Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Poštovani ugostitelji grada Daruvara, dragi 6-i elementi,

Nastavljamo s Daruvarskim parovima i temama  pod motom Hedonizam i zdravstveni turizam, a prema dogovoru na sastanku, ove godine su nam glavne teme ginko; lješnjaci; sirevi u sklopu teme Jela za jačanje koštano-zglobnog sustava (za sada ih vodimo pod marketiniškim nazivom Odbacimo (ili Zaboravimo) štake u Daruvaru, a pozivamo vas da svoje prijedloge pošaljete u gropu koju imamo na WhatsApp-u). Ovih dana će vas kontaktirati mag. nutr. Diana Gluhak Spajić koja će nam i ove godine pomoći da vaši specijalieteti imaju i dobru nutricionističku priču.

Početkom sljedećeg tjedna ćemo održati planirane radionice. Molimo vas za što veći odaziv, jer što više znanja ostane u Daruvaru, cijeli kraj je jači.

PROGRAM EDUKATIVNIH RADIONICA

Ponedjeljak, 14. listopad

08 h, Kuhari, kuhinja restorana Terasa, ponijeti sanitarnu knjižicu
Edukativna radionica sa chefom Draganom Viskovićem.
- Kulinarske interpretacije tema: Ginko, Lješnjaci, Sirevi, Jela za jačanje koštano-zglobnog sustava.

Predviđena je pripema sljedećih jela:

Salata od mahunarki s dimljenim sirom, lješnjacima i orasima u košarici od tijesta, emulzija od bučinog ulja;
Pečeni škripavac s marmeladom od crvenog luka, pohani škripavac u panko mrvicama s dressingom od jogurta na posteljici od lisnate salate;
Domaća šunka punjena nadjevom od skute, svježeg sira i povrća;
Sv. Lungić u pečen u krusti od bućinih sjemenki, temeljac, okruglice od kruha s lješnjacima;
Sous vide pureći medaljoni u umaku od lješnjaka na julien povrću s kremom od brokule, basmati riža kuhana u ginku;  
Voćna fantazija sa crumbleeom od lješnjaka i preljevom od malina.

11h Voditelji restorana i osoblje koje je u komunikaciji s gostima, restoran Terasa

- dogovori oko preznetacija, degustacija jela iz kuhinje

Utorak, 15. listopad,

11 h OPG Jareš, lokacija

Edukativna radionica s Marinom Selak, jedinom certificiranom kušačicom sireva u Hrvatskoj. Marina nas upoznaje sa svijetom sireva te tijekom vođene degustacije domaćih i nekoliko najpoznatijih svjetskih sireva, savjetuje kako ih čuvati, rezati, posluživati i s čime ih kombinirati.

- nakon edukativne radionice, degustacija proizvoda OPG Jareš te razgovor o potencijalima njihovog spajanja s drugim namirnicama.

 

Molimo vas da nam što prije javite na koliko će osoba iz vašeg objekta biti prisutno na kojoj radionici.

Kako svatko od vas ima i svoju posebnu priču, uz voditljicu projekta, svi su Gastronaut edukatori su na rasloganju za individulane konzultacije: chef Dragan Visković; nutricionistica Diana Gluhak Spajić; edukatorica o sirevima Marina Selak. 

Srdačan pozdrav,


direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk:                voditeljica projekta:                      
Ivana Plažanin Vuković                                                   Karin Mimica    

Kratke informacije o namirnicama i temama na kojima radimo, koje nam je poslala mag. nutr. Diana Gluhak Spajić

•    Ljekovitosti ginka: Ginkgo biloba poboljšava cirkulaciju i doprinosi zdravlju mozga, što pomaže u smanjenju rizika od demencije i kognitivnih poremećaja. Također, ginkgo djeluje kao antioksidans, štiteći stanice od oštećenja i upala.
•    Nutricionističke vrijednosti lješnjaka: Lješnjaci su bogati zdravim mastima, te sadrže visok udio vitamina E koji je poznat kao vitamin ljepote i dugovječnosti te djeluje kao snažan antioksidans. Također, pružaju dobru količinu proteina i vlakana, pomažući zdravlju srca i održavanju energije.
•    Nutricionističke vrijednosti sireva: Sirevi su izvrstan izvor proteina, kalcija i vitamina B12, koji su ključni za zdravlje kostiju, zubi i imunološkog sustava. Kravlji, ovčji i kozji sirevi se razlikuju po teksturi i okusu, ali svi sadrže bitne nutrijente potrebne za uravnoteženu prehranu.

•    Pravilna prehrana je temelj za rehabilitaciju i očuvanje jakih, zdravih kostiju i zglobova. Određene namirnice bogate esencijalnim nutrijentima pružaju ključne sastojke za održavanje koštanog zdravlja, kao i prevenciju osteoporoze i drugih problema s kostima. Mliječni proizvodi, posebno sirevi, obiluju kalcijem, koji je ključan za čvrstoću kostiju. Puretina, bogata proteinima, pomaže u izgradnji mišića i kostiju, dok brokula sadrži vitamin K i kalcij, što dodatno doprinosi jačanju kostiju. Lješnjaci i bademi su odlični izvori magnezija, koji pomaže u apsorpciji kalcija, dok jaja sadrže fosfor, još jedan važan element za zdravlje kostiju.
Osim ovih namirnica, ginko pomaže u cirkulaciji, što je važno za održavanje zdravlja zglobova, a kakao, bogat antioksidansima, doprinosi općem zdravlju kostiju zahvaljujući magneziju i kalciju. Ostale kontinentalne namirnice, poput graha i leće, također su izvrsni izvori proteina i minerala potrebnih za zdravlje kostiju.

 

                            

Projekt 6-i elementi, prate i proizvođači: Pivovara Daruvar, Vinarija Daruvar, OPG Tomislav Horvat, Destilierija Wise Grus, Pčelarstvo Daruvar OPG Jareš,  Sirana Biogal i Ribnjačarstvo Končanica.