Najveća hrvatska baza restorana i recepata

COOKe & šparoge u Konavlima


Vjerujući u moć povezivanja kroz gastronomiju dubrovačke poslovne žene  okupljene u udruzi Krug, odlučile su u proljetnom ozračju, kada su šparoge u punoj sezoni, organizirati prezentacijsko- kulinarsku radionicu COOKe & šparoge posvećenu ovoj cijenjenoj namirnici. U suorganizaciji Udruge agroturizam Konavle Kružice su za učenje i degustaciju šparoga izabrale Konavle. Događaj je organiziran u jednom od brojnih uspješnih konavoskih agroturizama Seoska kuća Novaković, gdje su se okupili brojni obožavatelji divljih šparoga.


Malo je poznato da divlja šparoga pripada porodici ljiljana. Njezini mladi izdanci, koji se beru u proljeće, obiluju hranjivim tvarima i imaju izuzetno blagotvoran učinak na zdravlje. O tome je ovom prilikom predavanje održala magistra farmacije Mihaela Gavrić iz Ljekarne Čebulc. Čulo se među ostalim da šparoga ima diuretička svojstva koja pomažu u detoksikaciji organizma, dok antioksidansi štite stanice od oštećenja i usporavaju proces starenja. Šparoge su, naglasila je magistra Gavrić, ne samo ukusna namirnica, već i pravi saveznik zdravlja.


Konavljani su pokazali poseban interes za predavanje Šime Martinovića, poznatijeg pod nadimkom Šjor Šime šparoga. Šjor Šime je naime, pionir uzgoja divljih šparoga u Hrvatskoj i Kružice su ga pozvale da svoje znanje prenese Konavljanima. Ovaj Istrijan iz Labina započeo je svoju priču prije dvadesetak godina kada je prvo sjeme dobio iz Dalmacije i posadio ga u svom vrtu. Njegova metoda uzgoja omogućuje rast šparoga ispod maslina, smokava i drugih voćaka, čime se maksimizira iskorištavanje poljoprivrednih površina.
Martinović je na ovoj manifestaciji u Konavlima naglasio ogroman potencijal uzgoja divljih šparoga uz minimalne troškove i mogućnost konzumiranja ove namirnice tijekom cijele godine. Njegove sadnice već su našle mjesto u raznim projektima diljem Hrvatske, a zanimljivost je i da je već otprije nekoliko OPG-ova sa dubrovačkog područja posadilo njegove sadnice.
Divlje šparoge, poručio je Šjor Šime šparoga Konavljanima, mogu itekako doprinjeti razvoju agroturizma i održive poljoprivrede te je svim prisutnima podijelio sadnice šparoga i njihovo sjeme koje je spremno za sijanje.
Namjera Kružica nije bila samo izprezentirati kraljicu proljeća kroz zanimljiva predavanja, već i pripremiti niz degustacijskih jela od ove namirnice pa se uživalo u izvrsnoj juhi od šparoga, salati, pestu, rižotu, … Većina obožavatelja divlje šparoge zapravo uživa u cijelom krugu pripreme ove namirnice - od traženja mjesta rasta šparoga u prirodi, zatim branja do pripremanja i uživanja u pripremljenom. Takav su krug prošle i Kružice; šparoge su za ovaj događaj brale na nekoliko njima poznatih lokacija i pripremale nekoliko dana kako bi jela završile baš na dan prezentacije u kuhinji restorana Novaković.


Profesionalke u svojim poslovima nisu ništa manje iskustva pokazale i u kulinarskom smislu. Prva kuhača pripala je Stanki Seki Divizić iz čijeg su lonca poslužena čak četiri jela spravljena od šparoga. Mala ali snažna sinergija Kružica cijelu je priču gastronomski zaokružila i izborom slatkih jela, a uz sve se služilo vino Pegasos Vinarije Dubrava sa Pelješca.

Piše: Meri Šilović