BRAČKI VITALAC (Glavno jelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

iznutrice mladog bračkog janjeta
plućna “maramica”
tanko crijevo
sol
krupna morska sol

Upute za pripremanje:

Ovo je drevno bračko jelo „pastirska hrana“, zaštićeno više od desetljeća.


Iznutrice (srce, pluća, jetra) narežemo na manje komade, nabodemo ih na ražanj i posolimo krupnom morskom soli. Ovijemo „maramicom”, a onda navijemo crijeva. 


Dodatno posolimo krupnom morskom soli i pečemo na laganoj vatri oko sat i pol. 


Zadnjih desetak minuta pojačamo vatru i zapečemo vitalca da dobije lijepu zlatno - žutu boju i da bude lijepo “bruštulan” (zapečen). Pazimo, jer se vitalac vrlo lako može prepeći! 


Kad je gotov, skidamo vitalca s ražnja, režemo, serviramo s mladim lukom i odmah poslužujemo, jer ovo jelo ne trpi odgodu.