Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Poštovani ugostitelji grada Daruvara, dragi 6-i elementi,

s veseljem nastavljamo projekt kroz eduktivne radionice i zajednički marketing i predstavljanja: 

PROGRAM EDUKATIVNIH RADIONICA 14. i 15. listopada 2025. 

Utorak, 14. listopad, Dvorac Janković

16:45 h edukativna radionica o AI u gastronomiji i ugostiteljstvu s praktičnim dijelom, edukator prof.dr.sc. Darko Stipaničev. Za praktični dio  učitajte u vaš mobitel aplikaciju https://chatgpt.com i registrajte se za besplatno korištenje.  

- nakon radionice prezentacije lokalnih proizvođača OPG Kešić (domaći sokovi, jabučni ocat, voće i povrće), OPG Danijela Rosman (batati i hokaido tikve) i OPG Jadranka Plažanin (gljive, bučino ulje, ajvar s vrganjima);

- u nastavku program Beerlist, degustacija 5 vrsta piva i sireva. Na raspolaganju je i bezalkoholno pivo.

Srijeda, 15. listopad, restoran Terasa

08 h, Kuhari, kuhinja restorana Terasa, ponijeti sanitarnu knjižicu
Edukativna radionica sa chefom Draganom Viskovićem. Pripemati će se jela:

Bukovače u tempuri na kremi od slanutka, ajvar s vrganjima;
Štapići od povrća (marinirana buća, šampinjoni, cikla, mozarela, chery rajčica, tostirane sjemenke buće, prepečenac, lisnata salata, dressing od jogurta, bučino ulje;
Confitirana janjeća koljenica na pireu od hokaido tikve i julien povrća, janjeći juice;
Orzoto (ječam) s muškatnom tikvom, piletinom i lješnjacima u košarici od tijesta;
Svinski lungić u hrustavoj korici od bučinih sjemenki, sote od vrganja, njoki od batata, pogačice od povrća; 
Canoli s kremom od skute i lješnjaka na umaku od slatke tikve

10:30 h Voditelji restorana, restoran Terasa 

- dogovori oko prezentacija i zajedničkog marketninga. 

- degustacija jela iz kuhinje i sljubljivanje s daruvarskim pićima - na ovom dijelu nam se u 11:15 h može priključiti i osoblje koje je u komunikaciji s gostima.

Molimo vas da nam što prije javite na koliko će osoba iz vašeg objekta biti prisutno na kojoj radionici.

Kako svatko od vas ima i svoju posebnu priču, uz voditljicu projekta, svi su Gastronaut edukatori su na rasloganju za individulane konzultacije: chef Dragan Visković; nutricionistica Diana Gluhak Spajić; AI edukator Darko Stipaničev. 

Srdačan pozdrav,


direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk:             voditeljica projekta:                      
Ivana Plažanin Vuković                                                   Karin Mimica    

Kratke informacije o namirnicama, koje nam je poslala mag. nutr. Diana Gluhak Spajić

•   Nutricionističke vrijednosti batata
Batat je izvrstan izvor složenih ugljikohidrata i beta-karotena, prekursora vitamina A koji jača imunološki sustav i doprinosi zdravlju kože i vida. Zbog sporog otpuštanja energije, posebno je koristan za sportaše jer pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i pruža dugotrajnu energiju.
Najprikladnija termička obrada: pečenje u kori ili priprema na pari — tako se najbolje očuvaju karotenoidi i vitamin C.


•   Nutricionističke vrijednosti tikvi
Tikve su bogate antioksidansima, vitaminom C i vlaknima, a sadrže i kalij te magnezij, minerale ključne za pravilnu funkciju mišića i zglobova. Redovita konzumacija tikve pomaže u jačanju imuniteta, održavanju zdravlja probave i oporavku nakon fizičke aktivnosti.
Najprikladnija termička obrada: pečenje u pećnici ili kratko pirjanje — na taj se način zadržava prirodna slatkoća i većina vitamina, a ne dolazi do razgradnje vlakana.


•   Nutricionističke vrijednosti gljiva (šampinjoni i bukovače)
Gljive su vrijedan izvor biljnih proteina, vitamina D i B skupine te minerala poput selena, koji doprinosi jačanju imuniteta i antioksidativnoj zaštiti. Šampinjoni podupiru regeneraciju mišića, dok bukovače sadrže beta-glukane koji pomažu u smanjenju upala i podržavaju zdravlje zglobova.
Najprikladnija termička obrada: kratko pirjanje ili pečenje na nižoj temperaturi — time se očuvaju vitamini B skupine i prirodni umami okus, a smanjuje gubitak vode i minerala.


•   Nutricionističke vrijednosti jabučnog octa
Jabučni ocat potiče probavu, pomaže boljoj apsorpciji minerala poput kalcija i magnezija te podržava zdravlje kostiju i zglobova. Također pomaže u regulaciji razine šećera u krvi i može biti koristan dodatak prehrani sportaša i osoba koje žele održati stabilnu energiju.
Najprikladnija primjena: koristiti sirov, nerafiniran jabučni ocat kao dodatak salatama, marinadama ili napitcima, bez zagrijavanja, jer visoka temperatura smanjuje sadržaj organskih kiselina i enzima.

Projekt 6-i elementi, prate i proizvođači: Pivovara Daruvar, Vinarija Daruvar, OPG Tomislav Horvat, Destilierija Wise Grus, Pčelarstvo Daruvar OPG Jareš,  Sirana Biogal i Ribnjačarstvo Končanica.