guttert, voditeljice prodaje u javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit i najbolje turističke vodičice u Hrvatskoj u kategoriji djelatnici godine u turizmu 2022, a u projektu su sudjelovali i uvažena osječka povjesničarka dr. sc. Zlata Živaković Kerže te prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević, predsjednik Katedre za tehnologiju mesa i mlijeka na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.
Uz panel, stručnu javnost očekuju i masterclassi u pripremi jela od divljači. Panelu će tako prethoditi masterclass u pripremi dva mesna jela koji će predvoditi chef renomiranog restorana Josić i chef hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić zajedno s glavnim chef-om kuhinje Hotela Osijek Ivom Gracek, te priprema dva zanimljiva deserta koja će prezentirati glavna pastry chef splitskog restorana Dvor Ivana Bralić.


Među vrhunskim jelima koja će obilježiti ovogodišnji Osijek Gourmet, izdvajaju se specijaliteti poput prepelica u umaku od gljiva, jelenjeg buta u umaku od konjaka i tortelina punjenih raguom od šumskih gljiva na kremi od pečenog poriluka. Recepti ovih jela bit će dostupni široj javnosti zahvaljujući chefovima poput Tomice Đukića, Željka Nevena Bremeca i Alena Radanovića, svjetskog prvaka u pripremi sezonske pizze, te Ivane Bralić i Saše Vojnovića, ali i vinske obitelji Siber.

Osijek Gourmet 2024. bit će dan ispunjen edukacijom, kreativnim promišljanjima i vrhunskim okusima, pružajući stručnjacima priliku za nove (enogastronomske) suradnje. Svako izdanje Osijek Gourmeta donosi novi pogled na slavonsko-baranjsku kuhinju, a tema divljači i "divljih" namirnica ove godine osigurava poseban fokus na prirodne resurse i njihovu ulogu u kreiranju vrhunskih gastronomskih iskustava.


Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Glas Slavonije d. d. i Hrvatske šume d.o.o..