Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Grad u kojem pustinjski krajolici, legende i lovački specijaliteti žive punim plućima

Lijepa naša puna je iznenađenja, a Đurđevac jedan od predvodnika. Usred Podravine, okružen je pijescima i devama, šumama, vinogradarima i voćnjacima. Među njima stara tvrđava, u kojoj živi legenda o obrani grada ispaljivanjem picoka, što i danas za turiste prakticiraju.

Obzirom na đurđevačke adute, ne čudi da su reporteri predvođeni Goranom Gazdekom i Ivanom Žadom odlučili baš u njemu održati svoj godišnji Fra Ma Fu festival reportaža i reportera.
No, krenimo redom.

Hrvatska Sahara, Đurđevečki peski - u prirodi i multimediji

Đurđevečke pijeske nazivaju i "Hrvatskom Saharom". Prirodne dine podsjećaju na saharski pejzaž – ostatak nekadašnjeg Panonskog mora i rijeka koje su tijekom stoljeća oblikovale ovaj fascinantni mikroekosustav. Danas je to zaštićeni krajolik, dom rijetkih biljaka i životinja, idealan za edukativne šetnje, promatranje prirode i bijeg u tišinu.


Sve faze nastanka pjeskovitog kraja, mogu se doživjeti u Posjetiteljskom centru Đurđevački pijesci, multimedijalnom i interaktivnom centru, koji pomoću tehnologije proširene stvarnosti posjetiteljima omogućava i doživljaj pješčanog krajolika u različitim sezonama. Virtualno se oživljavaju životinjske vrste koje nastanjuju to rijetko stanište – od gmazova do ptica te biljke prilagođene ekstremnim uvjetima, poput stepske pirike i crnog hrasta.


Prilikom posjete, prvo vas u velikoj dvorani atmosferom i platnom, mentalno odvedu u svijet stvaranja kozmosa, legendi i postojećih prirodnih čuda, a potom šetnjom kroz različite prostore možete i sami isprobati i doživjeti faze promjena koje su dovele do sadašnjih prizora.


Deve u srcu Podravine? Da, i to prave!

U sklopu Hrvatske sahare pokraj Starog grada Đurđevca žive prave – i rado fotografirane – deve. Ove egzotične stanovnice nisu samo turistička atrakcija, već dio zaigranog spoja prirode, edukacije i lokalnog ponosa.


Legenda o Picoku – kad je pijetao spasio grad

Đurđevac slavi svoju slobodu zahvaljujući pijetlu. Prema legendi, tijekom turske opsade stanovnici su ostali bez hrane, no odlučili su prevariti neprijatelja: posljednjeg pijetla ispalili su iz topa prema turskom logoru. Paša je pomislio da Đurđevčani imaju hrane na pretek i odustao od napada.
Tako je kokoš postala simbol otpora i snalažljivosti, a Đurđevčani – Picoki. Legenda se oživljava svake godine kroz spektakularnu scensku predstavu "Legenda o Picokima", koja je uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine RH.


U impozantnoj utvrdi Stari grad nalazi se Interpretacijski centar Picokijade, u kojem posjetitelji mogu doživjeti ovu jedinstvenu legendu tijekom cijele godine. Prikazano je i bogatstvo kulturne, prirodne i povijesne baštine đurđevačkog kraja, među ostalim i interaktivna instalacija naivne umjetnosti sa zvukovima Podravine, te spektakularne filmske scene bitke branitelja Starog grada s Osmanlijama. Godine 2017. Interpretacijski centar Picokijade proglašen je jednom od tri najbolje kulturne atrakcije na nacionalnom nivou.


U sklopu tvrđave nalazi se i restoran Stari grad. U njemu možete naručiti krem juhu od kokoši s knedlima i kašicom, salatu Picok, pileća prsa punjena čvarcima, turski lonac s biftekom i Đurđevački kruščić sa sirom.

Lovišta i gosti koji love lovačke specijalitete


U okolici Đurđevca prostiru se šume pune srna, divljih svinja, fazana i druge divljači. Pored nekoliko lovišta, većina gostiju se ipak odlučuje za lov na specijalitete Lovačkog doma Peski čijom kuhinjom upravlja Tihomir Sabolović. Juha od fazana, pašteta od fazana, delicije od srne, jelena i vepra, specijaliteti s gljivama, a sve popraćeno vinima iz obližnjih podravskih vinograda i ljudski toplim osobljem, čine od Lovačkog doma mjesto u koje se onaj tko je u njemu bio, što prije želi vratiti. Ulovoti trebate termine kada organizraraju Okuse divljine.  


Vina s peskov imaju izrazitu mineralnost

Područje oko Đurđevca leži na obroncima Bilogore, konkretno na tzv. pjeskovitom tlu – lokalitetima poznatima kao "peski", koji daju poseban karakter vinogradima. Zastupljene su sorte: graševina, sauvignon blanc, chardonnay, renski rizling, pinot sivi, silvanac zeleni, frankovka, zweigelt i pinot crni. Zahvaljujući specifičnom tlu i mikroklimi na Bilogori, vina imaju izraženu mineralnost, svježinu i često čistu bijelu aromu – lokalni izraz kaže "vina s peskov". 


U vinima iz Vinogorja Koprivnica–Đurđevac možete u đurđevačkim restoranima, a kupiti ih u Podravinoteki, koja u svom velikom dućanu na tržnici okuplja više od 200 različitih artikala, kvalitetnih domaćih proizvoda OPG ova Podravine.


Gdje spavati?


Najveći je hotel Picok koji nosi četiri zvjezdice, a ima i ugodnu wellness i spa zonu. U sklopu hotela se nalazi restoran Đurđevačka iža, uređen u tradicionalnom podravskom stilu s mnoštvom detalja iz nekadašnjih kuća. Jela su inspirirana lokalnim receptima i namirnicama. U dnevnoj ponudi mogu se naći vinski gulaš, kotlovina s dinstanim grahom, pečena piletina s domaćim mlincima, špikovana svinjetina s krumpirom iz rolja, a bogate mesne plate, štrukli i zlevanke dio su stalne ponude.


Hotel je u centru, između centralnog trga i Tvrđave. U blizini hotela nalazi se i pun atmosfere Shamrock Irish Pub, a na bogatoj pivskoj karti su i craft pive. 


Dio gostiju, odlučuje se na smještaj u hostelu Borik, okruženom prirodom. 


Na stranicama turističke zajednice, može pronaći i apartmane, ville i seoske turizme koji nude smještaj.  


TZ grada Đurđevca, na čelu s direktorom Mariom Fučkom, organizira niz manifestacija tijekom cijele godine. 


Gastronomske i enološke manifestacije


Veljača – Kolinje fest u Svetoj Ani
U prigradskom naselju Sveta Ana, Kolinje fest okuplja ljubitelje podravskih zimskih delicija. U autentičnom ambijentu i uz živo pripremanje tradicionalnih proizvoda (čvarci, krvavice, domaće kobasice), gosti mogu uživati i u toplim zlevankama te domaćim kolačima. Događaj čuva duh starih običaja, a prati ga i glazba, kuhano vino i druženje uz vatru.


Travanj – Izložba vina "Đurđevo"
Uoči đurđevačkog proštenja, lokalni vinari okupljaju se na tradicionalnoj izložbi vina s degustacijom. Održava se na Gradskoj tržnici, a posjetitelji mogu kušati ponajbolje sauvignone, graševine i frankovke đurđevačkih peskov. Idealna prilika za upoznavanje terroira Podravine kroz čašu vina.

Kraj lipnja – Picokijada i Okusi podravske tradicije
Najveća manifestacija Đurđevca nudi bogat trodnevni program s vrhuncem u scenskom prikazu Legende o Picoku. Poseban gastronomski segment manifestacije naziva se "Okusi podravske tradicije", gdje se nude jela od divljači, ribe, domaće tjestenine, podravski kolači i vina lokalnih vinara.


Srpanj – Dani zlevanke uz vodenicu u Svetoj Ani
U prelijepom ambijentu kraj obnovljene drvene vodenice na izvoru poznatom po "afrodizijačkim svojstvima", održavaju se Dani zlevanke – posvećeni ovoj jednostavnoj, a neodoljivoj podravskoj slastici. Uz zlevanke dolaze i drugi domaći kolači, tradicijske igre i folklor.


Kolovoz – Ribička noć na jezeru Separacija
Ribička udruga organizira večer uz jezero Separacija s pečenom ribom, fiš paprikašem i tamburašima. Posebna draž je večernji ugođaj uz vodu, domaće vino i neformalno druženje koje okuplja lokalno stanovništvo i turiste.


Listopad – Zlatna jesen u Đurđevcu
Jesenska manifestacija na gradskom trgu slavi plodove podravskih vrtova i vinograda. Gosti mogu kušati pečene kestene, mošt, mlado vino i domaće kolače, a sve prati glazbeni program i izložba lokalnih proizvoda.


Povremeno – Okusi divljine u Lovačkom domu Peski
Specijaliteti od divljači (fazan, srna, divlja svinja, jelen), vina iz đurđevačkih vinograda i priče o lovu i prirodi Bilogore. Preporučuje se rezervacija unaprijed jer se često traži mjesto više.


Materijali za ovaj tekst prikupljeni su tijekom održavanja Fra Ma Fu festivala reportaže i reportera. Zahvaljujemo organizatorima i domaćinima.