29. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024/25", u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, je svečano promovirano na Botelu Marina u Rijeci.
Projekti Restaurant Croatica i Gastronaut su najstariji brandovi poticanja kvalitete u ugostiteljstvu RH.
Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica je iniciran 1995. godine s ciljem poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2023. godine ta brojka popela na preko 2400 restorana. Dio glasovanja se proveo preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024/25". Tijekom 29 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 533 restorana, a titulu je svih 29 godina obranilo 6 restorana. Više od 20 godina je titulu obranilo 18 restorana.
Restorani predstavljeni u knjizi za 2024/25 godinu su i nositelji titule Restaurant Croatica 2023, a uz plakete koje su im dodijeljene, dobili su naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.
Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera, a među parterima su i Hrvatska turistička zajednica te brojne institucije strukovno vezane na ugostiteljstvo, gastronomiju i turizam. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu je Marina Selak.
Restorani u knjizi su prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.
Ove godine, knjiga je sadržajno obogaćena je tekstovima o sirevima, autorice Gastronautice Marine Selak, certificirane kušačice sireva. Marina nas upoznaje s povijesti i evolucijom sireva, vodi kroz najpoznatije hrvatske, francuske, talijanske, engleske, švicarske i grčke sireve te daje savijete kako ih čuvati, rezati, posluživati i s čime ih kombinirati.
U uvodnim tekstovima, ispred poglavlja: Istra i Kvarner; Dalmacija; Lika, Karlovac i okolica, Moslavina i Banovina; Zagreb i okolica; Zagorje, Međimurje i Podravina te Slavonija i Baranja, date su informacije o lokalnim specijalitetima, glavnim sortama vina te pojedinim gastronomskim i enološkim manifestacijama i događanjima.
Pojedini restorani su odlučili podijeliti s čitateljima svoje kulinarsko znanje, pa među receptima možete saznati kako se radi: Emulzija od poriluka; Pire od pastrnjaka; Krema od muškatne tikve i kiseljena tikva; Juha od koprive; Omiška juha s ovčjim sirom; Salata od kozjeg sira; Rižoto od cikle i ličke skute; Ravioli punjeni skutom u umaku od škampa; Carpaccio i Orzzoto od hobotnice; Grdobina umotana u pršutu; Puževi zapečeni u koprivama; Štrukli s patkom i vrganjima; Jelen u črnoj juhi; Pirjana janjeća koljenica; Rižoto i Gulaš od divljači; Gulaš od svinjskih ušica i nogica; Teleći file zapečen s gorgonzolom; Sporo kuhani juneći obrazi; Štrukle od sira; Semifreddo od lješnjaka…
Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a možete ga naručiti i on-line kod izdavača, poduzeća Abisal.
Restorani predstavljeni u knjizi su i nositelji titule Restaurant Croatica 2023, a uz plakete koje im se dodjeljuju 03. listopada 2024. dobivaju i naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.
Dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija nove knjige organizirana je uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, TZ grada Rijeke, Udruge hrvatskih restoratera 03. listopada 2024. na brodu Marina u Rijeci.
Prisutnima su se obratili predstavnici institucija i projekta:
- Ministarstvo turizma i sporta - Igor Radić, savjetnik ministra:
- Hrvatska turistička zajednica - Valerija Milković, voditeljica proizvoda eno-gastro iskustva Odjela za razvoj turističkih proizvoda;
- Udruga hrvatskih restoratera - Marijan Starešinić, predsjednik;
- Primorsko – goranska županija - Mladen Brajan;
- Grad Rijeka, gradonačelnik Marko Filipović;
- TZ grada Rijeke - Petar Škarpa, direktor;
- Član Časnog odbora projekta - Nikica Karamarko;
- Voditeljica projekta i urednica izdanja - Karin Mimica.
Ispred nagrađenih ugostitelja obratili su se Pave Jerković i Zlatko Puntijar, čiji restorani nose titule Restaurant Croatica svih 29. godina.
Zahvaljujemo se na pomoći u organizaciji događanja Hrvatskoj turističkoj zajednici, Primorsko-goranskoj županiji, Turističkoj zajednici primorsko-goranske županije, Turističkoj zajednici grada Rijeke, Udruzi hrvatskih restoratera i Botelu Marina te našim partnerima koji su na domjenku prezentirali svoje proizvode.
Na podršci svim projektima Gastronauta zahvaljujemo i Electrolux Professional.
Hvala na fotografijama Rino Gropuzzo i Voljen Grbac!
Galerija fotografija s dodijele plaketa Restaurant Croatica.
Nakon dodjele plaketa i promocije knjige, uslijedio je domjenak uz klapu Volosko tijekom kojeg su ponuđeni na kušanje proizvodi partnera projekta.
Domjenak i degustacije na Botelu Marina, 03. listopada 2024. nakon 29. dodjele plaketa Restaurant Croatica i promocije knjige "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2024/25"
Muzička pratnja: Klapa Volosko
Aperitivi i likeri: DARNA: Pelinkovac; Teranino; Liker od bazge; Liker od kave
Vinari: MATIĆ, PAVLOMIR, PZ SVIRČE, VISINTIN, SIROTIĆ, Drago distribucija.
Podrška vinarima: All4wine
Proizvođači i distributeri hrane:
BACCALLA DELLA MAMA Milena - 4 vrste namaza od bakalara;
BUDRIN - Drniški pršut, buđola i drniška panceta;
ČERVAR - ekstra djevičanska maslinova ulja;
DOBRO - pršut, kulen, razne salame, buđola, pečenica;
FRANKULIN - grobnički kravlji sir
KALI - smokvenjak, aceto od smokava, namaz od maruna i pekmez od smokve;
KOTANYI - začini;
KOMARIJA - ekstra djevičanska maslinova ulja;
KUMPARIČKA - svježi kozji sir;
LATUS - mozzarella, svježa skuta, Veli Jože, Latufino, sir u papru;
LUKIN - pršut i sušena pečenica;
MAGRIŽ - krčki ovčji sir, Zeleni bodul;
METRO - veleprodaja za ugostitelje;
OPG STOJKOVIĆ - Kuća baranjskog kulena - Baranjski kulen;
SOLANA NIN - Ninski cvijet soli, Ninski cvijet soli s limunom, Ninski cvijet soli sa sušenim kaparima, Morska sol s dalmatinskim začinima, Morska sol sa začinskim biljem;
VESNA LOBORIKA - Kozlić, Pegula, Rici, Karig, Kravlji sir s ljutom paprikom,Kravlji sir sa zelenim paprom, Vesnin kravlji sir.
Meni koji je Riječka gastronomska poslovna luka restoran Marina pripremila s proizvodima naših partnera:
PREDJELA
Canapei s namazima od bakalara - BACCALLA DELLA MAMA - Bakalar na bijelo, Bakalar s tartufima, Bakalar s maslinama i Bakalar s paprikom
Suhomesnati zalogaji - DOBRO - pršut, kulen, slanina, rolana panceta, salame Milano, Napoli i Slavonska
Drniški pršut, buđola i drniška panceta – BUDRIN
Pršut i sušena pečenica – LUKIN
Baranjski kulen - OPG STOJKOVIĆ
Mediteranski quiche – kozice, svježi sir METRO
Tart od poriluka i pancete - DOBRO
IZBOR SIREVA
Istarska kravlja skuta uz namaz od maruna – LATUS, KALI
Istarska kravlja skuta uz grožđice i maslinovo ulje Buža ili Leccino – LATUS, KOMARIJA
Mozzarella uz blend maslinovo ulje i svježi bosiljak – LATUS, ČERVAR
Mozzarella uz confit od rajčice – LATUS
Krčki polutvrdi ovčji sir uz smokvenjak – MAGRIŽ, KALI
Krčki polutvrdi ovčji sir uz krekere s ružmarinom, MAGRIŽ
Istarski svježi kozji sir uz slatki kruh sa suhim voćem - KUMPARIČKA
Istarski svježi kozji sir uz komadiće saće - KUMPARIČKA
Grobnički kravlji sir uz pekmez od smokve, orahe i neslane bademe – FRANKULIN,METRO
Sir Kozlić uz pekmez od smokve i ružmarin – VESNA LOBORIKA, KALI
Tvrdi sir od kozjeg, ovčjeg i kravljeg mlijeka Pegula uz smokvenjak - VESNA LOBORIKA, KALI
Ekstra tvrdi kravlji sir Rici uz balzamni ocat od smokve - VESNA LOBORIKA, KALI
Ekstra tvrdi kravlji sir Karig uz Istarsku bjelicu ili Frantoio – VESNA LOBORIKA, KOMARIJA
Istarski tvrdi kravlji sir Veli Jože uz pekmez od smokve – LATUS, KALI
Polutvrdi kravlji sir s tartufom Latufino - LATUS
Polutvrdi krčki ovčji sir prekriven ružmarinom Zeleni bodul - MAGRIŽ
Kravlji sir s ljutom paprikom – VESNA LOBORIKA
Kravlji sir sa zelenim paprom – VESNA LOBORIKA
Sir u papru - LATUS
GLAVNA JELA
Pljukanci od pršuta i kadulje - DOBRO
Gulaš od divljači s njokima -METRO
Lax kare punjen vrganjima - METRO
Tagliatelle s plodovima mora - METRO
DESERTI
Mousse od tamne čokolade i maslinovog ulja Istarska bjelica - KOMARIJA
Kolač od sira s preljevom od limuna - METRO
Tart od čokolade - METRO