Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Grašak (lat. Pisum sativum) spada u porodicu mahunarki. Kultiviralo ga se još prije 5700 godina. Zbog velike količine proteina i ugljikohidrata, kroz povijest ga se tretiralo kao važniju namirnicu. Najčešće ga se konzumiralo svježeg ili u juhama. Grci su pisali pjesme o grašku i pripremali pudinge sa zdrobljenim graškom i glavicom luka s travama. To je jedan od najstarijih načina pripremanja graška. Grašak se u Engleskoj tradicionalno jede uz svinjetinu i šunku.
Bogat je bjelančevinama, mineralima i vitaminima. Ukusan je u juhama, varivima i maneštrama. Danas se uzgaja u cijelom svijetu, a najviše u Indiji i Kini.
Pogodan je za zamrzavanja, pa ga se može koristiti tijekom cijele godine.
Neka od ukusnih jela koja možete pripremiti sa graškom su: Krepki zalogajiArtičoke s graškomJuha od rajčica s graškom i rezancimaKuhani slani jezik s pireom od suhog graškaMakaroni s graškomNabujak od artičoka i graškaGrašak s endivijom i siromTrobojni nabujakRižoto FregoliPasticcio ConstablePuding od graškaRizi-bizi i Složenac od graška.