Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Omiš će početkom studenog postati epicentar eno-gastronomske izvrsnosti u ugostiteljstvu. Jedanaesto izdanje Grand Gourmeta, festivala i međunarodnog natjecanja konobara, barista, barmena i restorana, po prvi put u ovaj grad donosi bogat program u kojem se spajaju tradicija, inovacija i stručnost u HoReCa sektoru, pružajući priliku profesionalcima, ljubiteljima vina i gastronomskim entuzijastima da uče, kušaju i uživaju u najboljim delicijama i pićima Hrvatske i Europe. Osim natjecanja, tu je niz edukacija i degustacija otvorenih za javnost, no zbog ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti se za sudjelovanje.

U prvom masterclassu, „Zero waste i održivost u modernoj kuhinji“, pod vodstvom Željka Nevena Bremeca, omiški će se ugostitelji upoznati s principima zero waste kuhinje na primjeru tune – tj. kako maksimalno iskoristiti namirnice, smanjiti otpad i povećati profitabilnost, a pritom očuvati kreativnost i kvalitetu jela.

Drugi masterclass, „Algoritam izrade vinske karte“, vodit će Damir Zrno, poznati osječki sommelier, i Tomislav Panenić, direktor udruge Graševina Croatica. Ugostitelji će naučiti kako kreirati vinsku kartu koja spaja terroir, tradiciju i suvremeno ugostiteljstvo, uz degustaciju pažljivo odabranih vina te praktične savjete o usklađivanju vina i jela, izboru sorti i vizualnom dojmu karte. Sudionici će također naučiti kako osmisliti vinsku kartu koja spaja autentičnost, gastronomske trendove i tržišne potrebe. Poseban naglasak bit će na vizualnom dojmu i preglednosti karte – detalji koji često čine razliku između dobrog i izvrsnog ugostiteljskog iskustva.

Dodajmo da je Graševina Croatica najveća regionalna organizacija vinara i vinogradara Slavonije i hrvatskog Podunavlja, koja okuplja više od 40 vinarija i promiče razvoj regije kao prepoznatljive vinsko-turističke destinacije, s naglaskom na graševinu – kraljicu slavonskih vinograda. Kroz projekte poput Graševina Masterclass Days, En Primeur, Dunav Wine Festivala u Iloku i WineOS by Graševina Croatica, organizacija povezuje vinare, ugostitelje i ljubitelje vina te promovira izvrsnost i autentičnost hrvatskog istoka. WineOS by Graševina Croatica svake godine okuplja više od 4.000 posjetitelja i predstavlja najveći vinski festival u Slavoniji.

Na prvom danu XI. Grand Gourmeta, netom prije službenog otvorenja festivala u 18 sati, službeno će se predstaviti knjiga Vino Dalmatia – rezultat suradnje Katherine “Kit” Pepper i Udruženja Vino Dalmacije. Pepper, Njujorčanka s adresom na Braču, kroz svoje iskustvo u izdavaštvu i vinskoj edukaciji promiče dalmatinska vina u svijetu, dok joj je Udruženje Vino Dalmacije pružilo stručnu podršku i autentične podatke o vinogradarskim regijama i sortama grožđa. Knjiga Vino Dalmatia donosi jedinstven uvid u autohtone i međunarodne sorte Dalmacije, kulturni, povijesni i prirodni kontekst regije te praktične savjete za uparivanje vina i hrane. Obogaćena s više od 80 fotografija, karata i recepata, namijenjena je vinoljupcima, turistima i profesionalcima iz HoReCa sektora.

U srijedu posjetitelji će moći sudjelovati u radionici “Dalmatinski pršut vs. Baranjska šunka & vino” te otkriti tajne savršenog sljubljivanja na jedinstvenoj vinsko-gastronomskoj radionici posvećenoj dvjema vrhunskim suhomesnatim delicijama čiji okus i tekstura pružaju beskonačne mogućnosti kombiniranja s vinom. Iako obje nastaju od istog dijela svinjskog mesa – buta – njihove metode pripreme i zrenja potpuno su različite.

Istog dana, Villány masterclass “Vina francuskih kraljeva i mađarskih grofova: Cabernet Franc”, kojeg vodi András Horkay, omogućit će kušanje osam odabranih Cabernet Franc vina iz regije Villány, najpoznatije mađarske vinske regije. Horkay, osnivač Central European Wine Institutea, kroz stručno vođenu degustaciju predstavit će terroir juga Mađarske, filozofiju lokalnih vinara te povijest ove sorte koja je postala sinonim profinjenih i elegantnih crnih vina.

Istog dana slijede masterclassovi i radionice za vinske i gastro entuzijaste. Vinski masterclass Graševina TastEat donosi selekciju šampionskih etiketa Graševine Croatica, a sudionici će kroz kušanje i analizu vina učiti o stilistici, tehnološkim pristupima i terroiru koji doprinosi iznimnim rezultatima vina.

 

Masterclass “Crljenak / Tribidrag / Zinfandel” s Danielom Čečavcem vodi kroz povijesnu i senzornu avanturu sorte koja je gotovo nestala s vinograda Kaštela, a danas ponovno osvaja ljubitelje vina širom svijeta — od kamenitih padina Kaštela do vinograda Kalifornije, gdje se ista sorta proslavila pod imenom Zinfandel. Kroz odabrana vina deset uglednih vinara otkrit ćemo kako terroir oblikuje aromatski identitet, teksturu i esenciju vina. Čečavac, poznat po emisiji Fino&Vino te višestruko nagrađivani edukator, kroz ovu degustaciju spaja znanost, tradiciju i emociju u jednu priču – priču o sorti koja je preživjela stoljeća i kontinente.

Tijekom dana održat će se i radionice za bariste Latte art, kava i matcha, masterclass Kava u gastronomiji, te panel Destilerska scena u Hrvatskoj koji vodi Dario Grabarić, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za destilate i licencirani edukator za žestoka pića s prestižnim certifikatom londonskog Wine and Spirit Education Trust (Level 3 Award in Spirits). Istog dana, masterclass Sous vide u kuhinji i baru upotpunjuje program, dok će večer biti zaokružena proglašenjem prvih pobjednika natjecanja.

Četvrtak, 6. studenog, donosi završne masterclassove, natjecanja i radionice 11. Grand Gourmeta,a tu je i Masterclass – Akademija dalmatinskog pršuta: od Dalmacije preko Parme do Andaluzije i natrag, koju vodi nagrađivani proizvođač Mate Lukin. Pet generacija njegove obitelji zaredalo se u proizvodnji i preradi mesa, od 1919. do danas, a radionica prikazuje tehniku i filozofiju izrade certificiranog Dalmatinskog pršuta, suhe bure, vlažnog juga ili toplog maestrala, pa i magle koje čine pršut osobitog okusa i arome.

Sudionici će također moći uživati u masterclassu Sljubljivanje dalmatinskih likera i tradicijskih slastica, radionici Čokolada u restoranskom desertu oastry edukatorice Ivane Bradarić, te masterclassu Konceptni dalmatinski likeri u koktelima nagrađivane destilerije Poetica. Dan završava proglašenjem pobjednika natjecanja i dodjelom priznanja u Dvorani Plaža.

Rezervirajte svoje mjesto na besplatnim edukacijama Grand Gourmeta 2025!


GRAND GOURMET PROGRAM,  HOTEL PLAŽA, OMIŠ 04.-07.11.2925. 


UTORAK / TUESDAY, 04.11.2025.
15:00 - 16:00 masterclass za Omiške ugostitelje Zero waste i održivost u modernoj kuhinji, Željko Neven Bremec & ŠKMER Gusarska Konoba
16:00 - 17:30 masterclass za Omiške ugostitelje Algoritam izrade vinske karte, Damir Zrno & Tomislav Panenić Gusarska Konoba
17:30 Sastanak natjecatelja / žirija dvorana Plaža
18:00 promocija Vino Dalmatia, Katherine Pepper dvorana Plaža
19:00 službeni program Službeno otvaranje 11. Grand Gourmeta
Opening ceremony of the 11th Grand Gourmet dvorana Plaža


SRIJEDA / WEDNESDAY, 05.11.2025. 
09:00 - 13:00 natjecanje SINKRONIZIRANO POSLUŽIVANJE / Synchronised service competition dvorana Plaža
10:00 –14:00 natjecanje BARISTI / Barista competition dvorana Plaža
11:00 radionica sljubljivanja Dalmatinski pršut vs. Baranjska šunka & vino dvorana Mirabela
12:00 Villány masterclass Vina francuskih kraljeva i mađarskih grofova: Cabernet Franc,
András Horkay - Dip WSET, CE, Central European Wine Institute dvorana Mirabela
09:00 - 17:00 natjecanje CHEF’S TABLE NATJECANJE Gusarska Konoba
11:00 - 14:00 natjecanje NATJECANJE KONOBARA Gusarska Konoba
13:00 vinski masterclass Graševina TastEat dvorana Mirabela
14:00 vinski masterclass Crljenak/Tribidrag/Zinfandel, Daniel Čečavac & Vino Dalmatia dvorana Plaža
14:15 radionica za bariste Latte art, kava i matcha dvorana Plaža
15:00 masterclass za bariste i chefove Kava u gastronomiji dvorana Plaža
16:00 panel Destilerska scena u Hrvatskoj - izazovi i perspektive! dvorana Plaža
17:00 masterclass Sous vide u kuhinji i baru dvorana Mirabela
18:00 službeni program Proglašenje pobjednika / Award ceremony dvorana Plaža


ČETVRTAK / THURSDAY, 6.11.2025. 
10:30 masterclass Sljubljivanje dalmatinskih likera i tradicijskih slastica dvorana Mirabela
11:00 – 18:00 natjecanje BARMENI CLASSIC & FLAIR / Bartenders competition Classic and Flair
SINKRONIZIRANI KOKTEL / SYNCHRONIZED COCKTAIL dvorana Plaža
09:00 – 17:00 natjecanje CHEF’S TABLE NATJECANJE Gusarska Konoba
11:00 - 14:00 natjecanje NATJECANJE KONOBARA Gusarska Konoba
12:00 vinski masterclass Entry wine dvorana Mirabela
13:00 masterclass Sljubljivanje hrane i vina - Pairing Lab dvorana Mirabela
14:30 masterclass Akademija dalmatinskog pršuta: od Dalmacije preko Parme do
Anadluzije i natrag dvorana Plaža
16:00 radionica Čokolada u restoranskom desertu dvorana Mirabela
17:30 masterclass Konceptni dalmatinski likeri u koktelima dvorana Mirabela
20:00 službeni program Proglašenje pobjednika / Award ceremony dvorana Plaža


PETAK / FRIDAY, 7.11.2025
Gastronomski story telling Omiš

Organizatori: Udruga šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija ŠKMER