Tijekom protekle dvije godine, Daruvarski ugostitelji – 6-i elementi, implementirali su u svoje ponude delicije na teme: Jela koja jačaju imunitet, Jela za sportaše i Daruvarske parove.
Ove godine, ponuda je obogaćena i pićima na bazi ginka – jednog od simbola grada Daruvara te jelima s lokalnim lješnjacima i sirevima. Nova jela su objedinjena u temi Gurmanske čarolije za kosti i zglobove. Kako bi jela doprinijela bržem oporavku osoba koje dolaze u Daruvar na rehabilitaciju koštano-zglobnog sustava, recepture su kreirane u suradnji s nutricionistima.
U Daruvaru možete danas primjerice probati: Skutu s medom i lješnjacima; Rolice od skute i šunke, sireve s medom i lješnjacima; Krem juhu od špinata s topljenim sirom i lješnjacima; Grilani kuhani sir i škripavac; Suvidirana pileća prsa u krosti od prženih lješnjaka uz krumpir kuhan s ginkom; Pureću rolicu punjena šunkom i sirom; Svinjski lungić punjen kremom od prženih lješnjaka i svježim sirom u demi glase umaku s ginkom; Gulaš s knedlama od lješnjaka; St. Patrick palačinke s ginkom; Kolače od lješnjaka... U ponudi su i brojne druge delicije koje doprinose bržem i ugodnom oporavku gostiju koji su u Daruvarske toplice došli na rehabilitaciju ili jednostavno brinu o svome zdravlju.
Pod jelovnikom Daruvarski parovi, 6-i elementi sljubljuju jela s namirnicama iz okolice Daruvara s točno određenim craft pivama Peti element te Staročeško ili pak s daruvarskim vinima te prirodnom limunadom, cijeđenim sokovima i domaćim jogurtom. BBQ rebarca se tako nude uz Staročeško pivo; Gulaš od divljači i dizane knedle na pari uz tamno pivo „Stout”, a Svježi šaran pohani u pivskom tijestu s 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano, Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači nudi se s domaćim jogurtom. a Tačkrle s pekmezom od šljiva sljubljene su s Pelinkovcem ginko.
Daruvar je dom dva stabla ginka koja su među najstarijima na svijetu. Ginkgo biloba poboljšava cirkulaciju i doprinosi zdravlju mozga, a čaj od ginka i Pelinkovac ginko koji je lokalni proizvođač Wise grus osmislio za svoj grad, našli su mjesta u svim restoranima.
Projekt 6-i elementi provodi Turistička zajednica Daruvar – Papuk u suradnji s Gastronautima i daruvarskim ugostiteljima iz objekata: Black&White, Queen, Little Italy Pub; Orijent; Srce; Taverna i Terasa.
Na edukaciji ugostitelja su uz voditeljicu projekta Karin Mimicu, ove godine radili mag nutr. Diana Gluhak Spajić, chef Dragan Visković i certificirana kušačica sireva i autorica stručnih tekstova o sirevima Marina Selak.
Znanje stečeno na radionicama, pretočeno je u ponudu daruvarskih restorana u kojoj svatko može uživati i paralelno kvalitetno hraniti svoje kosti i zglobove.
Naziv projekta 6-i elementi, inspiriran je činjenicom da je Daruvar grad kojim vlada element vode, poznat po svojim termalnim izvorima koji su implementirani u zdravstveni turizam, dom je jednog od najstarijih ginka na svijetu, grad je vrhunskih vina i craft piva, a sve navedeno u svojoj ponudi objedinjuju daruvarski ugostitelji – 6-i elementi.
Rezultate 3. faze projekta, predstavili su 05. studenog 2024. direktorica Turističke zajednica Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković, voditeljica Karin Mimica (Abisal, Gastronaut) te daruvarski 6-i elementi, vlasnici, voditelji i kuhari restorana Queen, Little Italy Pub, Terasa, Taverna, Srce, Orijent i Black & White.
U projekt 6-i elementi, ukomponirani su i proizvodi lokalnih proizvođača: destilerije Wise Grus, Pivovare Daruvar, Pčelarstva Daruvar, OPG Jareš; Sirane Biogal, Vinarije Daruvar i Ribnjačarstva Končanica.
Pogledajte što nude daruvarski ugostitelji - 6-i elementi:
Fast Food BLACK & WHITE _MENU 6-I ELEMENTI
Za jačanje imuniteta
Fitness salata s piletinom i agrumima – matovilac, rukola, zelena salata, baby špinat, sezonsko voće i agrumi, domaći dressing, balsamico umak i tostirani lješnjaci - preporučamo je i za sportaše
Okrepljujući wok - wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i svježim gljivama uz dodatak tanke tjestenine, limete, soja sosa i tostiranih lješnjaka
Za sportaše:
Sportilja - tortilja, piletina sa žara, cherry rajčica, kukuruz, paprika, rikola, tostirani lješnjaci s domaćim dressingom
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove:
Khachapuri sa tri sloja sira
Daruvarski parovi:
Black smash burger s grilanim kuhanim sirom uz Staročeško pivo
Ginko
St. Patrick palačinke s ginkom
Black & White nudi niz kreativnih street food jela. Lješnjaci koji doprinose njihovim nutritivnim vrijednostima i okusima su s vlastitih stabala.
Kavana QUEEN _ MENU 6-I ELEMENTI
Za sportaše:
Salata od piletine i gljiva (šampinjoni i vrganji, feta sir)
Jela koja jačaju imunitet:
Pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem i uz njega preporučamo Sauvignon Badel 1862 d.d. Vinarija Daruvar
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Rolice od skute i šunke, sirevi s medom i lješnjacima
Grilani škripavac s pečenim paprikama
Kolač od lješnjaka i malina
Daruvarski parovi:
Gulaš od divljači iz daruvarskih šuma uz knedle s lješnjacima te predlažemo 5th ELEMENT IIPA, jako ale pivo.
Ginko za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Restoran je poznat i po roštilju te mesnim platama.
Restoran LITTLE ITALY PUB _ MENU 6-I ELEMENTI
Za sportaše:
Juneći carpaccio
Toplo hladna salata od bifteka
Biftek za sportaše u umaku od 4 vrste gljiva, riža, salata od rukole, cherry rajčica, grana padana i sjemenki
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Skuta s medom i lješnjacima
File lososa iz krušne peći s krumpirima i povrćem
Čokoladni sufle s lješnjacima i sladoledom
Daruvarski parovi:
BBQ rebarca i Staročeško pivo
Ginko za koncentraciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Restoran je inače poznat po steak-ovima, biftecima, pizzama i sjajnoj atmosferi u kojoj dolaze uživati i gosti iz drugih destinacija.
Restoran TERASA _ MENU 6-I ELEMENTI
Za sportaše
Wok - okoštani pileći batak i zabatak s povrćem (bambus, kupus, poriluk, klice, paprika, luk, crna gljiva) uz cijeđeni sok od naranče
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Grilani kuhani sir na posteljici od rikole, matovilca i zelene salate, začinjeno s tostiranim lješnjacima uz marmeladu od marelice; ginko čaj s medom i limunom
Daruvarski parovi:
Okoštani pileći batak – zabatak, umak od kopra, knedle dizane na pari, salata od svježeg kupusa uz 5th Element pivo Aba Pivovare Daruvar
Tradicionalna jela češke kuhinje
Gulaš od divljači, dizane knedle na pari, salata od cikle uz tamno pivo Stout, 5th Element linija Pivovare Daruvar
Desert: Tačkrle s pekmezom od šljiva uz Pelinkovac ginko Wise Grus
Ginko - za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Restoran SRCE _ MENU 6-I ELEMENTI
Za jačanje imuniteta
Ljuti fiš paprikaš s tjesteninom
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Šaran paniran u bučinim sjemenkama i grah salata
Pureća rolica punjena šunkom i sirom s grilanim povrćem
Daruvarski parovi
Pijani šaran s ribnjaka Končanica uz kojeg predlažemo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano pivo
Svježi šaran pohani u pivskom tijestu sa sportskom salatom sa sjemenkama ili krumpir salatom ili grah salatom uz koje predlažemo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano pivo
Za sportaše uz jela s grilla i pohana
Sportska salata sa sjemenkama
Ginko za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Restoran je poznat po svježoj slatkovodnoj ribi s Ribnjaka Končanica i gablecima.
Restoran TAVERNA _ MENU 6-I ELEMENTI
Za sportaše posebno preporučamo:
Krem juha od brokule s tostiranim kruhom od cjelovitih žitarica
Punjeni ramstek sa žara (sa špinatom i gljivama); rižoto sa špinatom; zelena salata s maslinovim uljem i orašastim plodovima
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Meni 1
Krem juha od špinata s topljenim sirom i lješnjacima
Suvidirana pileća prsa u krosti od prženih lješnjaka, zapečena brokula s kiselim vrhnjem, krumpir kuhan s ginkom, salata radič
Čokoladni kolač s karamel umakom i cramblom od lješnjaka
Meni 2
Krem juha od buče sa sladoledom od kiselog vrhnja i tostiranim bučinim sjemenkama.
Svinjski lungić punjen kremom od prženih lješnjaka i svježim sirom u demi glase umaku s ginkom, dizane knedle na pari, zelena salata s kruškom i orasima.
Kolač od lješnjaka s umakom od šumskog voća
Daruvarski parovi:
Zapečeni krumpir s dimljenim sirom
Pečena svinjska rebaraca u umaku od meda i senfa; grilano zrnje kukuruza s aromatiziranim začinima i limunom; zelena salata s tostiranim kruhom i preljevom od majoneze i parmezana
Uz ovo jelo predlažemo 5th ELEMENT ABA, American blond pivo.
Ginko - za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Zdravljak ORIJENT _ MENU 6-I ELEMENTI
Jelo koje jača imunitet:
Domaći jogurt s medom od lipe
Daruvarski parovi:
Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom.
Baklava od daruvarskih oraha i domaća limunada
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Cheesecake s domaćim sirom
Ginko za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Zdravljak je poznat po burecima i jogurtu iz vlastite proizvodnje.
Projekt 6-i elementi, prate i proizvođači koji su ujedno i partneri: Pivovara Daruvar, Badel 1862 d.d. - Vinarija Daruvar, Destilierija Wise Grus, Pčelarstvo Daruvar, Sirana Biogal, Ribnjačarstvo Končanica i OPG Jareš te Daruvarske toplice.
Autori fotografija jela: Predrag Uskoković i Saša Selihar.