Grašak (lat. Pisum sativum) spada u porodicu mahunarki. Kultiviralo ga se još prije 5700 godina. Zbog velike količine proteina i ugljikohidrata, kroz povijest ga se tretiralo kao važniju namirnicu. Najčešće ga se konzumiralo svježeg ili u juhama. Grci su pisali pjesme o grašku i pripremali pudinge sa zdrobljenim graškom i glavicom luka s travama. To je jedan od najstarijih načina pripremanja graška. Grašak se u Engleskoj tradicionalno jede uz svinjetinu i šunku.
Bogat je bjelančevinama, mineralima i vitaminima. Ukusan je u juhama, varivima i maneštrama. Danas se uzgaja u cijelom svijetu, a najviše u Indiji i Kini.
Pogodan je za zamrzavanja, pa ga se može koristiti tijekom cijele godine.
Neka od ukusnih jela koja možete pripremiti sa graškom su: Krepki zalogaji, Artičoke s graškom, Juha od rajčica s graškom i rezancima, Kuhani slani jezik s pireom od suhog graška, Makaroni s graškom, Nabujak od artičoka i graška, Grašak s endivijom i sirom, Trobojni nabujak, Rižoto Fregoli, Pasticcio Constable, Puding od graška, Rizi-bizi i Složenac od graška.
Grašak
- Ponedjeljak, 15. svibnja 2017.
- Autor: Vlatko Ignatoski
- Kategorija: Tema tjedna