CRNI JAKOV (Glavno jelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:

njoki:
150 g oštrog brašna
50 g glatkog brašna
2 jaja
600 g krumpira
1 žličica crnila od sipe
sol

buzara:
10 svježih Jakovljevih kapica
100 g nasječenog poriluka
100 g cherry rajčica
1 žlica prosijanih krušnih mrvica
2 dl ribljeg temeljaca
0.5 dl bijelog vina
nasjeckani svježi peršin
češnjak
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Krumpir pečemo u ljusci cca 40 minuta na 180 °C, te ga nakon toga ogulimo.
Protisnemo krumpir, dodamo oštro brašno, jaja, crnilo, malo soli i po potrebi dodajemo glatko brašno dok smjesa ne postane kompaktna. Smjesu podijelimo na više dijelova, a svaki dio razvaljamo i radimo njoke.
Gotove njoke pržimo u dubokom ulje dok ne postanu hrskave i dobiju koricu (2-3 min).
Jakovljeve kapice izvadimo iz školjke, očistimo te narežemo na manje komade.
Na zagrijano maslinovo ulje dodamo nasječeni poriluk, a nakon toga i nasjeckane cherry rajčice. Zatim dodajemo Jakovljeve kapice i nakon par minuta dodamo i prosijane krušne mrvice. Mrvice upržimo minut-dva, dodamo svježi češnjak te podlijemo s vinom. Kada alkohol ispari sve podlijemo ribljim temeljcem pazeći da nam juha ostane malo gušća (ne prerijetka). Završimo s malo svježe kosanog peršina. Smjesu odvojimo od tekućine tako što je procijedimo kroz sito.
Serviranje: U duboki tanjur stavimo procijeđenu smjesu Jakovljevih kapica i cherry rajčica, dodamo crne pržene njoke, te podlijemo s tekućinom (buzarom) u kojoj smo kuhali kapice.