Daruvar – grad ginka, ljekovitih termalnih voda i jedinstvene proizvodnje piva, vina, žestica i prirodnih sokova – već četiri godine objedinjuje svoje adute i u ugostiteljskoj ponudi kroz projekt 6-i elementi. Provodi ga TZ Daruvar–Papuk u suradnji s Gastronautima, daruvarskim ugostiteljima i lokalnim proizvođačima.
Tijekom dosadašnjeg razvoja, daruvarski su ugostitelji u svojim jelovnicima istaknuli:
✔ Jela koja jačaju imunitet
✔ Jela za sportaše
✔ Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
✔ Češka jela
✔ Daruvarske parove – jela sljubljena s lokalnim pivima, vinima, likerima i sokovima
✔ Ginko u gastronomiji – čaj od ginka i Pelinkovac ginko u čast najstarijeg stabla ginka u Hrvatskoj.
Njihova ponuda objedinjena je pod oznakom #6ielementi i predstavlja Daruvar kao destinaciju koja povezuje gastronomiju, zdravlje, lokalne proizvode i kulturni identitet.
Dok čekamo da Daruvarske toplice nakon renoviranja zabljesnu novim sjajem, ove godinu je nadogradnja usmjerena na marketinški atraktivne Obrnute daruvarske parove. Gosti u daruvarskim ugostiteljskim objektima Black&White, Greenberg, Queen, Little Italy Pub; Orijent; Srce i Terasa mogu prvo izabrati svoje omiljeno Daruvarsko piće, uz njega idu prijedlozi delicija čiji se okusi najbolje s tim pićem sljubljuju, a sve pod nazivom Pića biraju svoja jela.

Ako još ne znate koja su vam daruvarska pića omiljena, predlažemo i da posjetite degustacijske centre za pive i vina u Dvorcu Janković, izaberete si miljenike, pa krenete u daruvarske restorane. Uz svako izabrano piće, čeka vas po nekoliko prijedloga delicija, među kojima su:
Uz STAROČEŠKO pivo čekaju vas primjerice

Palačinka Baranjska s kulenom u Black&White,

BBQ rebarca s krumpirićima u Little Italy Pub, Slavonski odrezak punjen dimljenom šunkom i kajmakom u Queen te Ivanov odrezak (pohani teleći s šunkom i sirom) u Terasi.
Uz craft pivo 5TH ELEMENT ABA (American Blonde Ale) u Queen će vam predložiti Okoštani pileći batak–zabatak s punjenim šampinjonima i Pastrvu sa žara;

a u Terasi Wok povrće s rižom i piletinom i Okoštani pileći batak i zabatak s umakom od kopra i knedlima.
Uz craft pivo 5TH ELEMENT IIPA (Imperial India Pale Ale) u Greenbergu vam predlažu Gulaš od divljači s njokima; Marinirana pileća krilca u Queen,

Ljuti fiš paprikaš s tjesteninom u Srce, Wok – beefsteak s tjesteninom i povrćem u Terasi.
Uz craft pivo 5TH ELEMENT STOUT 42

u Greenbergu predlažu Sporo kuhane goveđe obraze,

a u Terasi Gulaš od divljači s knedlama.
Uz STAROČEŠKO CRVENO

Queen nudi Gulaš od divljači s knedlama od lješnjaka, a Terasa Svinjske medaljone u umaku od gljiva.
GRAŠEVINA, najzastupljenija sorta Slavonije te je prisutna u restoranima od više daruvarskih proizvođača.

U Greenbergu primjerice uz Graševinu Klečku predlažu Sirnu platu lokalnih sireva,

a uz Graševinu Sur lie Janjeću koljenicu s pireom od batata.

U Queen uz Graševinu Daruvar predlažu Salatu od piletine i gljiva, a uz vrhunsku Filet smuđa sa žara na mlinarski način. Srce uz graševinu predlaže Pijanog šarana s ribnjaka Končanica i Smuđa sa žara.

Terasa predlaže Špagete od tikvica u umaku od soje i Smuđa sa žara, a uz vrhunsku graševinu Svinjsku koljenicu s knedlama i kupusom i Medaljone u umaku od gljiva.
Poznati i višestruko nagrađeni DARUVARSKI SAUVIGNON našao si je parove u

Pilećem woku s povrćem, đumbirom i čilijem u Queen,

Purećoj rolici punjenoj šunkom i sirom te

Šaranu u bučinim sjemenkama s grah salatom u Srcu; Wok povrće s rižom i piletinom te Zeleni rezancima s gorgonzolom i piletinom u Terasa.
Daruvarski CHARDONNAY u Queen su sljubili s Svinjski medaljoni u umaku od gljiva s domaćim špeclima, a u Srce s Medaljoni sa šampinjonima.
Uz daruvarski pjenušac EPOHA, u Terasi će vam predložiti Beefsteak namaz s toplim lepinjama i Tačkrle punjene pekmezom.
Uz GIN CRANE TAWN iz lokalne destilerije Rihter, u Terasa predlažu Vegetarijanski burger
i Pastrvu sa žara.

ČAJ OD GINKA se nudi uz svim restoranima, a uz to što pozitivno utječe na cirkulaciju i koncentraciju, uz njega možete uživati u: Salati s piletinom i povrćem u Greenberg; Fileu lososa iz krušne peći s dipom od kopra i hrena u Little Italy Pub; Salati od piletine i gljiva u Queen; Salati s piletinom i povrćem i Palačinkama s orasima u Srce; Voćnoj salati u Terasa;

Cheesecake s domaćim sirom i Baklavom s daruvarskim orasima u Orijentu.
Uz VIŠNJEVAC koji proizvodi Pčelarstvo Daruvar, u Terasa predlažu Palačinke s čokoladom.

Daruvarska destilerija Wise Grus je sa svojim proizvodima osvojila brojne nagrade, a prošle godine su potaknuti projektom 6-i elementi počeli proizvoditi i PELINKOVAC GINKO. On je prisutan u svim daruvarskim restoranima, a uz njega se predlažu i jela: Pita od jabuka u Greenberg; Čokoladna torta s malinama u Queen; Palačinke s čokoladom
U Srce; Palačinke s lješnjacima i čokoladnim preljevom u Terasa.

U Little Italy Pub predlažu ga uz Čokoladni lava kolač, ali i nakon Bifteka u umaku od gljiva i tartufa, Janjeće koljenice i Njoki s biftekom, crnim vinom i grana padanom.
U Orijent imaju svoj domaći jogurt i limunadu, a ako poželite prvo izabrati nešto od toga, za parove posebno preporučaju:

uz domaću limunadu Krumpirušu i Burek sa sirom, a uz jogurt med od lipe i Burek s mesom.
Ova nova ponuda Obrnutih daruvarskih parova u kojoj Piće bira svoje jelo, predstavljena je daruvarskim novinarima, vodičima i iznajmljivačima 20. studenog 2025. na zajedničkoj prezentaciju u Dvorcu Janković, a galeriju fotografija možete pogledati ovdje.
Projekt podržava Hrvatska turistička zajednica, a partneri na projektu su Daruvarske toplice i proizvođači: Pivovara Daruvar, Vinarija Daruvar, OPG Kešić, OPG Danijela Rosman, OPG Jadranka Plažanin, Destilierija Wise Grus, Pčelarstvo Daruvar, OPG Jareš, Sirana Biogal i Ribnjačarstvo Končanica.
Cjelokupna ponuda 6-i elementi dostupna je na stranicama TZ: link.
Autori fotografija jela: Predrag Uskoković i Saša Selihar.

6-i elementi, jelovnici:
Fast Food BLACK & WHITE _MENU 6-I ELEMENTI
Restoran QUEEN _ MENU 6-I ELEMENTI
Restoran LITTLE ITALY PUB _ MENU 6-I ELEMENTI
Restoran TERASA _ MENU 6-I ELEMENTI
Restoran SRCE _ MENU 6-I ELEMENTI
Restoran TAVERNA _ MENU 6-I ELEMENTI
Zdravljak ORIJENT _ MENU 6-I ELEMENTI
Restoran GREENBERG_ MENU 6-I ELEMENTI
Povezani tekstovi na Gastronautu:
Ginko i "Gurmanske čarolije za kosti i zglobove" na menijima 6-ih elemenata