HLAP NA MORNARSKI A´LA STJEPAN DUNATOV (Glavno jelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

2 kg svježeg hlapa
0,1 l maslinovog ulja
0,06 kg pirea od rajčice
0,03 kg pelata
0,15 kg luka
0,03 kg češnjaka
0,1 l vinskog octa
0,3 l bijela vina
sol, papar, peršin

Upute za pripremanje:

Živog hlapa zavezati jačim koncem i staviti kuhati u kipuću slanu vodu. Kuhati 10 do 15 minuta. Kuhanom hlapu razrezati oklop i odvojiti mesni dio. U posudi na zagrijanom ulju popržiti usitnjeni luk i češnjak. Dodati na komadiće rezano meso hlapa. Propirjati pa dodati pire od rajčice, pelate rezane na kockice, vinski ocat, bijelo vino, sol, papar i peršin. Pirjati još neko vrijeme. Poslužiti toplo u posudi u kojoj se pripremalo. Kao prilog se preporuča domaća zelena pašta.