Najveća hrvatska baza restorana i recepata

"Vino je aktivni sudionik našeg života koje priča svoju priču butik vinarije K55 s vinom koje se svake godine doslovno iznjedri iz zemlje i sunca, uz viziju očuvanja u budućem vremenu. Naš najveći luksuz je što baštinimo i vinograd među najstarijima na cijelom ovom području, a vinograd star preko 100 godina ne možete posaditi! "

K55 vinarija & destilerija je nezaobilazna destinacija za ljubitelje vrhunskih vina, prethodno poznata kao vinarija Janečić, koju je obitelj Dugalić preuzela početkom 2023. godine. U moderno opremljenoj vinariji i uz suvremenu tehnologiju te visoko stručna znanja vlasnika, K55 godišnje proizvodi 20 000 butelja visokokvalitetnih i vrhunskih vina.

Vinarija s vinogradima je pozicionirana u kontinentalnom sjeveroistočnom dijelu Hrvatske u vinarskoj podregiji Podunavlja – vinogorje Erdut s izvanrednima karakteristikama terroira. Izuzetne mikroklimatske pogodnosti na poziciji gdje se sljubljuju velika Drava i moćni Dunav, na platou Aljmaške planine, na 150 m nadmorske visine uz plodno tlo te veliki broj sunčanih dana, osiguravaju vrlo povoljne uvjete za uzgoj vinove loze. Na imanju od 5ha gdje su vinogradi 3 ha, brend vina K55 stvara svoju čarobnu vinsku romansu uz ručno branje našeg grožđa.

U sortnom spektru 70% čine bijele sorte (graševina, sauvignon blanc, traminac i muškat žuti), a 30% crne sorte (cabernet sauvignon, pinot noir, zweigelt te autohtona sorta kadarka).

U sklopu objekta nalazi se i kušaonica gdje gosti mogu, osim u krasnim vinima i jedinstvenom okruženju, uživati i u domaćim gastro specijalitetima uz kombinaciju tradicije i modernog pristupa vinarstvu.

 

Vina K55 ekskluzivno su dostupna u Vinoteka&wine bar WINE&FRIENDS u Zagrebu i Vinoteci Vinita u Osijeku.

Asortiman vina

Angelica

Kupaža traminca i muškata žutog, nastala na jedinstvenoj terasi vinograda, vinska regija Hrvatsko Podunavlje, vinogorje Erdut, položaj Aljmaška planina.

Polusuho bijelo vino, privlačne žute boje sa jasnim refleksijama zelene. U ustima je zrelo i ugodno slatko, s  zavodljivim notama ruže, bijelog cvijeća, suhog voća, kore agruma te kapljicom meda.

Ova jedinstveno vino se lijepo slaže sa sirevima, domaćim paštetama i umjereno slatkim desertima.

Cuvée blanc Trofetta 2023

Polusuho bijelo vino iz različitih rokova berbe. Vino iz četiri berbe (normalni i kasni rok berbe graševine te normalni i kasni rok berbe chardonnay, s tim da kasni rok berbe je maceriran).  Vino bogatog tijela, na nosu je kamilica, pokošeno sijeno, zrela breskva uz medne note, na ustima blago slatkasto i trajno, užitne svježine, u pozadini sa diskretnim notama jabuke. 

Trofetta se izvrsno sljubljuje uz jela od teletine, orašate plodove, plate s mekim sirevima, kao i uz tjestenine i piletinu pripremljenu u kremastim umacima s maslacem i sirom.

Graševina

Graševina, kao najzastupljenija bijela sorta u Hrvatskoj, vinska regija Hrvatsko Podunavlje, vinogorje Erdut, položaj Aljmaška planina. 

Suho bijelo vino, svježe, skladno i iznimno pitko, lijepe i nježne voćne arome zelene jabuke, vinogradarske breskve, citrusnog voća i cvjetnih nota, zelenkasto žute boje.

Graševina se lako sljubljuje uz široku paletu mesnih jela i jela od riječne i morske ribe. Nezaobilazno je vino slavonske gastronomije, a posebice uz fiš-paprikaš, čobanac i slična tradicionalna jela.

Kadarka

Vinarija & destilerija K55 baštini najstariji preostali vinograd kadarke u Hrvatskoj koji datira iz 1920-tih te je čuvar zadnjih trsova te sorte na Aljmaškoj planini u Hrvatskom Podunavlju shvaćajući vrijednost i potencijal ove zaboravljene sorte, stoga ovo vino rubin boje, očaravajućeg mirisa će vas iznenaditi svojom svježinom i lepršavošću. Srednjeg tijela, bogate aromatike jagodastog voća uz after taste peperminta, ovo vino niskih tanina ima prisutnu jednu mekoću i umjerenost te je izuzetno pitko. 

Kad je riječ o kadarki to nije samo priča o vinu, već i o kulturi, glazbi i tradiciji. Franz Schubert, jedan od najvećih skladatelja svih vremena, volio je kadarku i nazivao ju je Szekszardskim nektarom. Bila mu je inspiracija za čuvenu skladbu Trout Quintet, koja nosi notu elegancije i dubine, kao i sama kadarka.

Još jedan velikan glazbene povijesti, Franz Liszt, bio je očaran kadarkom te je skladao pjesmu u čast regije, Szekszárd Mass. Liszt je svake godine slao kadarku papi Piju IX. iz svojih osobnih razloga, što samo dodaje mističnost i vrijednost ovoj sorti. 

Ovo vino koje je prije stoljeće, dva bilo gospodsko, grofovsko vino, odlikuje se elegancijom, lakoćom, rafiniranošću i umjerenim kiselinama ugodna je pratnja uz mnoga jela, pogodna za svako društvo. Vino od kadarke ide uz mesna jela kao što su svinjske šnicle, teleći kotleti, kobasice, govedina sa krumpirima te se lako sljubljuje uz jača, ali ne prejako začinjena jela od patke ili srnetine na lovački način.

Rosé

Razigrani, mirisni, veseli rosé, klasične losos boje. Napravljen od sorte cabernet sauvignon, vinska regija Hrvatsko Podunavlje, vinogorje Erdut, položaj Aljmaška planina, nudi malo zagasitije, džemaste arome jagodastog voća nego roséi na koje ste navikli. Klasificiran kao polusuhi, mednom slatkoćom zavodljivo se razlijeva po nepcu i nudi odlične kombinacije za sljubljivanje s hranom.

Naš Rosé izvrsno se sljubljuje sa predjelima na bazi skute i mladog sira s medom i malinama uz par listića mente, voćne ljetne salate s lubenicom i nektarinama, do ružičastih kolačića macarons ili klasične Pavlove s jagodama. Za one koji vole slano, valja ga kušati uz rižoto s račićima s malo curryja jer slatkasti okusi vole začine.

Sauvignon blanc

Pitko vino zelenkaste boje sa notama osvježavajućeg karaktera uz aromu zelenih jabuka, grejpa, šparoga i vlažne zelene trave te dašak jasmina, vinska regija Hrvatsko Podunavlje, vinogorje Erdut, položaj Aljmaška planina.

Ovo vino se najbolje sljubljuje uz ribu sa žara (brancin, oradu) te uz jela od lososa i tune, uz dagnje, kamenice, tjesteninu od školjki, tjesteninu od povrća, hladna predjela (šunka, sir), sirovo povrće, jela s curryem (riba, piletina) te mekim kozjim sirom. Izvrsno se uparuje i s jelima sa svježom ili barenom rajčicom.