Nova jela od divljači, zanimljiv prošireni izbor vegetarijanskih i veganskih jela, odresci u novom ruhu domaćih sastojaka i obogaćeni dječji menu - ovo su samo neki noviteti koje donosi novi jelovnik jedinstvenog restorana u Hrvatskoj koji prakticira nabavu od lokalnih OPG-ova te posluje po načelima održivosti u ugostiteljstvu.
Putovanje od Plitvica dalje prema kontinentu, i obratno je oduvijek bila romantična vožnja čija ljepota kulminira na prepoznatljivoj okuci iznad Slunjčice i mlinova na Rastokama. Iznenađenog putnika će ovaj prizor zateći čak i ako je prethodno posjetio Plitvička jezera.
Ljepoti koju je priroda darovala ovom dijelu Lijepe naše tu nije kraj. Prava je nagrada znati se zaustaviti na pravom mjestu i dopuniti ovaj neponovljivi dojam jelima u koja je utkano bogatstvo izvornih lokalnih okusa. Tome se predano posvetio tim Restorana Ambar koji ovu sezonu otvara s brojnim kulinarskim novitetima.
Planirajte svoje putovanje do mora ličkom magistralom i s Ambar ručkom
Restoran Ambar od svog osnutka se uvijek iznova dokazuje kao nezaobilazno mjesto čistog doživljaja. Laki pristup, impozantan pogled, širina prostora, oaza opuštenosti i njegovane, ali bujne vegetacije jednako će zadovoljiti obitelji, parove, avanturiste, zaljubljenike u prirodu, kao i one koji tek možda prvi put otkrivaju Hrvatsku.
Prepoznatljiva oznaka restorana
Interijer restorana koji se stapa s vanjskim okolišem
Ono što plijeni pozornost od prvog koraka je fantastičan pogled ne samo na Rastoke nego na stari grad Slunj i cijeli kraj. Zatim, tu je i sami restoran, arhitektonsko zdanje kaskadno ukopano podno ruševine Napoleonovog magazina tzv. ambara koja je zaposjela sami vrh brda i dominira nad cijelom lokacijom. Travnati krov restorana posebno privlači pozornost onoga tko ovdje dođe prvi put, kao i noćno osvjetljenje koje uspješno spaja kontraste moderne gradnje i ostataka povijesti.
Ipak, osim dobro uigranog tima koji stoji iza ove priče, restoran se posebno izdvaja pomno razrađenom ponudom jela. Baš poput panoramskog pogleda kojim s ovog mjesta možete obuhvatiti cijeli kraj, tako i izborom jela u Ambaru možete obuhvatiti ono najbolje što ovaj kraj ima za ponuditi u pogledu okusa.
Najveća vrijednost ovog restorana se ne vidi golim okom niti panoramskim pogledom. Svako jelo sadrži po nekoliko lokalno proizvedenih namirnica, koje nerijetko daju i najvažniji karakter jela, a birane su sezonski i s velikom pažnjom.
Pastrva - glavna zvijezda Ambar jelovnika
Pastrvu smo navikli viđati s grilla, na plati ili tanjuru uz uobičajene priloge. Ambar pastrva ima nešto drukčiji oblik i godinama ne silazi s jelovnika jer uživa veliku popularnost među vjernim gostima restorana. Pokušaji da se privremeno skine s jelovnika prethodnih godina su redovito završavali njenim vraćanjem u ponudu.
Ova omiljena riječna riba se ovdje može naručiti na više načina: od hladnog predjela, tjestenine pa do glavnog jela. Pašteta od dimljene pastrve je svojevrsno jelo s potpisom restorana koje se zadržalo u ponudi od samog početka. Novitet je i svježi tartar od pastrve s krekerima od kvinoje i poriluka, kao i tortice od pastrve kao toplo predjelo. Pravi raj za one koji prakticiraju ne samo zdravu, nego i maštovitu prehranu!
Od kreativnog street food-a s ličke magistrale do vrhunskih mesnih delicija
Jedni od najčešćih gostiju restorana su obitelji s djecom koje opušteno borave u prostoru koji jer siguran i opuštajući za dulje boravke na otvorenome. Dok se roditelji upoznaju sa zanimljivim okusima, djecu očekuju mini pileći burgeri ili tjestenina od pirovog brašna lokalne proizvodnje. Tu je i prilagođena porcija juhe od butternut tikve, prava slamka spasa za male gladne goste nakon putovanja.
Ambar nudi i zanimljive "kratke" zalogaje, tzv. street food s ličke magistrale, što je još jedna ponuda koja ovo mjesto izdvaja od bilo kojeg drugog objekta na ovom pravcu do mora. Ovdje prednjače sendviči s trganim mesom, zatim flatbread sa špekom i škripavcem, a tu su i pojednostavljena glavna jela bez priloga, poput divljači, dopunjena domaćim pecivom.
Ambar flatbread
Jedno od istaknutih noviteta među jelima koje se ove sezone našlo na redovnom menu-a restorana je također i ossobuco (teleća koljenica) s opcijom priloga od zapečene bundeve s kaduljom i kozjim jogurtom. Što se tiče janjetine, ovdje se ona poslužuje kao koljenica s pire krumpirom. Tu je i teleći french rack u umaku od sušenih vrganja nabavljenima iz okolice. Ambarov jelovnik je prava šetnja kroz okuse ovog kraja kojoj treba posvetiti vremena i više dolazaka.
Sušeni vrganji
Vegetarijanci i vegani Ambar posjećuju ciljano, a ne samo usput
U regiji poznatoj po mesu i riječnoj ribi, može iznenaditi široka ponuda vegetarijanskih i veganskih jela. Okruglice od cvjetače i chia sjemenki s umakom od crnog češnjaka, varivo od sojinih komadića s krumpirom, mrkvom i graškom, zapečena bundeva s kaduljom, potočarkom i kozjim jogurtom ili odrezak od kelja s vodkom i pireom od rajčice i celera su samo neka jela koja će zaintrigirati svakoga s bar malo kulinarske znatiželje.
Ljetna osvježenja i čašice užitka
Pića nas spajaju kroz druženje i opuštenu atmosferu, a u Ambaru se i u čašama susreću izvorni lokalni okusi, kao i čista kreativnost. Izdvaja se posebna ponuda domaće proizvodnje, i to iz okolice. Lokalni slunjski likeri, vina i pjenušci hrvatskog podrijetla, domaći gin, craft pivo, kokteli, kao i sokovi tradicionalne recepture, te cijeđeni svježi sokovi bez konzervansa vas očekuju uz odabrana jela ili samo kao piće. Večernji zabavni programi koji se organiziraju tijekom tople sezone od cijele terase stvaraju svijet za sebe. Diskretna ugodna rasvjeta, zvjezdano nebo i šum s obližnjih vodopada su sastojci neponovljive atmosfere koju ćete ovdje tada susresti.
Okusi mlinova s Rastoka
Kako je nekoć ambar čuvao zalihe žita, tako simbolično i danas s visine nadgleda obnovljene mlinove koji melju najfinije brašno koje se može pronaći u Hrvatskoj. Tradicija kruha od brašna mljevenog kamenom u sve više industrijaliziranom svijetu svakim danom dobiva na sve većoj vrijednosti. Rastoke su mjesto takve tradicije, a Ambar za svoje recepte koristi proju od čak šest žitarica mljevenih u Rastokama, kao i brašno za flatbread.
Rastoke - idealna destinacija za izlet i s mora i s kopna
Brojna događanja svake godine Slunj čine sve privlačnijom destinacijom za izlet ili višednevni boravak. Za nadolazeću sezonu izdvajaju se Wellbeing&Jazz na vodi, Bearstone festival, Koranski susreti, Zvijezde pod zvijezdama i mnogi drugi. Izvrsna prilika za posjetiti ovaj kraj koji vrvi punim okusima!
Photo by Simon Hermans on Unsplash
Sezone se mijenjaju, pa tako i jelovnici. Međutim, neka jela ostaju kamen temeljac prepoznatljivih okusa kojima se uvijek iznova vraćamo na mjesta koja nam prirastu srcu, ali i nepcu. Takav jedan šećer za kraj u Ambaru je i štrudla od jabuka koja se tradicionalno priprema prema naslijeđenom obiteljskom receptu. Kava sa štrudlom uz fantastičan pogled i kapljice svježine s vodopada Rastoka su trenutak za pamćenje kojem nema premca. Uvrstite to sjećanje na svoje sljedeće putovanje ili izlet u smjeru našeg prirodnog bisera bez premca.